Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilen prematüre bebeklerde intraventriküler kanama varlığının ve sonuçlarının bilinen risk faktörleri ile ve bunların ilk kan gazı ve hemogram parametreleri ile ilişkisinin araştırılması; Retrospektif kesitsel çalışma
Intraventricular hemorrhage in preterm infants followed in the neonatal intensive care unit: Associations with known risk factors and initial blood gas and hemogram parameters — a retrospective cross-sectional study
- Tez No: 1003590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AYLANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: prematüre, intraventriküler kanama, kan gazı, hemogram, prematurity, intraventricular hemorrhage, blood gas, hemogram
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: İntraventriküler kanama (İVK), prematüre bebeklerde önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı, yenidoğan yoğun bakım ünitemizde izlenen prematüre bebeklerde İVK gelişimi ile ilişkili maternal, perinatal ve erken postnatal risk faktörlerini, ayrıca ilk kan gazı ve hemogram parametrelerin İVK gelişimi üzerindeki etkisini retrospektif olarak değerlendirmektir. YÖNTEM: 2016–2024 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen 3293 yenidoğan bebeğin 1433'ü prematüreydi. Olgular retrospektif olarak incelendi, kayıtlara hastane otomasyon sisteminden ulaşıldı. İVK tanısı bulunan 177 bebekten çalışma kriterlerini sağlayan 165'i İVK grubuna dahil edildi. Kontrol grubunu gebelik haftası açısından benzer özelliklere sahip ve İVK saptanmayan 191 prematüre bebek oluşturdu. Demografik özellikler, maternal ve perinatal veriler, postnatal klinik bulgular ile ilk kan gazı ve hemogram parametreleri kaydedildi. Veriler JAMOVİ 2.7.15 istatistik programı kullanılarak analiz edildi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 356 prematüre bebeğin 165'inde farklı evrelerde İVK saptandı ve olguların büyük çoğunluğunu hafif evreler oluşturdu. Gestasyon haftası ve doğum ağırlığı azaldıkça İVK sıklığı ve ağır İVK oranının arttığı gözlendi. Düşük APGAR skorları, doğumda canlandırma gereksinimi, hemodinamik olarak anlamlı PDA, inotrop gereksinimi, hipoglisemi, kanıtlanmış sepsis ve nekrotizan enterokolit varlığı bulunan olgularda İVK daha sık izlendi. İVK varlığı ve evresi arttıkça taburculuk süresi ve düzeltilmiş taburculuk haftasının uzadığı saptandı. Laktat ve glukoz düzeyleri İVK gelişen grupta daha yüksek, hemoglobin ve trombosit değerleri ise daha düşük bulundu. SONUÇ: Prematüre bebeklerde İVK gelişimi multifaktöriyel olup antenatal, perinatal ve postnatal birçok faktörle ilişkilidir. Risk faktörlerinin tanınması ve uygun klinik yönetim, İVK gelişiminin önlenmesinde önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: Intraventricular hemorrhage (IVH) is an important cause of morbidity and mortality in prematures. The aim of this study was to retrospectively evaluate maternal, perinatal, and postnatal risk factors associated with IVH development in prematures followed in our neonatal intensive care unit, as well as the effects of initial blood gas and hemogram parameters. MATERIALS AND METHOD: Between 2016 and 2024, 3293 neonates were admitted to Neonatal Intensive Care Unit of Çanakkale Onsekiz Mart University Hospital, of whom 1433 were preterm infants. Among 177 prematures diagnosed with IVH, 165 who met the study criteria were included in IVH group. The control group consisted of 191 prematures with similar gestational age without IVH. Demographic characteristics, maternal and perinatal data, postnatal clinical findings, initial blood gas and hemogram parameters were recorded. Data were analyzed using JAMOVI statistical software. RESULTS: IVH was detected in 165 of 356 preterm infants, with majority being mild grades. Incidence and severity of IVH increased as gestational age and birth weight decreased. IVH was more frequent in infants with low APGAR scores, need for resuscitation at birth, hemodynamically significant patent ductus arteriosus, inotropic support requirement, hypoglycemia, proven sepsis, and necrotizing enterocolitis. Length of hospital stay increased with presence and severity of IVH. Lactate and glucose levels were higher, while hemoglobin and platelet levels were lower in IVH group. CONCLUSION: IVH development in prematures is multifactorial and associated with various antenatal, perinatal, and postnatal factors. Early recognition of risk factors and appropriate clinical management may help reduce IVH incidence.