Postmenopozal kadınların fiziksel aktivite düzeylerinin vazomotor semptomlar ile kan parametreleri arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between physical activity levels, vasomotor symptoms and blood parameters in postmenopausal women
  1. Tez No: 1003520
  2. Yazar: BÜŞRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU İLKE YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Menopoz Semptomları, Fiziksel Aktivite, Lipid Profili, Homosistein, Menopause, Menopausal Symptoms, Physical Activity, Lipid Profile, Homocysteine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fiziksel aktivite, her yaş döneminde olduğu gibi; menopoz dönemindeki kadınlar için de birçok fayda sağladığı bilinmektedir. Menopoz dönemindeki kadınlar için fiziksel aktivite, sağlığı korumak ve yaşam kalitesini artırmak, menopoz semptomlarını hafifletmek açısından büyük önem taşır. Menopoz, kadınların hormonal dengelerinde önemli değişikliklere yol açar ve bu durum kan değerlerini de etkileyebilir. Bu çalışma ile fiziksel aktiviteyi etkileyen etmenleri, fiziksel aktivitenin; kadınlarda hormonal değişimlerin getirdiği menopoz semptomlarına etkisini ve kan parametreleri üzerine etkilerini görmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurulunun 24.10.2023 tarihli 2023/497 sayılı kararı ile onaylandı. Çalışmanın evrenini Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine 30.01.2024-10.09.2024 tarihleri arasında başvuran 257 postmenopozal kadın dahil edildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlara onayı alındıktan sonra sosyodemografik anket formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Kadınların VKİ, bel çevresi, tansiyon ölçümleri yapılıp kayıt altına alındı. Hastalardan alınan biyokimya tetkikleri not edildi. Tüm veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmada yer alan katılımcıların yaşları ortalaması 56,72±6,82 yıl olarak bulundu. VKİ'leri ortalaması 31,01±4,69 kg/m2 idi. Yapılan değerlendirmeye göre katılımcıların %23,3'ünün (n=60) inaktif olduğu, %61,5'inin (n=158) minimal aktif olduğu ve %15,2'sinin (n=39) çok aktif olduğu görüldü. Katılımcıların menopoz semptomlarını değerlendirme ölçeğinin; somatik şikayetler alt boyutundan aldıkları puanların ortalaması 6,68±3,05, psikolojik şikayetler alt boyutundan aldıkları puan ortalaması 6,65±3,12, ürogenital şikayetler alt boyutundan aldıkları puan ortalaması 3,86±2,55 olarak belirlendi. Toplam puan ortalaması 17,20±6,74 idi. Katılımcıların toplam Metabolik Eşdeğer (MET) 90 (dk/hafta) puanı arttıkça TG, Total- K, LDL-K, Açlık Glukozu, İnsülin, Homosistein, HOMA-IR, RDW değerleri anlamlı şekilde azalmaktaydı (sırasıyla r=-0,280; p=<0,001, r=-0,150; p=0,016, r=-0,179; p=0,004, r=-0,203; p=0,001, r=-0,177; p=0,004, r=-0,267; p<0,001, r=-0,234; p<0,001, r=-0,167; P=0,007). Toplam Metabolik Eşdeğer (MET) (dk/hafta) puanı arttıkça HDL-K, Folat değerleri anlamlı şekilde artmaktaydı (sırasıyla r=0,229; p<0,001, r= 0,158; p=0,011). Toplam MET (dk/hafta) puanı ile menopoz semptomları total ve alt grup puanları arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,117). Sonuç: Sedanter yaşam tarzı ve fiziksel aktivite yetersizliği önemli bir sağlık sorunudur. Aile hekimleri olarak birinci basamakta hastaya bütüncül yaklaşmalı menopoz sonrası dönemde kadınlara; menopoz semptomlarının hafifletilmesi, yaşam kalitesinin artırılması, lipid profili, açlık şekeri, insülin, homosistein düzeylerinin iyileştirilmesi için uygun egzersiz programları önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that physical activity provides many benefits for menopausal women, just as it does for women of all ages. For menopausal women, physical activity is of great importance in maintaining health, improving quality of life, and alleviating menopausal symptoms. Menopause causes significant changes in women's hormonal balance, and this can also affect blood values. With this study, we aimed to examine the factors affecting physical activity, the effect of physical activity on menopausal symptoms caused by hormonal changes in women, and the effects. Materials and Methods: This study was approved by the Ethics Committee of Selçuk University Faculty of Medicine with the decision dated 24.10.2023 and numbered 2023/497. The study population included 257 postmenopausal women who applied to the Selçuk University Faculty of Medicine Family Medicine Outpatient Clinic between 30.01.2024 and 10.09.2024. The women who agreed to participate in the study were administered a sociodemographic questionnaire, the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and the Menopause Symptom Assessment Scale (MSAS) through face-to-face interview technique after obtaining their consent. Body mass index (BMI), waist circumference, and blood pressure measurements were taken and recorded. Biochemical tests obtained from the patients were noted. All data were evaluated using the SPSS 21.0 statistical package program. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: The mean age of the participants in the study was 56.72±6.82 years. The mean BMI was 31.01±4.69 kg/m2. According to the evaluation, 23.3% (n=60) of the participants were inactive, 61.5% (n=158) were minimally active and 15.2% (n=39) were very active. The mean scores of the participants on the somatic complaints sub-dimension of the menopause symptoms assessment scale were 6.68±3.05, the mean score on the psychological complaints sub-dimension was 6.65±3.12, and the mean score on the urogenital complaints sub-dimension was 3.86±2.55. The mean total score was 17.20±6.74. As the total Metabolic Equivalent (MET) (min/week) score of the participants increased, TG, Total-C, LDL-C, Fasting Glucose, Insulin, Homocysteine, HOMA-IR, RDW values decreased significantly (r=-0.280; p=<0.001, r=-0.150; p=0.016, r=-0.179; p=0.004, r=-0.203; p=0.001, r=-0.177; 92 p=0.004, r=-0.267; p<0.001, r=-0.234; p<0.001, r=-0.167; P=0.007). As the Total Metabolic Equivalent (MET) (min/week) score increased, HDL-C and Folate values increased significantly (r=0.229; p<0.001, r=0.158; p=0.011, respectively). There was no significant difference between total MET (min/week) score and total and subgroup scores of menopausal symptoms (p=0.117). Conclusion: Sedentary lifestyle and lack of physical activity is an important health problem. As family physicians, we should approach the patient holistically in primary care and appropriate exercise programs should be recommended to postmenopausal women to alleviate menopausal symptoms, improve quality of life, improve lipid profile, fasting glucose, insulin and homocysteine levels.