Gerbillerde 3 farklı anestezik kombinasyonun klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of 3 different anesthetic combinations in gerbils
- Tez No: 1002873
- Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Gerbiller, Kalp hızı, Oksijen satürasyonları, Solunum hızı, Anesthesia, Gerbillinae, Heart rate, Oxygen saturation, Respiration rate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Ketamin-ksilazin, ketamin-medetomidin, ketamin-ksilazin-diazepam kombinasyonları ile anestezi oluşturulduktan sonra gerbillerin vücutlarında oluşan; solunum frekansı, kalp frekansı, vücut sıcaklığı ve diğer klinik parametrelerdeki değişime cevap aramaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma üç grup halinde toplam 24 gerbilden oluşmuştur. Her grupta 4 erkek, 4 dişi gerbil vardır. Bu çalışmada birinci grup ketamin (75mg/kg)-ksilazin (4mg/kg) kombinasyonu, ikinci grup ketamin (75mg/kg)-ksilazin (4mg/kg)-diazepam (5mg/kg) kombinasyonu, üçüncü grup ise ketamin (75mg/kg)-medetomidin (0.1mg/kg) kombinasyonu ile anesteziye alındı. Anestezi süresince solunum frekansı, kalp frekansı, vücut sıcaklığı, SpO2; palpepral refleksi,pedal refleksi ve ayak parmak arası (interdigital) refleksleri gibi klinik parametreler 5, 10, 15, 20, 25, 30, 45, 60, 90, 120. dakikalar monitör ve fiziksel muayene eşliğinde kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmada solunum sayısı, vücut sıcaklığı ve anestezi süresi bakımından gruplar arasında anlamlı farklar saptanmıştır (P<0,05). Buna karşın kalp frekansı ve SpO₂ değerleri istatistiksel olarak benzer bulunmuştur (P>0,05). Ketamin-ksilazin-diazepam kombinasyonu solunum ve termoregülasyon açısından daha stabil bir profil sunarken, ketamin-medetomidin en uzun anestezi süresini oluşturmuştur. Refleks değerlendirmeleri, tüm protokollerin cerrahi düzeyde anestezi sağladığını; ancak derinlik ve uyanma özelliklerinin protokole göre değiştiğini göstermiştir. Genel olarak, tüm kombinasyonlar kardiyorespiratuvar açıdan güvenli kabul edilmiş olup, elde edilen sonuçlar anestezik protokol seçiminin fizyolojik stabilite ve operasyon süresine göre farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Ketamin-ksilazin hızlı başlayan ancak kısa süren bir anestezi sağlarken, ketamin-medetomidin daha uzun etki süresi ve daha derin sedasyon oluşturmuştur. Ketamin-ksilazin-diazepam ise solunum, vücut sıcaklığı ve uyanma süreci açısından en dengeli profil göstermiştir. Genel olarak, tüm protokoller güvenli bulunmakla birlikte, ketamin-ksilazin-diazepam kombinasyonunun daha stabil anestezi ve konforlu bir uyanma sağlaması nedeniyle gerbillerde tercih edilebilecek en uygun seçenek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose:This study aimed to evaluate the changes in respiratory rate, heart rate, body temperature, and other clinical parameters in gerbils following anesthesia induced by three different combinations: ketamine–xylazine, ketamine–medetomidine, and ketamine–xylazine–diazepam. Matherial and Methods: The study included a total of 24 gerbils, divided into three groups, each consisting of 4 males and 4 females. Group 1 received ketamine (75 mg/kg)–xylazine (4 mg/kg), Group 2 received ketamine (75 mg/kg)–xylazine (4 mg/kg)–diazepam (5 mg/kg), and Group 3 received ketamine (75 mg/kg)–medetomidine (0.1 mg/kg). During anesthesia, respiratory rate, heart rate, body temperature, peripheral oxygen saturation (SpO₂), and clinical reflex parameters—including palpebral, pedal, and interdigital reflexes—were recorded at 5, 10, 15, 20, 25, 30, 45, 60, 90, and 120 minutes using monitoring and physical examination. Results:Significant differences were observed among the groups with respect to respiratory rate, body temperature, and anesthesia duration (P<0.05). In contrast, heart rate and SpO₂ values were similar across groups (P>0.05). The ketamine–xylazine–diazepam combination provided a more stable respiratory and thermoregulatory profile, while ketamine–medetomidine resulted in the longest anesthesia duration. Reflex evaluations indicated that all protocols achieved surgical levels of anesthesia, though depth and recovery quality varied depending on the combination. Overall, all protocols were considered cardiopulmonary safe, and the findings showed that anesthetic protocol selection may vary according to physiological stability and procedure duration. Conclusion:Ketamine–xylazine produced a rapid onset but short-lasting anesthesia, whereas ketamine–medetomidine generated deeper and longer-lasting sedation. The ketamine–xylazine–diazepam combination demonstrated the most balanced profile in terms of respiration, body temperature, and recovery quality. Although all protocols were determined to be safe, ketamine–xylazine–diazepam was found to be the most suitable option for gerbils due to its stable anesthesia and smooth recovery characteristics.