Albert Camus'nün tiyatro eserleri üzerine edebiyat ve felsefe ilişkisi bağlamında bir değerlendirme
An evaluation over the relationship between literature and philosophy within the context of the plays by Albert Camus
- Tez No: 1003156
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ DOMBAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Camus, Albert, Felsefe, Camus, Albert, Philosophy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Albert Camus'nün tiyatro eserleri ekseninde felsefe ile tiyatro arasındaki ilişkiyi edebiyat bağlamında incelemektedir. Tarihsel olarak etkileşim içinde gelişen bu iki alan, özellikle 20. yüzyılda felsefi düşüncenin edebî biçimler aracılığıyla görünürlük kazanmasını sağlamıştır. Camus, felsefi düşünce ile edebî yaratımı bir arada sürdüren özgün bir düşünüryazar olarak, felsefi kavramların tiyatro yoluyla somut insanî durumlar içinde sınanabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Camus'nün tiyatrosu, felsefi düşüncenin sahneye taşındığında zayıflamadığını; aksine dramatik yapı ve karakterler aracılığıyla derinlik kazandığını göstermektedir. Camus'nün yaşamöyküsü, düşünsel üretimini belirleyen önemli bir tarihsel ve toplumsal arka plan sunar. Yoksulluk, erken yaşta babasını kaybetme, sömürge Cezayir'in siyasal koşulları, II. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkileri ve yaşadığı sağlık sorunları, onun varoluş, özgürlük ve adalet kavrayışlarında belirleyici olmuştur. Bu deneyimler hem felsefi düşüncesine hem de edebî eserlerine yansımış; Camus, etik sınırları önceleyen bir tutum geliştirmiştir. Camus'nün felsefesi, yaşamın anlamsızlığına işaret eden“saçma”kavrayışı ile buna karşı geliştirilen“başkaldırı”düşüncesi etrafında şekillenir. Camus, anlamsızlık deneyimi karşısında nihilizmi reddederek başkaldırıyı bilinçli, etik ve sorumluluk temelli bir değer yaratma biçimi olarak konumlandırır. Bu yaklaşım, yaşamın anlamsızlığına rağmen insanî varoluşu onaylayan absürt bir düşünce hattı ortaya koyar ve Sisifos Söyleni ile Başkaldıran İnsan başta olmak üzere eserlerinde temellendirilir. Camus, felsefi düşüncelerini yalnızca roman ve denemelerle değil, tiyatro aracılığıyla da ifade etmiş; tiyatroyu felsefi sorunların sahne üzerinde sınandığı bir düşünme alanı olarak değerlendirmiştir. Asturya'da İsyan, Caligula, Yanlışlık, Sıkıyönetim, Adiller, İlginç Bir Vaka, Bir Rahibeye Ağıt ve Ecinniler gibi oyunlarında varoluşsal bunalım, saçma deneyimi, isyan, özgürlük ve adalet arayışı dramatik çatışmalar üzerinden ele alınmıştır. Bu oyunlarda karakterler, Camus'nün felsefesindeki temel kavramların somut karşılıkları olarak işlev görür. Bu yönüyle Camus'nün tiyatrosu, felsefenin yalnızca teorik bir disiplin değil, yaşamla etik bağını kuran doğrudan ilişkili bir düşünme pratiği olduğunu görünür kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between philosophy and theatre in the context of literature, focusing on the axis of Albert Camus's dramatic works. Historically developing in mutual interaction, these two fields -especially in the twentieth century- enabled philosophical thought to gain visibility through literary forms. As an original thinker-writer who pursued philosophical reflection and literary creation together, Camus demonstrates that philosophical concepts can be tested through theatre within concrete human situations. In this respect, Camus's theatre shows that philosophical thought does not weaken when brought to the stage; on the contrary, it gains depth through dramatic structure and characters. Camus's life story provides an important historical and social background that shaped his intellectual production. Poverty, the early loss of his father, the political conditions of colonial Algeria, the devastating effects of the Second World War, and the health problems he experienced were all decisive in the formation of his understanding of existence, freedom, and justice. These experiences were reflected in both his philosophical thought and his literary works; accordingly, Camus developed an attitude that foregrounded ethical limits. Camus's philosophy is structured around the notion of the“absurd,”which points to the meaninglessness of life, and the idea of“revolt”developed in response to it. Rejecting nihilism in the face of the experience of meaninglessness, Camus positions revolt as a conscious, ethical, and responsibility-based mode of value creation. This approach articulates an absurd line of thought that affirms human existence despite the x meaninglessness of life, and it is grounded above all in The Myth of Sisyphus and The Rebel. Camus expressed his philosophical ideas not only through novels and essays but also through theatre, which he regarded as a field of thought in which philosophical problems are tested on the stage. In plays such as Revolt in Asturias, Caligula, The Misunderstanding, State of Siege, The Just Assassins, An Interesting Case, Requiem for a Nun, and The Possessed, existential crisis, the experience of the absurd, revolt, freedom, and the search for justice are addressed through dramatic conflicts. In these plays, the characters function as concrete counterparts to the fundamental concepts of Camus's philosophy. In this respect, Camus's theatre makes visible that philosophy is not merely a theoretical discipline but a practice of thinking directly connected to life through an ethical bond.