Yapay zekâ büyük dil modellerinin öğretim yönetim sistemlerine entegrasyonu ve yönetimi
Integration and management of artificial intelligence large language models into learning management systems
- Tez No: 1003600
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Tasarım tabanlı araştırma, Yapay Zeka Endeksi, Design based research, Artificial Intelligence Index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ büyük dil modeli tabanlı asistanların öğretim yönetim sistemlerine entegrasyonu, öğrenme süreçlerinde verimliliği ve kullanıcı deneyimini artırma potansiyeli taşıması nedeniyle önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğretim yönetim sistemlerine entegre edilen yapay zekâ büyük dil modeli tabanlı asistanların; öğretim yönetim süreçlerinin verimliliği, çıktı kalitesi, sistem destek hizmetlerinin etkinliği, karar destek-süreç iyileştirme işlevleri ile kullanıcı tutumları, sistem adaptasyonu ve güvenilirlik düzeyleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Araştırma, tasarım tabanlı araştırma yaklaşımıyla yapılandırılmış karma yöntem desenine sahiptir. Çalışma grubunu, 2024-2025 akademik yılı güz ve bahar dönemlerinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi KAMPÜS sistemi üzerinden ortak zorunlu dersleri alan lisans/ön lisans öğrencileri ve bu dersleri yürüten eğitmenler oluşturmaktadır. Veriler, sistem entegrasyonu öncesi ve sonrası uygulanan anketler, yapay zekâ asistanları ile kullanıcı sohbetleri ve öğretim yönetim sistemi veri tabanı kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde nicel ve nitel veri çözümleme teknikleri bir arada kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, geliştirilen yapay zekâ asistanlarının eğitim ve destek görevlerinde yüksek yanıt doğruluğuna ulaştığını göstermiştir. Sistemin hızlı yanıt süresiyle süreç verimliliğini artırdığı ve hem öğrenciler hem de eğitmenler açısından ders sürecini kolaylaştırdığı tespit edilmiştir. Yapay zekâ asistanlarından elde edilen verilerin, sorunların tespiti ve süreçlerin iyileştirilmesi için etkili bir karar destek aracı işlevi gördüğü saptanmıştır. Ayrıca, sistemle etkileşimin kullanıcıların yapay zekâya yönelik tutumlarını olumlu yönde değiştirdiği ve sistemin güvenilirliğinin uzman değerlendirmeleri arasındaki yüksek uyum ile teyit edildiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bu araştırma, yapay zekâ büyük dil modelinin öğretim yönetim sistemlerine entegrasyonunun hem eğitim hem de yönetsel süreçlerde iyileşmeler sağladığını ve kullanıcı adaptasyonunu güçlendirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The integration of AI large language model-based assistants into learning management systems is important as it holds the potential to increase efficiency and user experience in learning processes. The purpose of this study is to reveal the effects of AI-Large Language Model-based assistants integrated into learning management systems on the efficiency of learning management processes, output quality, the effectiveness of system support services, decision support-process improvement functions, as well as user attitudes, system adaptation, and reliability levels. The research is structured with a design-based research approach and has a mixed-methods design. The study group consists of undergraduate/associate degree students taking common compulsory courses through the Erzincan Binali Yıldırım University CAMPUS system and the instructors conducting these courses during the fall and spring semesters of the 2024-2025 academic year. Data were collected through surveys administered before and after the system integration, user conversations with the AI assistants, and learning management system database records. Both quantitative and qualitative data analysis techniques were used together in the analysis of the data. The research results showed that the developed AI assistants achieved high response accuracy in educational and support tasks. It was determined that the system increased process efficiency with its rapid response time and facilitated the course process for both students and instructors. It was found that the data obtained from the AI assistants served as an effective decision support tool for identifying problems and improving processes. Furthermore, it was determined that interaction with the system positively changed users' attitudes towards AI, and the reliability of the system was confirmed by the high agreement among expert evaluations. In conclusion, this research has revealed that the integration of AI large language models into learning management systems provides improvements in both educational and administrative processes and strengthens user adaptation.