İşitme cihazı uygulamalarında kullanılan kalıp ve dome uygulamasının kullanıcı memnuniyetine etkisi
The effect of custom ear molds and domes used in hearing aid applications on user satisfaction
  1. Tez No: 1003807
  2. Yazar: GANİ GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN SAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-kulak-burun-boğaz, Kolestatoma-orta kulak, Orta kulak, Orta kulak ventilasyonu, Surgery-otorhinolaryngologic, Cholesteatoma-middle ear, Middle ear, Middle ear ventilation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
İşitme kaybı yaşayan bireylerin çevresel sesleri daha net algılayabilmeleri amacıyla geliştirilen işitme cihazları, sesi yükselterek kulak yoluna ileten elektronik sistemlerdir. Bu sistemlerde kullanılan ek parçaların, cihazın performansı ve kullanıcı memnuniyeti üzerinde belirleyici olduğu kabul edilmektedir. Kulak kalıbı ve dom uygulamaları, işitme cihazı kazancını, geri besleme riskini ve günlük yaşamda kurulan iletişimi doğrudan etkilemektedir. Literatürde, her iki uygulamanın da farklı işitme kaybı tip ve derecelerinde çeşitli üstünlükler ve sınırlılıklar gösterdiği bildirilmekte, uç seçiminin işitme rehabilitasyonunda kritik bir adım olduğu vurgulanmaktadır. Bu çalışmada, kulak kalıbı ve dom uygulamalarının serbest alan işitme eşikleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, hafiften çok ileri dereceye kadar sensörinöral tip işitme kaybı bulunan, 18 yaş ve üzeri ve en az altı aydır işitme cihazı kullanan 30 gönüllü birey ile yürütülmüştür. Katılımcıların işitme düzeyleri yeniden değerlendirilmiş, işitme kaybı derecelerine uygun kulak arkası işitme cihazları ile uyarlamalar yapılmıştır. Her bireyde kulak kalıbı ve dom uygulamaları kullanılarak ayrı ayrı serbest alan işitme eşikleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler, kulak kalıbı ve dom uygulamaları arasındaki farkı incelemek amacıyla bağımlı örneklem t-testi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, iki uygulama arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmış; kişiye özel hazırlanabilen kulak kalıbı yönteminin işitme kaybının telafisinde ve işitme eşiklerinin iyileştirilmesinde dom uygulamasına kıyasla daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hearing aids are electronic systems developed to enable individuals with hearing loss to perceive environmental sounds more clearly by amplifying sound and transmitting it to the ear canal. The additional components used in these systems are considered to be decisive for both device performance and user satisfaction. Earmold and dome fittings directly affect hearing aid gain, the risk of feedback and communication in daily life. The literature reports that both fittings have various advantages and limitations for different types and degrees of hearing loss, and it is emphasized that the choice of coupling is a critical step in hearing rehabilitation. The aim of this study was to compare the effects of earmold and dome fittings on free-field hearing thresholds. The study was conducted with 30 volunteer participants aged 18 years and older who had sensorineural hearing loss ranging from mild to profound and had been using hearing aids for at least six months. The hearing levels of the participants were re-evaluated and behind-the-ear hearing aids appropriate to the degree of hearing loss were fitted. For each participant, free-field hearing thresholds were measured separately with earmold and dome fittings. The data obtained were analyzed using a paired-samples t-test in order to examine the difference between earmold and dome fittings. As a result of the analyses, a statistically significant difference was found between the two fittings, and the personalized earmold method was observed to be more effective than the dome fitting in compensating for hearing loss and improving hearing thresholds.