Tek çocuk politikasının Çin Halk Cumhuriyeti yönetim sürecinde değişimi
The effects of the one-child policy during the governance of the People's Republic of China
- Tez No: 1003650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA GÖREZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çin, Çin Nüfusu, Tek Çocuk Politikası, İki Çocuk Politikası, Nüfus Politikaları, China, Population in China, One Child Policy, Two Child Policy, Population Policies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Çin, tarih boyunca nüfusu ile öne çıkan bir ülke olmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile birlikte Mao döneminde bazı ekonomik atılım politikaları yürütülmüştür. Politikaların başarılı olabilmesi için nüfus artışının desteklenmesi, hali hazırda bulunan kalabalık nüfusun önlenemez bir şekilde artmasına neden olmuştur. Yaşanan kıtlık hadisesi ile, nüfusu azaltmaya yönelik politikalar uygulanmaya başlamıştır. Fakat, gönüllülük esasına dayalı uygulanan politikalar yeterince başarılı olmamıştır. Deng Xiaoping döneminde başlatılan Büyük Ekonomik Açılım, Çin'de yeni bir ekonomik modeli başlatmıştır. Deng, kalabalık nüfusu yeni ekonomik model için bir avantaja dönüştürmeyi hedeflemiştir. Kontrolsüzce devam eden nüfus artışı, hükümet nezdinde endişe yaratmaya başlamıştır. Ülkenin gelecek çıkarları için, nüfus artışında zorunlu kısıtlamaya gidilme kararı alınmıştır. 1980 yılı itibarı ile tek çocuk politikası yürürlüğe konularak, çiftlere tek çocuğa sahip olma hakkı verilmiştir. Bu süreçte, dönemin şartlarına göre politikada farklı uygulamalar yapılmıştır. Politika, ilk dönemlerinde merkezi yönetimden yürütülürken, daha sonra bölgesel yönetimlerin denetimine bırakılmıştır. Kent ve kırsal gibi etkenler, farklı uygulamalara sebep olmuştur. 35 yıl uygulanan politika süresince, 5 farklı hükümet görev yapmıştır. Bu dönemde uygulanan zorunlu doğum kontrol yöntemleri, para ve hapis cezaları gibi uygulamalar, politika sürecinde önem arz etmektedir. Politikanın başta aile yapısı ve kültürü, demografik yapı olmak üzere birçok alanda etkisi olmuştur. Nüfusun yaşlanması gibi olumsuz sonuçlar sebebi ile 2015 yılında iki çocuk, 2021 yılında üç çocuk politikalarına geçilmiştir. 2015 yılı itibarı ile hükümet, nüfus artışı için teşvik politikaları yürütmektedir. Çin hükümeti, nüfusun yaşlanması başta olmak üzere politika sebebi ile ortaya çıkan birçok sorunla mücadele etmektedir. Nüfus artışına yönelik politikalara rağmen; Çin nüfusundaki azalma ve yaşlanma, devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
China has historically been a country distinguished by its population. With the founding of the People's.Republic of.China, population growth had to be supported, which led to an unstoppable increase in the already large population. With the onset of famine, policies aimed at reducing the population began to be implemented. However, policies based on voluntary participation were not sufficiently successful. The Great Economic Reform initiated during the Deng Xiaoping era launched a new economic model in China. The uncontrolled population growth began to cause concern for the government. As of 1980, One-Child Policy was enacted, During this process, different applications were made in the policy according to the conditions of the period. Policy was first applied centrally, then transferred to regional administrations, leading to different implementation. Five different governments served during the 35 years the policy was in effect. The mandatory birth control methods implemented during this period, such as fines and imprisonment, are significant in the policy process. The policy has had an impact on many areas, primarily family structure and culture, as well as demographic structure. Due to negative consequences such as population aging, the policy shifted to two children in 2015 and three children in 2021. As of 2015, Chinese government has been struggling with many problems arising from the policy, primarily the aging of the population. Despite policies aimed at increasing the population, the decline and aging of China's population continues.