Rosa canina L. meyve ekstraktlarının fitokimyasal bileşimi ve antioksidan aktivitesi üzerine kurutma sıcaklıklarının etkisi
Effect of drying temperatures on phytochemical composition and antioxidant activity of rosa canina L. fruit extracts
- Tez No: 1003950
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, Fenolik bileşikler, Antioxidants, Phenolic compounds
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, taze ve farklı kurutma sıcaklıklarına (50 ve 70°C) maruz bırakılan kuşburnu (Rosa canina) meyvelerinin metanol ekstraktları üzerinde fenolik içerik, flavonoid profili, antioksidan kapasite ve enzim inhibisyon aktiviteleri incelenmiştir. LC–MS/MS analizi sonucunda toplam 53 fenolik bileşik arasında kinik asit baskın olarak saptanmış; gallik asit, protokateşik asit, tanik asit, elagik asit ve çeşitli flavonoidler (mikelianin, izokersitrin, kersitrin, kersetin, astragalin, naringenin, luteolin, apigenin, amentoflavon, akasetin) tespit edilmiştir. Kurutma işlemi kinik asitte başlangıçta artışa neden olurken, yüksek sıcaklıkta düşüş gözlenmiştir. Gallik asit, protokateşik asit ve elagik asit ise kurutma sıcaklığıyla birlikte artış göstermiştir. Toplam fenolik madde içeriği taze örneklerde en yüksek (65,05 mg GAE/g ekstrakt) olarak belirlenmiş, 50°C'de kurutulan örneklerde 43,60 mg GAE/g, 70°C'de ise 33,79 mg GAE/g değerleri gözlenmiştir. Buna karşılık toplam flavonoid içeriği taze örneklerde 2,59 mg QE/g iken, 70°C'de kurutulan örneklerde 3,33 mg QE/g ekstrakt ile en yüksek değere ulaşmıştır. Antioksidan kapasite değerlendirmeleri (TAK, FRAP, CUPRAC, DPPH, ABTS) kurutma sıcaklığının artmasıyla önemli ölçüde azalmış, en yüksek değerler taze örneklerde ölçülmüştür. Enzim inhibisyonu çalışmalarında, asetilkolinesteraz (AChE) ve bütirilkolinesteraz (BChE) inhibisyon aktiviteleri kurutma sıcaklığıyla hafifçe artarken, tirozinaz inhibisyonu taze örneklerde en yüksek olup kurutmayla azalma göstermiştir. Karbonhidrat metabolizmasında görevli α-amilaz aktiviteleri örnekler arasında değişmemiş, α-glukozidaz inhibisyonu ise kurutma sıcaklığına göre farklılık göstermiştir. Bu sonuçlar, kuşburnu meyvelerinin fenolik içerik, antioksidan kapasite ve bazı enzim inhibisyon potansiyellerinin kurutma sıcaklığına duyarlı olduğunu göstermektedir; özellikle 50°C'de kısa süreli kurutmanın fenolik içerik ve antioksidan kapasitenin korunmasında daha uygun olduğu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the phenolic composition, flavonoid profile, antioxidant capacity, and enzyme inhibitory activities of methanol extracts from fresh and dried (50 and 70°C) rosehip (Rosa canina) fruits. LC–MS/MS analysis identified quinic acid as the dominant compound among 53 phenolic compounds, with gallic acid, protocatechuic acid, tannic acid, ellagic acid, and various flavonoids (mikelianin, isoquercitrin, quercitrin, quercetin, astragalin, naringenin, luteolin, apigenin, amentoflavone, and acacetin) also detected. Drying initially increased quinic acid levels but decreased them at higher temperatures, whereas gallic acid, protocatechuic acid, and ellagic acid increased with increasing temperature. Total phenolic content was highest in fresh samples (65.05 mg GAE/g extract), decreasing to 43.60 mg GAE/g at 50°C and 33.79 mg GAE/g at 70°C. In contrast, total flavonoid content increased with drying temperature, reaching a maximum of 3.33 mg QE/g extract at 70°C. Antioxidant capacity measurements, including TPC, FRAP, CUPRAC, DPPH, and ABTS assays, decreased significantly with higher drying temperatures, with fresh samples showing the highest values. Enzyme inhibition assays revealed that acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BChE) activities slightly increased with drying temperature, while tyrosinase inhibition was highest in fresh samples and decreased after drying. α-Amylase activity remained largely unchanged, whereas α-glucosidase inhibition varied depending on drying conditions. These findings indicate that the phenolic composition, antioxidant potential, and certain enzyme inhibitory activities of rosehip fruits are sensitive to drying temperature, with short-term drying at 50°C effectively preserving phenolic content and antioxidant capacity.