Modifiye karbon kuantum noktaları içeren polimerlerin ilaç yükleme/salım ve hücre etkileşim özelliklerinin incelenmesi
Investigation of drug loading/release and cell interaction properties of modified carbon quantim dot-containing polymers
- Tez No: 1002921
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ZEHRA AROĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Kimya, Polymer Science and Technology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyopolimerler, Kolloidal kuantum noktaları (QD)), Biopolymers, Colloidal quantum dots (QD)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Kimya Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, farmakoloji alanında kayda değer ilerlemeleri de beraberinde getirmektedir. Fakat, ilaç dendiğinde günümüzde hala sıkça duyduğumuz konular arasında bu ilaçların yan etkileri yer almaktadır. Özellikle bu durum, ilaçların hedefli ya da uzun sürede salınıp bu yan etkileri minimize etmenin önemini gösterir olmuştur. Buna ek olarak, bu salımı takip etmek de oldukça faydalıdır. Hedefli salım sistemlerinde oldukça ilgi çeken malzemeler arasında biyouyumlu polimerler yer almaktadır. Buna ek olarak, son zamanların oldukça dikkat çeken nanomalzemeleri olan kuantum noktalar ise biyogörüntüleme alanında yüksek potansiyele sahiptir. Bundan yola çıkarak bu tez çalışmasında Haşhaş tohumlarından karbon kuantum noktalar elde edilmiştir. Haşhaş tohumunda bulunan yağın etkisinin sentezde etkisinin olup olmadığını görmek için (i) normal, (ii) öğütülmüş ve (iii) öğütüldükten sonra Soxhlet cihazı ile yağı ekstrakte edilmiş haşhaş tohumları karbon kaynağı olarak kullanılmışlardır. Sentezlenen bu malzemeler, nişasta, keçiboynuzu gamı ile kitosan üçlü blend'den meydana gelen polimerik filmlerin sentezi sırasında ayrı ayrı eklenerek kompozit filmler üretilmiştir. Ardından bu filmlerin karakterizasyonu yapılıp, şişme ve ilaç yükleme-salım kapasiteleri incelenmiş ve son olarak üzerlerinde kırmızı alım testi ile hücre büyüme çalışmaları yapılarak biyouyumlulukları araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yapılan blend'lerde keçiboynuzu gamı ve kitosan oranı yüksek filmlerde oldukça iyi ilaç yükleme ve salımının olduğu ve filmlere eklenen karbon kuantum noktaların da hem ilaç salımı artırıcı hem de hücre verimliliğini artırıcı özelliklerinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization, along with swift technological developments has caused significant advances within the pharmaceutical field. However, when it comes to medical drugs, even today, adverse side effects still remain one of the first things that come to mind. This, in particular brings up the importance of delivering drugs to a target site, thus minimizing their adverse effects. Furthermore, it is especially important to be able to monitor its release. Biocompatible polymers have garnered much interest in recent times as good candidates for targeted drug delivery systems. In addition to this, over the past few decades, quantum dots have revealed their potential to be used as bioimaging agents. With these in mind, within the scope of this doctoral thesis, carbon quantum dots were synthesized from poppy seeds. In order to see whether the oils present in seeds have any effect, poppyseeds that were (i) unmodified, (ii) ground, and (iii) ground and had their oils extracted via Soxhlet apparatus were used as carbon sources. These were then separately integrated into ternary polymer blends made of starch, locust bean gum and chitosan. These blends were crosslinked with citric acid and dried to synthesize composite polymeric films. These were subsequently characterized and their swelling as well as drug loading and release capacities were investigated with diclofenac diethylamine as the model drug. Finally, cell growth studies were conducted on the synthesized films and their cell viabilities were investigated using neutral red uptake assay. Results have shown that films with higher concentrations of locust bean gum and chitosan exhibited significantly higher drug loading and release capacities. Furthermore, the inclusion of carbon quantum dots has shown to slow down the drug release while also increasing cell viability.