Adölesanlara uygulanan sağlık eğitimi temelli kahkaha yogasının stres ve dijital oyun alışkanlığına etkisi
The effect of health education based laughter yoga applied to adolescents on stress and digital gaming habits
  1. Tez No: 1002796
  2. Yazar: MAHSA TAMADDON
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Health Education, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kahkaha yogası, Laughter yoga
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı adölesanlara uygulanan sağlık eğitimi temelli kahkaha yogasının, stres ve dijital oyun oynama davranışına etkisini, ön test duyarlılığını test ederek deneysel tasarımda incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Solomon dört kollu randomize kontrollü tasarımında yürütüldü. Örneklem, 2024-2025 bahar döneminde Maltepe Ortaokulu'nda öğrenim gören 10-15 yaş arası, dahil edilme kriterlerini karşılayan, her grupta 21 öğrenciden oluşan toplam 84 öğrenci oluşturdu. Veriler;“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Adölesan Stres Anketi”,“Çocuklar için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”ve Memnuniyet Anketi ile toplandı. Çalışmada müdahale gruplarına tek oturum sağlık eğitimi ve 12 oturum kahkaha yogası yapıldı. Kontrol grupları çalışma süresince, standart örgün eğitim aldı. Çalışmada normal dağılan verilerin karşılaştırılmasında ikili gruplar için Bağımsız İki Örnek t Testi, üç ve üzeri gruplar için İki yönlü Varyans Analizi uygulandı. Normal dağılmayan verilerde iki yönlü Robust ANOVA testi, ikili gruplar Mann–Whitney U Testi, üç ve üzeri gruplar Kruskal–Wallis H Testi ile analiz edildi ve çoklu karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmeli Dunn Testi post-hoc testi ile incelendi. Kategorik değişkenler arası ilişkiler Monte Carlo Düzeltmeli Fisher's Exact Testi ve çoklu karşılaştırmalar Bonferroni Düzeltmeli Z Testi ile incelendi. Etki büyüklükleri; kısmi eta kare, Cohen's d ve Cramer's V katsayısı ile hesaplandı. Bulgular: Çalışmada, Adölesan Stres Anketi 3. alt boyut dışında kalan alt boyutlar ile ölçek toplamında; Çocuklar için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği'nin toplam ve alt boyutlarında ön test ile müdahale arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir etkileşim olmadığı saptandı (p>0,05). Çalışmada gruplar arasında müdahalenin ana etkisinin analizinde Adölesan Stres Anketinin 9. alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (U=656,50; p=0,031; d=0,451). Müdahalenin etkisi ileri analizlerde sistematik olarak incelendiğinde, Adölesan Stres Anketi 1.,2.,4.,5.,6.,7. ve 8. alt boyutları ile toplam ölçek üzerinde anlamlı ve bütüncül bir etkisi olduğu saptandı (Zmeta=2,806; pmeta=0,005). Çalışmada Çocuklar için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği toplam puanı ve 1.ve 4. alt boyutları üzerinde müdahalenin orta-büyük düzeyde ana etki ettiği (p<0,001; d=0,534-0,656) bulundu. Müdahalenin, Çocuklar için Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeğinin 2.ve 3. alt boyutları üzerinde etkisi olmadığı saptandı (p>0,05). Sonuç: Adölesanlara yönelik sağlık eğitimi temelli kahkaha yogası programının, genel olarak stres düzeyini ve dijital oyun bağımlılığı riskini azalttığı belirlenmiştir. Okul ortamında aktif öğretim yöntemleriyle sistematik olarak uygulanan bu programın, stresle baş etme becerilerini geliştirmede etkili ve dijital oyun bağımlılığını azaltmada kolay uygulanabilir, düşük maliyetli bir müdahale modeli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of health education–based laughter yoga applied to adolescents on stress and digital gaming behavior within an experimental design, while testing pretest sensitivity. Materials and Methods: The study was conducted using Solomon's four-group randomized controlled design. The sample comprised a total of 84 students, aged 10–15, who met the inclusion criteria and were enrolled at Maltepe Middle School during the spring semester of 2024–2025, with 21 students in each group. Data were collected using the“Sociodemographic Information Form,”the“Adolescent Stress Questionnaire,”the“Digital Game Addiction Scale for Children,”and a Satisfaction Questionnaire. In the study, the intervention groups received a single session of health education and 12 sessions of laughter yoga. The control groups received standard formal education throughout the study period. For normally distributed data, comparisons between two groups were conducted using the Independent Samples t-test, and comparisons among three or more groups were performed using Two-Way Analysis of Variance. For non-normally distributed data, Two-Way Robust ANOVA was applied; two-group comparisons used the Mann–Whitney U Test, and comparisons among three or more groups used the Kruskal–Wallis H Test, with post-hoc analyses conducted via the Bonferroni-corrected Dunn Test. Associations between categorical variables were examined using Fisher's Exact Test with Monte Carlo correction, and multiple comparisons were assessed using the Bonferroni-corrected Z Test. Effect sizes were calculated using partial eta squared, Cohen's d, and Cramer's V. Results: In the study, no statistically significant interaction was found between the pretest and the intervention for the Adolescent Stress Questionnaire, except for its third subdimension, nor for the total score and subdimensions of the Digital Game Addiction Scale for Children (p>0.05). Analysis of the main effect of the intervention between groups revealed a statistically significant difference in the ninth subdimension of the Adolescent Stress Questionnaire (U=656.50; p=0.031; d=0.451). Further systematic analysis of the intervention's effect showed significant and comprehensive effects on the 1st, 2nd, 4th, 5th, 6th, 7th, and 8th subdimensions, as well as on the total score of the Adolescent Stress Questionnaire (Z_meta=2.806; p_meta=0.005). Regarding the Digital Game Addiction Scale for Children, the intervention had a moderate-to-large main effect on the total score and on the 1st and 4th subdimensions (p<0.001; d=0.534–0.656), while no significant effects were observed on the 2nd and 3rd subdimensions (p>0.05). Conclusion: It was determined that the health education–based laughter yoga program for adolescents generally reduced stress levels and the risk of digital game addiction. This program, systematically implemented in the school setting using active teaching methods, is considered an effective, easily applicable, and low-cost intervention model for enhancing coping skills and reducing digital game addiction.