Hemodiyaliz hastalarında kırılganlık ve sarkopeni
Frailty and sarcopenia in hemodialysis patients
  1. Tez No: 1003425
  2. Yazar: ÖZÜM ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKAGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, kırılganlık, sarkopeni, Renal diyaliz, Hemodialysis, frailty, sarcopenia, Renal dialysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tez çalışmamızın amacı, hemodiyaliz tedavisi almakta olan hastalarda kırılganlık ile sarkopeni prevalansını ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesinde dahil edilme kriterlerini karşılayan 121 hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, medeni durum), antropometrik ölçümleri (boy, kuru ağırlık, beden kitle indeksi), klinik verileri (tedavi süresi, komorbiditeler) ve laboratuvar parametreleri (KT/V, URR, üre, kreatinin, albümin, CRP, hemoglobin, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor ve bikarbonat) kaydedilmiştir. Hastalara kırılganlık değerlendirmesi için FRAIL; sarkopeni riski için ise SARC-F ölçeği uygulanmıştır. Daha sonra kaliper ile triceps deri kıvrım kalınlığı ve el dinamometresi ile kavrama gücü ölçümü yapılarak kas kütlesi ve gücü değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 62,5 (±10,5) yıl olup %69,4'ü erkekti. FRAIL ölçeğine göre %28,9'u robust, %43,8'i pre-frail ve %27,3'ü frail bulunurken, SARC-F ölçeğine göre ≥4 puan alarak artmış sarkopeni riski taşıyan grup %36,4 saptandı. Kırılganlık, albümin düzeyi <3,5 g/dL olanlarda (p=0,017), kreatinin düzeyi daha düşük olanlarda (p=0,010) ve KT/V <1,4 bulunanlarda (p=0,032) anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sarkopeni riski ise diyaliz süresi daha uzun olanlarda (p=0,049), albümin düzeyi <3,5 g/dL olanlarda (p=0,022), CRP düzeyi >5 mg/L olanlarda (p=0,034), bikarbonat düzeyi ≤22 mmol/L olanlarda (p=0,006) anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, SARC-F skorundaki her bir puanlık artışın pre-frail olma olasılığını 2,37, frail olma olasılığını ise 3,88 kat artırdığı; kırılganlık skorundaki her bir birimlik artışın sarkopeni riskini yaklaşık beş kat artırdığı gösterildi. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarında kırılganlık ve sarkopeni prevalanslarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Kırılganlık ve sarkopeni ile düşük albümin, düşük kreatinin, düşük bikarbonat ve yüksek CRP düzeyleri arasındaanlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bulgular, hemodiyaliz hastalarında kırılganlık ve sarkopeni ile klinik, biyokimyasal ve fonksiyonel parametreler arasında eşzamanlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to reveal the prevalence of frailty and sarcopenia in patients undergoing hemodialysis treatment and the relationship between them. Materials and Methods: Our study included 121 patients who met the inclusion criteria and were followed in the Hemodialysis Unit of Giresun Training and Research Hospital. Demographic characteristics (age, sex, marital status), anthropometric measurements (height, dry weight, body mass index), clinical variables (treatment duration, comorbidities), and laboratory parameters (KT/V, URR, urea, creatinine, albumin, CRP, hemoglobin, sodium, potassium, calcium, phosphorus and bicarbonate) were recorded. Frailty was assessed using the FRAIL scale and sarcopenia risk was evaluated using the SARC-F scale. Muscle mass and strength were assessed by measuring triceps skinfold thickness with a caliper and grip strength with a handheld dynamometer. Results: The mean age of patients was 62,5 (±10,5) years and %69,4 were male. According to the FRAIL scale, %28,9 were robust, %43,8 pre-frail, and %27,3 frail. Based on the SARC-F scale, %36,4 scored ≥4 points, indicating increased sarcopenia risk. Frailty was significantly higher in patients with albumin levels <3,5 g/dL (p=0,017), lower creatinine levels (p=0,010) and KT/V<1,4 (p=0,032). Sarcopenia risk was significantly higher in those with longer treatment duration (p=0,049), albumin <3,5 g/dL (p=0,022), CRP >5 mg/L (p=0,034) and bicarbonate ≤22 mmol/L (p=0,006). Multivariate logistic regression analysis showed that each one-point increase in SARC-F score increased the likelihood of being pre-frail by 2,37 times and frail by 3,88 times, while each unit increase in frailty score increased sarcopenia risk approximately fivefold. Discussion and Conclusion: Frailty and sarcopenia were found to be highly prevalent in hemodialysis patients. Significant associations were observed between these conditions and low albumin, low creatinine, low bicarbonate and elevated CRP levels. Our results indicate meaningful relationships between frailty, sarcopenia and clinical, biochemical and functional parameters in hemodialysis patients.