Bitlis manileri üzerine tematik bir inceleme
Thematic study on Bitlis manies
- Tez No: 1003221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bitlis, Kültür, Semboller, Tema, Bitlis, Culture, Symbols, Theme
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bitlis yöresine ait mânileri derlemek, sınıflandırmak ve kültürel bağlamda incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türk halk edebiyatının sözlü anlatım türlerinden biri olan mâniler, toplumun duygu, düşünce, değer yargıları ve gündelik yaşamına ışık tutan önemli halk ürünlerindendir. Bitlis, zengin tarihi geçmişi, çok katmanlı kültürel yapısı ve coğrafi konumu itibarıyla halk edebiyatı ürünlerinin yoğun biçimde yaşatıldığı yörelerden biridir. Bu bağlamda tezde, Bitlis mânilerinin tematik yapısı, yapısal özellikleri, işlevleri ve kuşaklar arası aktarımı üzerinde durulmuştur. Çalışmamızda öncelikle Bitlis merkez ve bağlı ilçelerde saha araştırmaları yapılarak, sözlü ve yazılı kaynaklardan mâniler derlenmiş; ardından bu mâniler aşk, kadın, inanç vb. temalar etrafında sınıflandırılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, Doğu Anadolu'nun kadim şehirlerinden biri olan Bitlis ili ile ilgili tarihi, kültürel ve coğrafi özellikleri aktarılmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde mâni türü ve Bitlis'te mâni okuma geleneği; İkinci bölümde ise Bitlis mânilerinin tematik yönden incelemesi yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise sembolik açıdan Bitlis mânileri incelenmiştir. Çalışma yapılırken mâniler hem tematik açıdan hem de sembolik değer açısından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compile, classify, and examine the manis of the Bitlis region within a cultural context. Manis, a form of oral narrative in Turkish folk literature, are important folk products that shed light on the emotions, thoughts, values, and daily life of society. With its rich historical past, multilayered cultural structure, and geographical location, Bitlis is one of the regions where folk literature is intensely preserved. In this context, this thesis focuses on the thematic structure, structural characteristics, functions, and intergenerational transmission of Bitlis manis. First, field research was conducted in Bitlis city center and its surrounding districts, and manis were compiled from oral and written sources. These manis were then classified around themes such as love, women, and faith. The introductory section of the study explores the historical, cultural, and geographical characteristics of Bitlis, one of the ancient cities of Eastern Anatolia. The first section examines the manis genre and the tradition of manis recitation in Bitlis. The second section examines Bitlis manis from a thematic perspective. The third section examines Bitlis manis from a symbolic perspective. During the study, the manis were examined both thematically and in terms of their symbolic value.