Düşünce ağaçları çerçevesi ile büyük dil modelleri tarafından üretilen reklam metinlerinin geliştirilmesine yönelik stratejik bir yaklaşım
A strategic approach to improving advertising copy generated by large language models via the tree of thoughts framework
  1. Tez No: 1002215
  2. Yazar: MOHAMED ELSHERBINY HAMED ELSAID ELKHOULANY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Reklamcılık, Business Administration, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal reklamcılık, Çevrimiçi reklamcılık, İnternet reklamları, Digital advertising, Online advertising, Internet advertisings
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Büyük Dil Modelleri reklam içeriği üretimini dönüştürmüştür, ancak genellikle jenerik ve ikna ediciliği zayıf metinler oluşturmaktadır. Bu çalışma, Büyük Dil Modellerini yüzeysel kelime tahmininden yapılandırılmış stratejik düşünmeye taşımak için Düşünce Ağaçları çerçevesini uygulamaktadır. Kitle analizi ve tekrarlanan özeleştiri yoluyla profesyonel metin yazarlarının çalışma akışını taklit eden beş aşamalı bir mimari önerilmektedir.Meta reklam platformunda yapılan bir saha deneyi, temel bir istemi iki yapılandırılmış istem varyantıyla karşılaştırmıştır. Test A %0,90 CTR (%47,5 göreli iyileşme) sağlarken, Test B %1,03'e (%68,8 göreli iyileşme) ulaşmıştır. Sonuçlar, yapılandırılmış düşünmenin ikna gücünü ve kullanıcı etkileşimini önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Bu araştırma, yüksek kaliteli reklam metni üretimi için düşünme tabanlı istem mimarileri tasarlamaya yönelik ölçeklenebilir bir yöntem sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Large Language Models have transformed advertising content creation but often generate generic and weakly persuasive copy. This study applies the Tree of Thoughts framework to shift Large Language Models from surface-level token prediction toward structured strategic reasoning. A five-stage architecture is proposed, mirroring the professional workflow of human copywriters through audience analysis and iterative self-critique. A field experiment on the Meta advertising platform compared a baseline prompt with two structured prompt variants. Test A achieved a CTR of 0.90% (+47.5% relative improvement), while Test B reached 1.03% (+68.8% relative improvement). The results indicate that structured reasoning substantially enhances persuasive effectiveness and user engagement. This research provides a scalable methodology for designing reasoning-based prompting architectures for high-quality advertising copy generation