Diyabet ve üriner inkontinans sorunu olan yaşlı kadınların farkındalık ve tutumlarının yaşam doyumuna etkisi
The effect of awareness and attitudes on life satisfaction in elderly women with diabetes and urinary incontinence
  1. Tez No: 1002872
  2. Yazar: ŞİFANUR ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Üriner İnkontinans, Yaşlılık, Üriner İnkontinans Farkındalığı, Yaşam Doyumu, Diabetes, Urinary Incontinence, Senile, Urinary Incontinence Awareness, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı diyabet ve üriner inkontinans sorunu olan yaşlı kadınların farkındalık ve tutumlarının yaşam doyumuna etkisi araştırmaktır. Materyal ve Metot: İlişki arayan tanımlayıcı araştırma özelliğinde olan çalışma Samsun Çarşamba Devlet Hastanesine başvuran diyabet ve üriner inkontinans sorunu bulunan yaşlı kadınlar ile 01.07.2024 -31.10.2024 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışma 250 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; Üriner İnkontinans Farkındalık ve Tutum Ölçeği, Yaşlılar İçin Yaşam Doyumu Ölçeği, Kişisel Veri Formu kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ikili grupların karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda t testi, çoklu grupların karşılaştırılmasında Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %89,2'si evlidir, %67,2'si çekirdek ailede yaşamaktadır, %68,4'ünün geliri giderine denktir, %30,8'i ilkokul mezunudur. Katılımcıların yaş ortalaması 70.6±5.0'dır.Katılımcıların %74'ü öksürürken idrar kaçırmaktadır, %64'ügünlük aktivitede idrar kaçırmaktadır, %51.6'sı bez ped kullanmaktadır, %40'ı ilk idrar kaçırmada doktora başvurmuştur ve %50.8'i tedavi almamaktadır. Katılımcılar Yaşlılar İçin Yaşam Doyum Ölçeği toplamından 49.5±10.1 puan almışlardır. Üriner İnkontinans Farkındalık ve Tutum ölçek alt boyut puanları ile Yaşlılar İçin Yaşam Doyum ölçek puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına göre diyabet ve üriner inkontinans sorunu bulunan yaşlı kadınların inkontinansı bir sağlık sorunu olarak kabul ettiğini, orta düzeyde idrar kaçırma korkusu yaşadığı, sağlık motivasyonlarının ve üriner inkontinansla baş etmelerinin orta düzeyde iyi olduğu ve orta düzeyde yaşam doyumuna sahip oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the impact of awareness and attitudes of elderly women with diabetes and urinary incontinence on their life satisfaction. Materials and Methods:This descriptive study, seeking correlation, was conducted between July 1, 2024, and October 31, 2024, with elderly women with diabetes and urinary incontinence who presented to Samsun Çarşamba State Hospital. The study involved 250 participants. Data were collected using the Urinary Incontinence Awareness and Attitude Scale, the Life Satisfaction Scale for the Elderly, and a Personal Data Form. The collected data were analyzed using the SPSS for Windows 22 software package. Independent samples t-tests were used to compare two groups, and ANOVA was used to compare multiple groups. Findings: 89.2% of participants were married, 67.2% lived in nuclear families, 68.4% had income equal to their expenses, and 30.8% were primary school graduates. The average age of the participants was 70.6±5.0. 74% of the participants experienced urinary incontinence while coughing, 64% experienced urinary incontinence during daily activities, 51.6% used diaper pads, 40% sought medical attention for their first urinary incontinence, and 50.8% did not receive treatment. Participants scored 49.5±10.1 points on the Life Satisfaction Scale for the Elderly. A significant relationship was found between the subscale scores of the Urinary Incontinence Awareness and Attitude scale and the Life Satisfaction Scale score for the Elderly (p<0.05). Conclusion: According to the study results, elderly women with diabetes and urinary incontinence perceived incontinence as a health problem, experienced moderate fear of urinary leakage, had moderately good health motivation and coping mechanisms for urinary incontinence, and had moderate life satisfaction.