Nf90 membranı ile seramik endüstrisi atık suyunun çapraz akışlı nanofiltrasyon yöntemiyle arıtımı
Treatment of ceramic industry wastewater by cross-flow nanofiltration using an NF90 membrane
  1. Tez No: 1003417
  2. Yazar: HATİCE ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik endüstrisi, nanofiltrasyon, NF90 membranı, çapraz akış sistem, Ceramic industry, nanofiltration, NF90 membrane, cross-flow system
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Seramik endüstrisi, Türkiye'nin ihracatında ve sanayileşmesinde önemli bir rol oynamakta olup üretim süreçlerinde yüksek miktarda su tüketimiyle dikkat çekmektedir. Bu süreçler sonucunda oluşan atık sular; kil, toprak, glazür, boya, ağır metaller, çözücüler, bağlayıcılar ve çeşitli organik-inorganik kirleticiler içermektedir. Bu atık sular doğrudan çevreye deşarj edildiğinde sucul yaşamı ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle seramik atık sularının etkin bir şekilde arıtılması çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, seramik atık sularının arıtımında nanofiltrasyon (NF) teknolojisinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. NF90 tipi membran kullanılarak yapılan deneylerde, farklı işletme koşullarının membran performansı üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar çapraz akışlı bir membran sistemi ile gerçekleştirilmiş olup üç farklı basınç değeri (4, 6 ve 8 bar) ve üç farklı sıcaklık (25°C, 30°C, 35°C) uygulanmıştır. Deneyler kapsamında akı, KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) giderimi, bulanıklık giderimi, pH değişimi, iletkenlik, renk giderimi ve askıda katı madde (AKM) analiz edilmiştir. Deneyler sonucunda maksimum akı değeri 35oC sıcaklıkta 8 bar basınçta 80 L/m2saat bulunmuştur. Maksimum renk giderimi ve askıda katı madde giderimi 4 bar ve 25oC'de sırasıyla %96,78 ve %99,06 olarak hesaplanmıştır. Maksimum bulanıklık ve KOİ giderim verimi 8 bar ve 25oC'de sırasıyla %80,00 ve %75,43 olarak hesaplanmıştır. En düşük iletkenlik değeri 25°C sıcaklıkta ve 8 bar basınçta 0,254 µS/cm olarak ölçülmüştür. pH değerlerinde ise sıcaklık ve basınç değiştikçe büyük değişimler gözlenmemiştir. İşletme basıncının artmasıyla birlikte membran geçirgenliğinde azalma gözlemlenmiştir. Bu bağlamda çalışma, seramik atık sularının çevreye zarar vermeden yeniden kullanımı veya güvenli deşarjı için nanofiltrasyon teknolojisinin uygulanabilirliğini ortaya koymakta ve sürdürülebilir su yönetimi açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ceramics industry plays a significant role in Turkey's exports and industrialization, and it is notable for its high water consumption in production processes. The wastewater generated as a result of these processes contains clay, soil, glaze, paint, heavy metals, solvents, binders, and various organic and inorganic pollutants. When these wastewater discharges are released directly into the environment, they threaten aquatic life and public health. Therefore, the effective treatment of ceramic wastewater is of great importance for environmental sustainability. This study investigated the applicability of nanofiltration (NF) technology in the treatment of ceramic wastewater. Experiments conducted using NF90 type membranes evaluated the effect of different operating conditions on membrane performance. The experimental studies were carried out using a cross-flow membrane system with three different pressure values (4, 6, and 8 bar) and three different temperatures (25°C, 30°C, 35°C). Within the scope of the experiments, flow, COD (chemical oxygen demand) removal, turbidity removal, pH change, conductivity, color removal, and total suspended solids (TSS) were analyzed. Experiments showed that the maximum flow rate was 80 L/m²h at a temperature of 35°C and a pressure of 8 bar. Maximum color removal and suspended solids removal were calculated as 96,78% and 99,06% at 4 bar and 25°C, respectively. The maximum turbidity and COD removal efficiency were calculated as 80% and 75,43%, respectively, at 8 bar and 25°C. The lowest conductivity value was measured as 0,254 µS/cm at a temperature of 25°C and a pressure of 8 bar. No significant changes were observed in pH values as temperature and pressure changed. A decrease in membrane permeability was observed with increasing operating pressure. In this context, the study demonstrates the applicability of nanofiltration technology for the reuse or safe discharge of ceramic wastewater without harming the environment and makes important contributions to sustainable water management.