Chiari Tip 1 Malformasyonlu hastalarda kraniyoservikal bileşkeyi oluşturan kemik yapılardaki morfolojik ve morfometrik değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of morphological and morphometric changes in the bony structures constituting the craniocervical junction in patients with Chiari Type 1 Malformation
  1. Tez No: 1003316
  2. Yazar: EMRE UĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KAMAŞAK ARPAÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Chiari Tip 1 Malformasyonu, Fossa cranii posterior, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Morfometri, Platibazi, Arnold-Chiari malformasyonu, Chiari Type 1 Malformation, Magnetic Resonance Imaging, Morphometry, Platybasia, Posterior Cranial Fossa, Arnold-Chiari malformation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Chiari Tip 1 Malformasyonu (CM-1) etiyolojisini aydınlatmada kraniyoservikal morfometrik çalışmaların kritik önemi bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, CM-1 olgularında kraniyoservikal morfometrik özellikleri sağlıklı kontrol grubu bireylerle karşılaştırarak fossa cranii posterior'un kemiksel yapısının ve bazal kraniyoservikal ilişkilerin CM-1 patogenezindeki rolünü ortaya koymaktır. Çalışma 69 CM-1 hastası (18 erkek, 51 kadın) ve 69 sağlıklı birey (34 erkek, 35 kadın) olmak üzere toplam 138 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcıların Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) kayıtları retrospektif olarak elde edildi. CM-1 grubunun dahil edilme kriterleri 5 milimetre (mm) veya daha fazla tonsiller herniasyonu olmak ve tanısal kalitede MRG kayıtlarına sahip olmak iken, intrakraniyal yer kaplayıcı lezyonu olan, kafa travması ve kraniyoservikal cerrahi öyküsü olan bireyler çalışmaya dahil edilmedi. Morfometrik ölçümler T2 ağırlıklı sagittal ve aksiyal kesit MRG kayıtları üzerinde yapıldı. Yapılan analizlerde clivus uzunluğu, foramen magnum (FM) transvers çapı, Klaus indeksi, McRae çizgisi ile dens axis arasındaki mesafe ve clivus axial açısı CM-1'li hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olarak bulundu (P < 0,05). Tonsiller herniasyon uzunluğu, Welcher bazal açısı ve Boogaard açısının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı (P < 0,05). Alt grup analizlerinde bazı parametrelerde cinsiyete bağlı farklılıklar izlense de bulgular fossa cranii posterior'da kemiksel hipoplazi ve platibazi lehineydi. CM-1 olgularında daha kısa clivus ve daha geniş Welcher bazal açısı, fossa cranii posterior'un göreceli darlığına ve kraniyoservikal bileşkenin morfolojik yeniden yapılanmasına işaret etmektedir. Bu morfolojik yapılanma, CM-1'in radyolojik tanısında tamamlayıcı bilgi sağlayabilir ve özellikle cerrahi planlamada (dekompresyon endikasyonu ve kapsamı) karar süreçlerini destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Craniocervical morphometric studies have a critical role in elucidating the etiology of Chiari Type 1 Malformation (CM-1). The aim of this study is to reveal the role of the bony structure of the posterior cranial fossa and basal craniocervical relationships in the pathogenesis of CM-1 by comparing craniocervical morphometric characteristics in CM-1 cases with those of a healthy control group. The study was conducted on a total of 138 individuals, including 69 CM-1 patients (18 male, 51 female) and 69 healthy individuals (34 male, 35 female). Magnetic Resonance Imaging (MRI) scans of the participants were obtained retrospectively. Inclusion criteria for the CM-1 group were a tonsillar herniation of 5 millimeters (mm) or more and the availability of diagnostic-quality MRI scans, whereas individuals with intracranial space-occupying lesions, a history of head trauma, or craniocervical surgery were excluded from the study. Morphometric measurements were performed on T2-weighted sagittal and axial MRI scans. In the analyses performed, clivus length, the transverse diameter of the foramen magnum (FM), the Klaus index, the distance between the McRae line and the dens axis, and the clival axial angle were found to be lower in the CM-1 patient group compared with the control group (P < 0.05). The length of tonsillar herniation, Welcher basal angle, and Boogaard angle were found to be higher compared with the control group (P < 0.05). Although sex-dependent differences were observed in some parameters in subgroup analyses, the overall result favored bony hypoplasia of the posterior cranial fossa and platybasia. In CM-1 cases, shorter clivus and larger Welcher basal angle indicate the relative narrowness of the posterior cranial fossa and morphological remodeling of the craniocervical junction. This morphological pattern may provide complementary information in the radiological diagnosis of CM-1 and may support decision-making in surgical planning (the indication for and extent of decompression).