Katarakt ameliyatı öncesi tele-konferans yoluyla verilen yapılandırılmış danışmanlığın hasta sonuçlarına ve anksiyeteye etkisi
The effect of structured counseling provided via teleconference before cataract surgery on patient outcomes and anxiety
- Tez No: 1002809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, bakım sonuçları, dijital sağlık, hasta sonuçları, katarakt cerrahisi, tele danışmanlık., Anxiety, care outcomes, digital health, patient outcomes, cataract surgery, teleconsultation.
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı katarakt ameliyat öncesi tele-konferans yoluyla verilen yapılandırılmış danışmanlığın hasta sonuçlarına ve anksiyeteye etkisini belirlemektir. Araştırma randomize kontrollü deneysel tiptedir. Araştırma Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan bir devlet hastanesine başvuran, katarakt cerrahisi yapılan hastalarla, 31 Ocak 2025- 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın evrenini ameliyat planlanan N=296 hasta oluşturdu. Araştırma kriterlerini sağlayan 161 hasta olduğu belirlendi. Hastalara telefonla ulaşılamama, anketleri tam yanıtlamama gibi nedenlerle 35 hasta kapsam dışında bırakıldı. Araştırma örneklemini, 128 hasta (deney grubu n=64; kontrol grubu n=64) oluşturdu. Hastalar basit rastgele örnekleme yöntemi ile gruplara yerleştirildi. Deney grubu ameliyat öncesi yapılandırılmış danışmanlık eğitimi alırken, kontrol grubu standart bakım aldı. Ameliyat sonrasında 1.,3. ve 7. günlerde telefonla görüşme yapılarak hastalar takip edildi. Araştırma verileri, Hasta Tanılama Formu, Durumluk- Sürekli Anksiyete Ölçeği, Tele-Hemşirelik Değerlendirme Formu ve Hasta Sonuçları Formu aracılığı ile elde edildi.Verilerin analizleri SPSS 29.00 programında yapıldı. Analizlerde t testi, Mann Whitney U, Ki Kare testi, ANOVA testi, Friedman testi, Cochran Q testi, Bonferroni düzeltmeli çoklu karşılaştırma testleri kullanıldı. Ameliyat öncesi deney ve kontrol gruplarındaki hastaların durumluk ve sürekli kaygı puanları istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Deney ve kontrol gruplarının ameliyat sonrası 1. ve 3. gün durumluk kaygı puanları, ağrı şiddeti puanları istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Ameliyat sonrası 1., 3. ve 7. gün hasta sonuçları değişkenleri açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Ameliyat sonrası 7. günde deney grubunun durumluk kaygı ölçeği ve ağrı şiddeti arasındaki farkın anlamlı olduğu saptandı (p=0,049). Deney grubu hastaların ağrı şiddeti puanlarının ameliyat sonrası 1., 3. ve 7. gün ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi (p=<0,001). Ameliyat sonrası 1.günde yüksek 3.ve 7. günlerde ise hiç ağrı yaşanmadığı saptandı. Deney grubunun ameliyat sonrası 1. gün, ameliyat sonrası 3. gün ve ameliyat sonrası 7. gün hasta sonuçlarında ağrı, kanlanma, hassasiyet ve ışığa hassasiyet sonuçlarında ölçümler arasında istatistiksel olarak farklılık tespit edildi (p<0,05). Deney grubunda ağrı, kanlanma, hassasiyet, ışığa hassasiyet ameliyat sonrası 1. gün görülme oranları ameliyat sonrası 3. ve 7. gün hassasiyet oranından daha yüksek olduğu belirlendi. Kontrol grubunun ameliyat sonrası 1. gün, 3. gün ve 7. gün hasta sonuçlarında ağrı, kanlanma, hassasiyet ve ışığa hassasiyet değişkenlerinde zaman içinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görüldü (p<0,05). Kontrol grubunda ağrı, kanlanma, hassasiyet, ışığa hassasiyet sonuçlarında ameliyat sonrası 1. gün görülme oranının ameliyat sonrası 3. gün ve 7. gün görülme oranlarından daha yüksek olduğu belirlendi. Deney grubundaki hastaların ameliyat sonrası dönemde semptomlarını yönetmek için kontrol grubu hastalarına göre daha bilinçli ve uygun çözüm stratejilerini tercih ettiği tespit edildi. Araştırmada, katarakt cerrahisi yapılan hastalarda yapılandırılmış tele danışmanlık uygulamasının anksiyete düzeylerinde beklenen bir rahatlama yaratmadığı, aksine anksiyete düzeylerinde artış olduğu belirlendi. Nitel çalışmalarla bu konunun değerlendirilmesinin önemli olduğu görülmektedir. Tele danışmanlık uygulamalarının katarakt cerrahisi sonrası hasta takip sürecinde kullanılması ve takibinin yapılması yönünde farkındalık sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of structured counselling provided via teleconference prior to cataract surgery on patient outcomes and anxiety. The study is a randomised controlled trial. The study was conducted between 31 January 2025 and 31 May 2025 with patients undergoing cataract surgery at a state hospital in the Western Black Sea Region. The study population consisted of N=296 patients scheduled for surgery. It was determined that 161 patients met the study criteria. Thirty-five patients were excluded from the study due to reasons such as inability to reach them by telephone or failure to complete the questionnaire. The study sample consisted of 128 patients (experimental group n=64; control group n=64). Patients were assigned to groups using simple random sampling. The experimental group received structured counselling training before surgery, while the control group received standard care. Patients were followed up by telephone on days 1, 3, and 7 after surgery. Research data were collected using the Patient Assessment Form, State-Trait Anxiety Inventory, Tele-Nursing Assessment Form, and Patient Outcomes Form. Research data were obtained using the Patient Diagnosis Form, State-Trait Anxiety Inventory, Tele-Nursing Assessment Form, and Patient Outcomes Form. Data analyses were performed using SPSS 29.00 software. The analyses included t-tests, Mann-Whitney U tests, Chi-square tests, ANOVA tests, Friedman tests, Cochran Q tests, and Bonferroni-corrected multiple comparison tests. Preoperative state and trait anxiety scores in the experimental and control groups were statistically similar (p>0.05). State anxiety scores and pain intensity scores on the 1st and 3rd postoperative days in the experimental and control groups were statistically similar (p>0.05). There was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of patient outcome variables on days 1, 3, and 7 postoperatively (p>0.05). A significant difference was found between the experimental group's state anxiety scale and pain intensity on day 7 postoperatively (p=0.049). A statistically significant difference was found in the pain intensity scores of the experimental group patients between the measurements on days 1, 3, and 7 after surgery (p=<0.001). High pain was found on day 1 after surgery, while no pain was found on days 3 and 7. Statistically significant differences were detected in the measurements of pain, bleeding, sensitivity, and light sensitivity in the experimental group on the 1st, 3rd, and 7th days after surgery (p<0.05). In the experimental group, the incidence rates of pain, bleeding, sensitivity, and light sensitivity on the first day after surgery were higher than those on the third and seventh day sensitivity rate. Statistically significant differences were observed over time in the control group's postoperative day 1, day 3, and day 7 patient outcomes for the variables of pain, bleeding, sensitivity, and light sensitivity (p<0.05). In the control group, the incidence rate of pain, bleeding, sensitivity, and light sensitivity on the 1st day post-surgery was found to be higher than the incidence rates on the 3rd and 7th days post-surgery. It was determined that patients in the experimental group preferred more conscious and appropriate solution strategies to manage their symptoms in the post-operative period compared to patients in the control group. The study found that structured tele-consultation did not produce the expected reduction in anxiety levels among patients undergoing cataract surgery; on the contrary, anxiety levels increased. Qualitative studies are needed to evaluate this issue. It is recommended that awareness be raised regarding the use of teleconsultation applications in the patient follow-up process after cataract surgery and that follow-up be carried out.