Okçularda kor stabilizasyon egzersizlerinin denge ve üst ekstremite fonksiyonel performansı üzerine akut etkisi
The acute effect of cor-stabilisation exercises on balance and upper limb functional performance in archers
  1. Tez No: 1004061
  2. Yazar: AYŞE NUR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL DENİZOĞLU KÜLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kor egzersiz programı, Core exercise program
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, okçularda standart ısınma egzersizlerine eklenen kor stabilizasyon egzersizlerinin denge ve performans üzerine akut etkilerini incelemektir. Çalışmaya, en az bir yıldır aktif olarak okçuluk yapan, 9–18 yaş aralığında toplam 42 sporcu dahil edilmiştir. Sporcular randomize olarak müdahale grubu (n=21) ve kontrol grubu (n=21) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Müdahale grubuna standart ısınma egzersizlerine ek olarak kor stabilizasyon egzersizleri uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca standart ısınma egzersizleri uygulanmıştır. Her iki gruba da tek seanslık egzersiz protokolü uygulanmıştır. Üst ve alt ekstremite dinamik denge performansı Y Denge Testi ile değerlendirilmiştir. El kavrama kuvveti Camry marka dijital el dinamometresi ile, omuz izometrik kas kuvveti MicroFET 2 dinamometresi kullanılarak ölçülmüştür. El reaksiyon zamanı ve reaksiyon performansı BlazePod™ cihazı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, standart ısınmaya eklenen akut kor stabilizasyon egzersizlerinin izometrik omuz kas kuvveti ile üst ve alt ekstremite dinamik denge parametreleri üzerinde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir üstünlük sağlamadığı belirlenmiştir (p>0,05). Reaksiyon zamanı ve reaksiyon performansı parametrelerinde her iki grupta da ön test ve son test ölçümleri arasında anlamlı iyileşmeler gözlenmiş, ancak bu değişimlerin gruplar arasında anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır (p>0,05). El kavrama kuvveti değerlendirmelerinde ise hem müdahale hem de kontrol grubunda, dominant ve non-dominant elde ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı azalmalar belirlenmiştir (p>0,05). Bu durum, uygulanan akut egzersiz protokollerinin kısa süreli uygulama sonrasında performans artışı sağlamadığını düşündürmektedir. Sonuç olarak, akut dönemde uygulanan kor stabilizasyon egzersizlerinin standart ısınmaya eklenmesinin, okçularda denge ve performans parametreleri üzerinde ek bir katkı sağlamadığı; gözlenen değişimlerin zamana ve uygulanan egzersiz sürecine bağlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the acute effects of core Stabilization exercises added to standard warm-up exercises on balance and performance in archers. A total of 42 athletes aged 9–18 years who had been actively practising archery for at least one year were included in the study. The athletes were randomly divided into two groups: an intervention group (n=21) and a control group (n=21). The intervention group performed core Stabilization exercises in addition to standard warm-up exercises, while the control group performed only standard warm-up exercises. A single-session exercise protocol was applied to both groups. Upper and lower extremity dynamic balance performance was assessed using the Y Balance Test. Handgrip strength was measured using a Camry digital hand dynamometer, and shoulder isometric muscle strength was measured using a MicroFET 2 dynamometer. Hand reaction time and reaction performance were assessed using the BlazePod™ device. According to the findings, acute core Stabilization exercises added to the standard warm-up did not provide a statistically significant advantage over the control group in terms of isometric shoulder muscle strength and upper and lower extremity dynamic balance parameters (p>0.05). Significant improvements were observed in reaction time and reaction performance parameters in both groups between pre-test and post-test measurements; however, these changes were not found to be significantly different between groups (p>0.05). In handgrip strength assessments, statistically significant decreases were determined between pre-test and post-test measurements in both the intervention and control groups for the dominant and non-dominant hands (p>0.05). This suggests that the acute exercise protocols applied did not provide performance improvement after short-term application. In conclusion, adding core Stabilization exercises to standard warm-up routines during the acute phase did not provide any additional benefit on balance and performance parameters in archers; the observed changes may be related to time and the exercise process applied.