Topuk kanı alma işlemi öncesinde lokal ısı uygulaması ve oral sükoz kullanımının yenidoğanların ağrı, stres ve işlem süresine etkisi
The effect of local heat application and oral sucrose administration before before heel lancing on pain, stress and procedure duration of newborns
- Tez No: 1003157
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BAYAT, DOÇ. DR. YAĞMUR SEZER EFE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Oral Sükroz, Yenidoğan, Topuk Kanı Alma, Stres, Heel Lancing, Newborn, Pain Management, Oral Sucrose, Stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
TOPUK KANI ALMA İŞLEMİ ÖNCESİNDE LOKAL ISI UYGULAMASI VE ORAL SÜKOZ KULLANIMININ YENİDOĞANLARIN AĞRI, STRES VE İŞLEM SÜRESİNE ETKİSİ Fatma Gül TAMER Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora Tezi, Kasım 2025 Danışman: Prof. Dr. Meral BAYAT Danışman: Doç. Dr. Yağmur SEZER EFE ÖZET Bu araştırma, yenidoğanlarda topuk kanı alma işlemi sırasında lokal ısı, oral sükroz, lokal ısı+ oral sükroz uygulamalarının ağrı ve stres düzeylerine etkisini karşılaştırmak amacıyla prospektif tek kör randomize kontrollü deneysel çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, bir aile sağlığı merkezinde topuk kanı alınan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 100 yenidoğan oluşturmuştur. Etik kurul, kurum izni ve ebeveyn oluru alınan bu araştırmada veriler; Yenidoğan ve Aile Tanıtıcı Bilgi Formu, Girişim İzlem Formu (FPGF), Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS), ALPS-Neo Ağrı ve Stres Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada oral sükroz, lokal ısı uygulaması, lokal ısı + sükroz uygulaması yapılan ve herhangi bir müdahale yapılmayan kontrol grubu olmak üzere dört gruptan oluşturulmuştur. Tüm gruplardaki yenidoğanların; topuk kanı alınmadan önce NIPS, ALPS-Neo ve fizyolojik parametreler için bebeklerin tüm vücutları görünür şekilde işlemden 2 dk önce başlayıp, işlem sırasında devam eden ve işlemden 2 dk sonrasında sonlanan video çekimi yapılmıştır. Bulgular, işlem sırasında tüm gruplarda kalp hızı ve solunum sayısında anlamlı artış olduğunu, satürasyon düzeyinde ise özellikle sükroz ve kontrol gruplarında düşüş yaşandığını göstermiştir. NIPS ve ALPS-Neo skorları işlem sırasında tüm gruplarda artış göstermiş, işlem sonrasında ise azalma eğilimi gözlenmiştir. Lokal ısı+ sükroz grubu, ağrı ve stres düzeylerinin kontrolünde diğer gruplara kıyasla daha olumlu sonuçlar vermiştir (p˂0.05). Ayrıca, işlem süresi açısından lokal ısı ve lokal ısı + oral sükroz gruplarında topuk kanı alma işleminin daha kısa sürelerde tamamlandığı belirlenmiştir (p˂0.05). Bu sonuçlara göre, lokal ısı, oral sükroz, lokal ısı+ oral sükroz uygulamalarının yenidoğanlarda ağrı ve stresin azaltılmasında etkili olabileceği, özellikle çoklu girişimlerin birlikte kullanımının daha iyi sonuçlar verebileceği ortaya konmuştur. Bu sonuçlar, yenidoğanlarda ağrı yönetiminde klinik uygulamalara yön verebilecek nitelikte olup, sağlık profesyonelleri için rehberlik edici bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF LOCAL HEAT APPLICATION AND ORAL SUCROSE ADMINISTRATION BEFORE BEFORE HEEL LANCING ON PAIN, STRESS AND PROCEDURE DURATION OF NEWBORNS Fatma Gül TAMER Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Nursing, Child Health and Diseases Nursing PhD Thesis, November, 2025 Supervisor: Prof. Dr. Meral BAYAT Supervisor: Doç. Dr. Yağmur SEZER EFE ABSTRACT This study was conducted as a prospective, single-blind, randomized controlled experimental study to compare the effects of local heat, oral sucrose, and local heat + oral sucrose on pain and stress levels during heel lancing in newborns. The sample of the study consisted of 100 newborns who had heel lancing taken at a family health center and met the inclusion criteria for the study. In this study, which was approved by the ethics committee and obtained institutional permission and parental consent, data were collected using the Newborn and Family Identification Form, Intervention Monitoring Form (FPGF), Neonatal Infant Pain Scale (NIPS), and ALPS-Neo Pain and Stress Assessment Scale. The study comprised four groups: oral sucrose, local heat application, local heat + sucrose application, and a control group that received no intervention. For all newborns in all groups, video recording was performed starting 2 minutes before the procedure, continuing during the procedure, and ending 2 minutes after the procedure, capturing the entire body of the newborns for NIPS, ALPS-Neo, and physiological parameters, prior to heel lancing. Findings showed a significant increase in heart rate and respiratory rate in all groups during the procedure, while saturation levels decreased, particularly in the sucrose and control groups. The NIPS and ALPS-Neo scores increased in all groups during the procedure, and showed a decreasing trend after the procedure. The local heat + sucrose group showed more positive results in pain and stress control compared to the other groups. Additionally, the procedure was completed in a shorter time in the local and local + oral sucrose groups (p˂0.05). According to these results, local heat, oral sucrose, and local heat + oral sucrose applications may be effective in reducing pain and stress in newborns, and the combined use of multiple interventions may yield better results. These results may inform clinical practice in neonatal pain management and provide guidance to healthcare professionals.