Savunma ve dövüş sporlarına katılımın psikolojik sağlamlık ve stresle başa çıkma üzerine etkisi
The impact of participation in defense and combat sports on psychological resilience and coping with stress
  1. Tez No: 1003700
  2. Yazar: ABDULLAH DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS SİNAN BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, Hardiness on psychological
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Savunma ve dövüş sporlarıyla ilgilenen bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile stresle başa çıkma stratejilerinin, demografik ve sportif değişkenler açısından incelemesidir. Yöntem: Araştırmaya farklı yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, branş, spor yaşı ve haftalık antrenman süresine sahip 188 sporcu katılmıştır. Veriler, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ve Stresle Başa Çıkma Tutumları Envanteri (COPE Ölçeği) kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS 24 programında uygun istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların genel psikolojik sağlamlık düzeylerinin orta-üst seviyede olduğu belirlenmiştir. Stresle başa çıkma stratejileri açısından, problem odaklı başa çıkma ve olumlu yeniden değerlendirme stratejilerinin öne çıktığı görülmüştür. Demografik ve sportif değişkenler genel olarak psikolojik sağlamlık ve stresle başa çıkma düzeylerinde anlamlı farklılık yaratmamıştır. Bununla birlikte, bazı alt boyutlarda spor yaşı, branş ve lisanslı olma durumu ile sınırlı anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç: Araştırma bulguları, savunma ve dövüş sporlarıyla ilgilenen bireylerin psikolojik sağlamlık ve stresle başa çıkma özelliklerinin genel olarak benzerlik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ancak spor deneyimi ve branş özelliklerine bağlı sınırlı farklılıklar, bireysel farklılıkların dikkate alınmasının faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine the psychological resilience levels and coping strategies of individuals actively involved in defense and combat sports in terms of demographic and sport-related variables. Method: A total of 188 athletes with varying ages, genders, education levels, sports branches, years of experience, and weekly training durations participated in the study. Data were collected using the Brief Resilience Scale (BRS) and the Coping Orientation to Problems Experienced (COPE) Inventory. The data were analyzed using appropriate statistical methods in SPSS 24. Findings: Participants generally demonstrated moderate to high levels of psychological resilience. Regarding coping strategies, problem-focused coping and positive reappraisal were the most prominent. Demographic and sport-related variables did not generally result in significant differences in psychological resilience or coping strategies. However, limited significant differences were observed in certain sub-dimensions according to years of sport experience, sports branch, and licensed status. Result: The findings suggest that individuals involved in defense and combat sports generally exhibit similar psychological resilience and coping characteristics. Nevertheless, the limited differences related to sport experience and branch characteristics indicate the potential benefit of considering individual variations.