Ev ve ofis ortamında çalışan bireylerin karpal tünel sendromuna yakalanma riskleri ve üst ekstremite fonksiyonelliğine etkileri
The risk of carpal tunnel syndrome and its effects on upper extremity functionality in home-based and office workers
- Tez No: 1003424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, evden çalışma, ofis çalışanları, üst ekstremite fonksiyonelliği, ergonomi, Uzaktan çalışma, Çalışanlar, Üst ekstremite, Carpal tunnel syndrome, working from home, office workers, upper extremity functionality, ergonomics, Remote worker, Workers, Upper extremity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ev ve ofis ortamlarının getirdiği farklı ergonomik koşulların, karpal tünel sendromu (KTS) riski ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya evden çalışan 76 kişi ve ofisten çalışan 80 kişi olmak üzere toplam 156 birey dahil edildi. Demografik veriler sosyodemografik form aracılığıyla toplandı. KTS'ye ilişkin semptomların değerlendirilmesinde Boston Karpal Tünel Anketi (BCTQ), üst ekstremite fonksiyonelliğinin değerlendirilmesinde QuickDASH kullanıldı. Masabaşı çalışmaya bağlı kas-iskelet sistemi (KİS) rahatsızlıklarını değerlendirmek amacıyla Cornell Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlığı Anketi (CMDQ), çalışma sırasındaki duruşa bağlı ergonomik risklerin değerlendirilmesinde ise Hızlı Üst Ekstremite Değerlendirmesi (RULA) uygulandı. Bulgular: İki grup arasında BCTQ semptom şiddet skalası (BCTQ-SS), fonksiyonel durum skalası (BCTQ-FS), QuickDASH ve QuickDASH İş Modülü skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Her iki grupta da elde edilen düşük ölçek skorları, katılımcıların KTS riski ve üst ekstremite fonksiyonelliği açısından klinik olarak anlamlı bir risk taşımadığını göstermektedir. CMDQ skorlarına göre, ofis çalışanlarının evden çalışanlara kıyasla kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları açısından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek risk altında olduğu belirlendi (p<0,05). RULA skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte, her iki çalışma ortamının da orta düzey ergonomik risk içerdiği görüldü. Sonuç: Her iki çalışma modeli uygun ergonomik destekle uygulandığında KTS gelişme riski ve üst ekstremite fonksiyon kaybı riskini artırmamaktadır. Evden çalışma modeli, ofis ortamına kıyasla genel KİS yükünü azaltabilmektedir. Bu bulgular, ergonomik değerlendirme ve önleyici stratejilerin hem ofisten hem de uzaktan çalışan bireyleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of ergonomic differences between home-based and office-based work on the risk of carpal tunnel syndrome (CTS) and upper extremity functionality. Materials and Methods: The study included 156 participants, consisting of 76 individuals working from home and 80 individuals working in office settings. Demographic data were collected using a sociodemographic questionnaire. CTS-related symptoms were evaluated using the Boston Carpal Tunnel Questionnaire (BCTQ), and upper extremity functionality was assessed with the Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QuickDASH). Musculoskeletal discomfort related to desk-based work was assessed using the Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ), while ergonomic risk associated with working posture was evaluated using the Rapid Upper Limb Assessment (RULA). Results: No statistically significant differences were found between the groups in BCTQ Symptom Severity Scale, Functional Status Scale, QuickDASH, or QuickDASH Work Module scores (p > 0.05). Low scores in both groups indicated no clinically significant risk for CTS or upper extremity functional impairment. CMDQ results showed that office workers had a significantly higher risk of musculoskeletal discomfort compared to home-based workers (p < 0.05). RULA scores revealed no significant difference between groups, although both work environments presented a moderate ergonomic risk. Conclusion: With appropriate ergonomic support, neither work model increases CTS risk or upper extremity functional loss. Home-based work may reduce overall musculoskeletal load. Ergonomic assessments and preventive strategies should address both office-based and remote workers equally.