Apigenin'in meme kanseri hücre hattında sitotoksik ve anti-anjiogenik etkilerinin araştırılması
Investigation of the cytotoxic and anti-angiogenic effects of apigenin in breast cancer cell line
  1. Tez No: 1003315
  2. Yazar: BERAT BEYZA GÜCÜYETMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNEVVER BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apigenin, Meme kanseri, Anjiyogenez, Sitotoksisite, Apigenin, Breast cancer, Angiogenesis, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser, çok sayıda araştırmaya rağmen dünya çapında önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Mevcut kemoterapötik ajanlar, birikerek çoğalan mutasyonlar ve gelişen çoklu ilaç dirençleri nedeniyle tedavide yetersiz kalabilmekte ve yan etki riskleri yüksek olabilmektedir. Bu nedenle kanser hücrelerinde daha seçici sitotoksik ve antiproliferatif etki gösterebilecek yeni ajanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Fitokimyasal bir flavonoid olan apigenin; antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikleriyle dikkat çekmekte ve kanser hücrelerinde potansiyel terapötik etkiler sergileyebilmektedir. Tümör progresyonunda kritik süreçlerden biri anjiyogenez olup, VEGF-A yeni damar oluşumunu teşvik eden başlıca faktörlerden biridir. COX-2 ise prostaglandin üretimini artırarak tümör hücre proliferasyonu ve anjiyogenez süreçlerine katkıda bulunabilmektedir. Bu çalışma, apigeninin insan meme kanseri hücre hattı MDA-MB-231 üzerindeki sitotoksik ve potansiyel anti-anjiyojenik etkilerini in vitro olarak incelemeyi amaçlandı. Hücrelere 24, 48 ve 72 saat süreyle farklı dozlarda apigenin ve sisplatin uygulandı, hücre canlılığı MTT analizi ile değerlendirildi. Apigeninin 48. saatte IC₅₀ değeri 12,89 µM; sisplatinin 48. saatte IC₅₀ değeri 5,84 µM olarak saptandı. IC₅₀ konsantrasyonlarında yapılan immünositokimyasal analizlerde VEGF-A ve COX-2 ekspresyonundaki değişimler değerlendirildi. Sisplatin sonrası VEGF-A ve COX-2 immünreaktivitesinde artış gözlenirken, apigenin tek başına uygulandığında her iki belirteçte azalma eğilimi gösterdi ve kombinasyon grubunda ise apigeninin, sisplatine bağlı artışı kısmen baskılayıcı/modülatör bir etkisi gözlendi (p<0,001). Sonuç olarak, apigeninin MDA-MB-231 hücrelerinde VEGF-A/COX-2 ile ilişkili süreçler yoluyla antiproliferatif etkiler ve potansiyel anti-anjiyojenik ve anti-enflamatuar potansiyel gösterebileceği düşünülmektedir, ancak bu etkiyi açıklığa kavuşturmak için daha kapsamlı nicel analizlere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Cancer remains a significant global health problem despite numerous studies. Current chemotherapeutic agents may be ineffective in treatment and carry high risks of side effects due to accumulating mutations and developing multidrug resistance. Therefore, there is a need for new agents that can exhibit more selective cytotoxic and antiproliferative effects on cancer cells. Apigenin, a phytochemical flavonoid, stands out with its antioxidant and anti-inflammatory properties and may exhibit potential therapeutic effects in cancer cells. Angiogenesis is one of the critical processes in tumor progression, and VEGF-A is one of the main factors promoting neovascularization. COX-2, on the other hand, can contribute to tumor cell proliferation and angiogenesis processes by increasing prostaglandin production. This study aimed to investigate the cytotoxic and potential anti-angiogenic effects of apigenin on the human breast cancer cell line MDA-MB-231 in vitro. Cells were treated with different doses of apigenin and cisplatin for 24, 48, and 72 hours, and cell viability was evaluated by MTT analysis. The IC₅₀ value of apigenin was found to be 12.89 µM at 48 hours; the IC₅₀ value of cisplatin was found to be 5.84 µM at 48 hours. Immunocytochemical analyses performed at IC₅₀ concentrations evaluated changes in VEGF-A and COX-2 expression. An increase in VEGF-A and COX-2 immunoreactivity was observed after cisplatin administration, while apigenin alone showed a tendency to decrease both markers. In the combination group, apigenin had a partially suppressive/modulatory effect on the cisplatin-induced increase (p<0.001). In conclusion, it is thought that apigenin may exhibit antiproliferative effects and potential antiangiogenic and anti-inflammatory potential through VEGF-A/COX-2-related processes in MDA-MB-231 cells, but more comprehensive quantitative analyses are needed to clarify this effect.