Gebelikteki yaralanmaların türk ceza kanunu vücutdokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsamındaincelenmesi
Examination of injuries during pregnancy within the scope of crimes against bodily integrity under the turkish penal code
  1. Tez No: 1003859
  2. Yazar: ALİ ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BENİAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Forensic Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus, Adli tıp, Travma, Türk ceza hukuku, Yaralanma, Abortion, Forensic medicine, Trauma, Turkish criminal law, injured
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adalet Bakanlığı
  10. Enstitü: Adli Tıp Kurumu
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebelikte meydana gelen yaralanmaların Türk Ceza Kanununun vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirilmesini ve bu yaralanmaların düşük veya erken doğum gibi olumsuz gebelik sonuçlarına neden olup olmadığını araştırmayı amaçlamaktadır. Gebelik döneminde yaşanan yaralanmaların hem tıbbi hem de hukuki boyutları ele alınarak, bu tür yaralanmaların adli tıp alanında nasıl değerlendirileceği ve bu değerlendirmelerin hukuki süreçlere nasıl yansıyacağı incelenmiştir. Yöntemler: 2012-2022 yılları arasında Adli Tıp Kurumuna gönderilen ve travma sonrası gebeliği sonlandığı veya erken doğuma sebebiyet verdiği iddiası ile başvuru yapılan 385 olgu bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Olgular, travmanın türü, yaralanmanın lokalizasyonu, travma sonrası semptomlar ve ultrasonografi bulguları gibi çeşitli parametreler göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Veriler retrospektif olarak incelenmiş ve travma ile gebelik sonuçları arasındaki nedensellik bağı detaylı olarak analiz edilmiştir. Bulgular: İncelemeler sonucunda, 385 olgunun %67,2'sinde travma ile düşük veya erken doğum arasında nedensellik bağı bulunmamış, %16,8'inde ise bu bağın var olduğu tespit edilmiştir. Gebelikte meydana gelen yaralanmaların türleri arasında trafik kazaları, künt travmalar ve aile içi şiddet vakaları önemli bir yer tutmaktadır. Erken doğum grubunda su gelişi oranı diğer gruplardan daha yüksek bulunmuş, düşük- IUMF grubunda kanama oranı anlamlı derecede yüksek tespit edilmiştir. Miadında doğum ve erken doğum gruplarında kasık-karın ağrısı oranı düşük-IUMF grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Travma sonrası ultrasonografi bulguları ve semptomlar dikkatlice değerlendirilmiş ve yaralanmaların doğum sonuçlarına olan etkileri incelenmiştir. Sonuç: Gebelikte travma vakalarının daha etkin bir şekilde raporlanması ve kayıt altına alınması için sağlık kuruluşlarında ve adli makamlarda veri toplama ve raporlama sistemleri geliştirilmelidir. Bu sayede, travma türleri ve doğum sonuçları arasındaki ilişkiler daha iyi anlaşılabilir. Taksirle ya da kasten oluşmuş yaralanmaların gebelikteki olumsuz sonuçlara etkisi ve illiyetinin daha iyi anlaşılması, adalet sistemini hızlandırarak daha doğru ve objektif hüküm kurma ihtimalini artıracaktır. Özellikle, travmanın şekli, travmadan etkilenen bölge, travmanın şiddeti, ek hastalıklar, bireysel alışkanlıklar ve takipler detaylı yapılarak kayıt altına alınmalı ve bu konularda ileri düzey araştırmalar teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate injuries occurring during pregnancy within the framework of crimes against bodily integrity under the Turkish Penal Code and to investigate whether these injuries cause adverse pregnancy outcomes such as miscarriage or preterm birth. The study addresses both the medical and legal aspects of injuries during pregnancy, examining how such injuries are assessed in forensic medicine and how these assessments are reflected in legal proceedings. Methods: The study includes 385 cases sent to The Council of Forensic Medicine between 2012 and 2022, with allegations that trauma resulted in the termination of pregnancy or caused preterm birth. The cases were evaluated based on various parameters, including the type of trauma, location of injury, post-trauma symptoms, and ultrasound findings. Data were retrospectively analyzed to determine the causality between trauma and pregnancy outcomes. Results: The analysis revealed that in 67.2% of the 385 cases, there was no causal link between trauma and miscarriage or preterm birth, while 16.8% of the cases showed a causal relationship. The types of injuries included traffic accidents, blunt trauma, and domestic violence. The rate of membrane rupture in the preterm birth group was found to be higher compared to other groups. In the miscarriage-IUGR group, the incidence of bleeding was significantly higher, while the rates of pelvic-abdominal pain in the term birth and preterm birth groups were found to be higher compared to the miscarriage-IUGR group. Post-trauma ultrasound findings and symptoms were carefully evaluated to examine the effects of injuries on birth outcomes. Conclusion: To more effectively report and document cases of trauma during pregnancy, data collection and reporting systems in healthcare institutions and judicial authorities should be developed and improved. This will enhance the understanding of the relationships between types of trauma and birth outcomes. Better understanding the effects of accidental or intentional injuries on pregnancy outcomes and establishing causality will expedite the justice system, leading to more accurate and objective judgments. In particular, the specifics of the trauma, the affected region, the severity of the trauma, comorbidities, personal habits, and follow-ups should be thoroughly documented, and advanced research in these areas should be encouraged.