Yüzme branşındaki sporcuların veli katılım düzeyinin incelenmesi
Investigation of parental involvement levels of athletes in swimming
  1. Tez No: 1002126
  2. Yazar: TAYYİP FURKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ALBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor dersi, Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, Physical education and sports lesson, Physical education and sport faculty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yüzme branşındaki sporcuların veli katılım düzeylerini bazı sosyo-demografik özellikler açısından incelemektir. Araştırmada yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Samsun ilinde yüzme branşıyla ilgilenen lisanslı sporcuların velileri (N = 220) oluşturmaktadır. Veriler, hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Karaali ve Aktaş Üstün (2022) tarafından geliştirilen, sekiz alt boyuttan oluşan Sporda Veli Katılımı Ölçeği (SVKÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Ölçeğin alt boyutları; antrenörle iletişim, çocuğun antrenman ve ödevlerini destekleme, katılım konusunda velinin kendini geliştirmesi, gönüllü aktif katılım, çocukla iletişim, öğrenmeyi destekleyici ev ortamının yaratılması, çocuğun kişisel gelişimini destekleme ve çocuğun sosyo-kültürel gelişimini destekleme başlıklarından oluşmaktadır. Toplanan verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, chi-kare testi ve istatistikler kullanılmıştır. Araştırma bulguları, sportif başarı elde eden sporcuların velilerinin katılım düzeylerinin, başarı elde etmemiş sporcuların velilerine göre yüksek olduğunu ortaya koymuştur (p < .001). Benzer şekilde, yüzme branşına düzenli devam eden sporcuların velileri, düzensiz devam edenlere göre toplam puan ve alt boyutlarda daha yüksek katılım sergilemiştir (p < .001). Veli katılım düzeyi ile sporcunun başarı durumu (χ² = 42.68, p < .001) ve devamlılık durumu (χ² = 65.32, p < .001) arasında anlamlı ilişkiler gözlenmiştir. Veli cinsiyeti açısından, kadın velilerin kendini geliştirme alt boyutunda erkek velilere göre daha aktif oldukları belirlenmiştir (p = .001). Veli iş durumu açısından serbest meslek sahiplerinin antrenörle iletişim alt boyutunda diğer gruplara göre daha düşük puan aldıkları tespit edilmiştir (p < .001). Veli eğitim durumuna göre katılım düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p > .05). Veli gelir durumu açısından velinin kendini geliştirmesi alt boyutunda orta gelir grubunun yüksek gelir grubundan yüksek olduğu bulunmuştur (p = .049). Sporcu cinsiyetine göre veli katılım düzeylerinde anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p > .05). Sonuç olarak, elde edilen bulgular veli katılım düzeyinin sporcunun sportif başarı ve branşa devamlılığı ile anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, spor kulüpleri, federasyonlar ve kurumların veli katılımını destekleyici programlar geliştirmesi, veli-antrenör iletişimini güçlendirmesi ve velilere yönelik eğitim ve farkındalık artırıcı faaliyetler düzenlemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the parental involvement levels of athletes in the swimming branch in terms of certain socio-demographic characteristics. A relational survey model was used in the study. The sample consisted of parents of licensed athletes actively engaged in swimming in Samsun (N = 220). Data were collected through a Personal Information Form and the Parental Involvement in Sports Scale (PISS), developed by Karaali and Aktaş Üstün (2022), which consists of eight sub-dimensions. The sub-dimensions include communication with the coach, supporting the child's training and homework, parental self-improvement regarding involvement, voluntary active participation, communication with the child, creating a home environment that supports learning, supporting the child's personal development, and supporting the child's socio-cultural development. Independent samples t-test, one-way ANOVA, chi-square test, and descriptive statistics were used in the analysis of the data. The findings revealed that the parents of athletes who achieved sporting success had higher levels of involvement than those whose children did not achieve success (p < .001). Similarly, parents of athletes who regularly attended swimming activities demonstrated higher total and sub-dimension scores compared to those with irregular attendance (p < .001). Significant relationships were found between parental involvement level and the athlete's success status (χ² = 42.68, p < .001) and attendance status (χ² = 65.32, p < .001). In terms of parent gender, mothers were found to be more active than fathers in the self-improvement sub-dimension (p = .001). Regarding occupational status, self-employed parents scored lower in the communication with the coach sub-dimension compared to other groups (p < .001). No significant differences were found according to parental education level (p > .05). In terms of income level, middle-income parents scored higher than high-income parents in the parental self-improvement sub-dimension (p = .049). No significant difference was found in parental involvement levels according to the athlete's gender (p > .05). Inconclusion, the findings indicate that parental involvement level is significantly associated with the athlete's sporting success and continued participation in the sport. Accordingly, it is recommended that sports clubs, federations, and relevant institutions develop programs to support parental involvement, strengthen parent–coach communication, and organize educational and awareness-raising activities for parents.