Futbolcularda nörodinamik mobilizasyon ve dinamik esneklik egzersizlerinin kas aktivasyonu üzerindeki akut etkisi
The acute effect of neurodynamic mobilization and dynamic stretching exercises on muscle activation in football players
  1. Tez No: 1003751
  2. Yazar: İSA ERDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Electromyography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, erkek futbolcularda uygulanan nörodinamik mobilizasyon ile dinamik esneklik egzersizlerinin, dikey sıçrama performansı ve sıçrama sırasındaki kas aktivasyonu üzerindeki akut etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, aktif olarak futbol oynayan 35 erkek sporcu (yaş: 20,9 ± 1,0 yıl) dahil edilmiştir. Katılımcılar randomize olarak nörodinamik mobilizasyon grubu (NMG, n=11), dinamik esneklik grubu (DEG, n=12) ve kontrol grubu (KG, n=12) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. NMG, siyatik ve femoral sinirlere yönelik kaydırma (gliding) egzersizleri; DEG, alt ekstremite kaslarına yönelik dinamik esneklik egzersizleri uygulamış, KG'den ise pasif olarak dinlenmesi istenmiştir. Uygulama öncesi ve sonrası tüm grupların Countermovement Jump (CMJ) ve Squat Jump (SJ) testleri kuvvet platformu üzerinde ölçülmüştür. Bu sırada vastus medialis (VM), vastus lateralis (VL) ve biseps femoris (BF) kaslarının aktivasyon paternleri yüzeyel elektromiyografi (YEMG) ile kaydedilmiştir. Bulgular: Grup içi değerlendirmelerde; NMG ve kontrol gruplarının dikey sıçrama yüksekliklerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir azalma tespit edilirken (p<0,05), DEG grubunda anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Kas aktivasyon düzeyleri incelendiğinde gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte; NMG grubunda farklı sıçrama testlerinde VM, VL ve BF kas aktivasyonlarında orta düzey etki büyüklüğü ile (r=0,34 – 0,38) bir artış eğilimi, kontrol grubunda ise tüm kaslarda azalma gözlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, dinamik esneklik egzersizleri akut dönemde sıçrama performansını korumada etkili olurken; nörodinamik mobilizasyon egzersizleri, fizyolojik soğuma etkisine bağlı olarak performansı koruyamasa da nöral aktivasyonu destekleme potansiyeli taşımaktadır. Bu doğrultuda, futbolcularda antrenman ve müsabaka öncesi ısınma rutinlerinde, mekanik performansı korumak için dinamik esneklik egzersizlerinin, nöral uyarımı artırmak için ise nörodinamik mobilizasyon egzersizlerinin hibrit bir modelle birlikte kullanılması tarafımızdan önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the acute effects of neurodynamic mobilization and dynamic stretching exercises on vertical jump performance and muscle activation during jumping in male football players. Materials and Methods: Thirty-five active male soccer players (age: 20,9 ± 1,0 years) were included in the study. Participants were randomly divided into three groups: neurodynamic mobilization group (NMG, n=11), dynamic stretching group (DEG, n=12), and control group (KG, n=12). The NMG performed sciatic and femoral nerve gliding exercises, the DEG performed dynamic stretching exercises for lower extremity muscles, while the KG rested passively. Pre- and post-intervention Countermovement Jump (CMJ) and Squat Jump (SJ) tests were measured on a force platform. Concurrently, activation patterns of the vastus medialis (VM), vastus lateralis (VL), and biceps femoris (BF) muscles were recorded using surface electromyography (YEMG). Results: Within-group evaluations revealed a statistically significant decrease in vertical jump heights for NMG and KG (p<0,05), whereas no significant difference was found in the DEG (p>0,05). Although no statistically significant difference was found between groups regarding muscle activation levels, an increasing trend with medium effect size (r=0,34 – 0,38) was observed in VM, VL, and BF activations in the NMG, while a decrease was observed in all muscles in the KG. Conclusion: In conclusion, while dynamic stretching is effective in maintaining jump performance acutely, neurodynamic mobilization exercises hold the potential to support neural activation despite failing to preserve mechanical performance due to physiological cooling. Therefore, a hybrid warm-up model combining dynamic stretching to preserve mechanical performance and neurodynamic mobilization to enhance neural stimulation is recommended for soccer players.