Çocuk acil servislerinde simülasyon temelli eğitim müfredatı oluşturulması ve pilot uygulaması
Development and pilot implementation of a simulation-based training curriculum in paediatric emergency departments
  1. Tez No: 1002808
  2. Yazar: AHMET ZİYA BİRBİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Sağlık Eğitimi, Child Health and Diseases, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk acil, in-situ simülasyon, kardiyopulmoner resüsitasyon, iletişim, Etkili iletişim, Medikal simülasyon, Tasarım tabanlı öğretim programı, Çocuk acil servisi, Pediatric emergency, in-situ simulation, cardiopulmonary resuscitation, communication, teamwork, Efficient communication, Medical simulation, Design based curriculum development, Pediatric emergency medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimlerinde Simülasyon Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, pediatri araştırma görevlilerine yönelik simülasyon temelli bir pediatrik acil eğitim müfredatı geliştirmeyi ve pilot uygulama kapsamında teknik ve teknik olmayan beceriler üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, gelişimsel araştırma ve tek grup ön test–son test yarı deneysel tasarımda planlanmış; eğitim programı ADDIE (Analysis–Design–Development–Implementation–Evaluation) öğretim tasarım modeli temel alınarak yapılandırılmıştır. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Acil Servisi'nde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi, daha önce simülasyon temelli pediatrik kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) eğitimine katılmamış 36 pediatri ve çocuk acil yan dal araştırma görevlisi oluşturmuştur. Eğitim programı kapsamında, in-situ simülasyon yaklaşımı kullanılarak pediatrik KPR ve ekip içi iletişime odaklanan senaryo temelli uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Katılımcı Tanıtıcı Bilgi Formu, Pediatrik KPR Bilgi Testi, KPR Beceri Değerlendirme Kontrol Listesi ve Öğrenci Memnuniyeti ve Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği kullanılmıştır. Eğitim öncesi ve sonrası karşılaştırmalarda, katılımcıların bilgi test puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (p=0,049). KPR yönetimine ilişkin performans basamaklarında özellikle ekip içi iletişim (p=0,014), liderlik ve kriz yönetimi alt boyutlarında (p=0,008–0,046 aralığında) anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Buna karşın göğüs basısı kalitesi parametrelerinde (p>0,05) anlamlı değişim saptanmamıştır. Katılımcıların memnuniyet ve öğrenmede kendine güven düzeylerinin yüksek olduğu; Likert ölçeğinde değerlendirilen maddelerin ortalama puanlarının 4,23 ile 4,74 arasında değiştiği ve medyan değerlerin çoğunlukla 5 olarak belirlendiği görülmüştür. Sonuç olarak, ADDIE modeli doğrultusunda geliştirilen ve in-situ simülasyon yaklaşımıyla uygulanan pediatrik kardiyopulmoner resüsitasyon eğitim programı, çocuk acil servislerinde görev yapan hekimlerin bilgi düzeylerinde artış sağlamış ve ekip içi iletişim, liderlik ve kriz yönetimi gibi teknik olmayan becerilerde anlamlı iyileşmelere yol açmıştır. Buna karşın, bazı teknik becerilerdeki gelişim sınırlı düzeyde kalmıştır. Yüksek katılımcı memnuniyeti ve öğrenmede kendine güven düzeyleri, geliştirilen müfredatın uygulanabilir ve kabul edilebilir bir eğitim modeli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop a simulation-based educational curriculum focusing on pediatric cardiopulmonary resuscitation (CPR) and team communication for physicians working in pediatric emergency departments, and to evaluate the effects of this curriculum on knowledge related to pediatric CPR algorithms, clinical skills associated with CPR performance, and team communication performance. During the analysis phase, educational needs were identified through semi-structured qualitative interviews conducted with pediatric and pediatric emergency residents, attending physicians, and faculty members. Based on these findings, a scenario-based, in-situ simulation curriculum focusing on pediatric CPR and team communication skills was developed. The pilot implementation was conducted with 35 residents who had not previously participated in a similar simulation-based CPR training program, in the Pediatric Emergency Department of Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital. Data were collected using a participant information form, a pediatric CPR knowledge test, a structured skills performance checklist, and the Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale. Pre- and post-training comparisons demonstrated a statistically significant improvement in participants' knowledge levels (p=0.049). Significant gains were observed in several non-technical skill domains, particularly team communication (p=0.014) and crisis management components (p values ranging from 0.008 to 0.046). In contrast, changes in technical CPR performance parameters, including chest compression quality metrics, were not statistically significant (all p>0.05). Overall participant satisfaction and self-confidence in learning were high, with mean Likert scores ranging from 4.23 to 4.74.In conclusion, the pediatric cardiopulmonary resuscitation training program developed in accordance with the ADDIE instructional design model and implemented using an in-situ simulation approach resulted in an increase in physicians' knowledge levels and significant improvements in non-technical skills, including team communication, leadership, and crisis management. In contrast, improvements in certain technical skills remained limited. High levels of participant satisfaction and self-confidence in learning indicate that the developed curriculum represents a feasible and acceptable educational model.