HPV ile enfekte hastalarda periferik kanda IL-6 düzeylerinin servikal displazi prediksiyonundaki yerinin araştırılması
Investigation of the role of IL-6 levels in peripheral blood in prediction of cervical dysplasia in HPV-infected patients
  1. Tez No: 1003586
  2. Yazar: BEYZANUR BEKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIN ÜREYEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnterlökin 6, Interleukin 6
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Human Papilloma Virüs enfeksiyonu taşıyan bireylerde periferik kanda saptanan interlökin-6 düzeylerinin servikal displazi varlığını öngörme kapasitesini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif gözlemsel çalışma olarak tasarlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hastanesine HPV enfeksiyonu varlığı tanısı ile başvuran hastalardan kolposkopik biyopsi sonucu CIN2-3 saptanan 78 kadın hasta grubunu, HPV tanısı konmuş ancak kolposkopik biyopsi sonucu normal değerlendirilen 78 kadın kontrol grubunu oluşturmaktadır. Bu hastaların serumlarında IL-6 düzeyi çalışıldı. IL-6 düzeyi ölçümünde, BT Lab Human Interleukin 6 ELISA kiti (Katalog No: E0090Hu, BT Lab Zhejiang, Çin) kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya displazi grubu olarak 78 ve kontrol grubu olarak 78 olmak üzere toplam 156 hasta dahil edildi. Kontrol grubundaki medyan yaş 42 (aralık, 22-64) iken bu sayı displazi grubunda 40.5 (aralık, 22-61) idi (p=0.407). Kontrol grubu IL-6 medyan değeri 58.6 (aralık, 11.4-430.2) iken displazi grubunda bu değer 178.9 (aralık, 37.1-360.7) idi (p<0.001). Kontrol grubunun hiçbirinde (%0) HDL normal seviyenin altında değilken displazi grubunun 12'sinde (%15.4) HDL değeri normalin altındaydı (p<0.001). Regresyon analizi sonucunda sadece yüksek IL-6 düzeyi displazi grubunda olmayı predikte eden bağımsız değişken olarak tespit edildi (p<0.001). ROC eğrisi analizi ile yapılan değerlendirme sonucunda, IL-6 düzeyinin servikal displazi tanısını öngörmede tanısal değeri olduğu görülmüştür (AUC:0.809, %95CI: 0.734-0.884, p<0.001). ROC eğrisine göre IL-6 için eşik değeri bulmak için Youden indeksi kulanıldı. Youden indeksi 3 eşik değeri için aynı bulundu. Bunlardan sensitivitesi en yüksek olanı seçildi. Buna göre IL-6 için eşik değer 106 alındığında IL-6'nın servikal displaziyi öngörmedeki sensitivitesi %88.5 ve spesifisitesi %76.9 olarak hesaplandı. Sonuç: IL-6 düzeyinin servikal displaziyi ayırt etmede yüksek doğrulukla kullanılabilecek bir biyobelirteç olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study is to assess the ability of peripheral blood interleukin-6 levels to predict the presence of cervical dysplasia in individuals with Human Papillomavirus infection. Materials and Methods: The study was designed as a prospective observational study. The patient group consisted of 78 women who presented to the Health Sciences University Hospital with a diagnosis of HPV infection and whose colposcopic biopsy revealed CIN2-3, while the control group consisted of 78 women diagnosed with HPV but whose colposcopic biopsy results were normal. IL-6 levels were measured in the serum of these patients. The BT Lab Human Interleukin 6 ELISA kit (Catalog No: E0090Hu, BT Lab Zhejiang, China) was used to measure IL-6 levels. Findings: A total of 156 patients, 78 in the dysplasia group and 78 in the control group, were included in the study. The median age in the control group was 42 years (range, 22-64) and 40.5 years (range, 22-61) in the dysplasia group (p=0.407). The median IL-6 value in the control group was 58.6 years (range, 11.4-430.2) and 178.9 years (range, 37.1-360.7) in the dysplasia group (p<0.001). While none of the control group (0%) had HDL levels below normal, 12 dysplasia group (15.4%) had HDL levels below normal (p<0.001). Regression analysis revealed that only a high IL-6 level was an independent variable predicting being in the dysplasia group (p<0.001). As a result of the evaluation performed with ROC curve analysis, IL-6 level was found to have diagnostic value in predicting the diagnosis of cervical dysplasia (AUC: 0.809, 95% CI: 0.734-0.884, p<0.001). The Youden index was used to determine the threshold value for IL-6 according to the ROC curve. The Youden index was found to be the same for three threshold values. The one with the highest sensitivity was selected. Accordingly, when the threshold value for IL-6 was set at 106, the sensitivity of IL-6 in predicting cervical dysplasia was calculated as 88.5% and the specificity as 76.9%. Conclusion: IL-6 level has been shown to be a biomarker that can be used with high accuracy to distinguish cervical dysplasia.