Endotrakeal aspirat örneklerinde Acinetobacter baumannii üreyen hastalarda enfeksiyon – kolonizasyon ayırımının irdelenmesi
Investigation of colonization – infection differentiation in patients with Acinetobacter baumannii isolated from endotracheal aspirate samples
- Tez No: 1004127
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, Enfeksiyonlar, İmmünoglobülin A, İnterlökin 17, İnterlökin 8, İnterlökinler, Acinetobacter, Infections, Immunoglobulin A, Interleukin 17, Interleukin 8, Interleukins
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yoğun bakım ünitelerinde endotrakeal aspirat örneklerinde Acinetobacter baumannii üreyen hastalarda enfeksiyon (ventilatör ilişkili pnömoni) ile kolonizasyonun ayırt edilmesine katkı sağlayabilecek klinik, laboratuvar ve biyobelirteç temelli parametreler değerlendirilmiş ve bu parametrelerin enfeksiyon gelişimi ile mortaliteyi öngörmedeki prediktif değeri araştırılmıştır Ocak-Ekim 2025 tarihleri arasında endotrakeal aspirat kültürlerinde A. baumannii izole edilen ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından enfeksiyon veya kolonizasyon olarak sınıflandırılan toplam 108 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastalara ait demografik ve klinik veriler ile rutin laboratuvar bulgularına ek olarak endotrakeal aspirat örneklerinde IL-8, IL-17A, sTREM-1 ve sekretuar IgA (sIgA) düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, ventilatör ilişkili pnömoni tanısı alan hastalarda sTREM-1 ve IL-8 düzeylerinin kolonizasyon grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu, buna karşılık sIgA düzeylerinin enfeksiyon grubunda daha düşük seyrettiğini göstermiştir. IL-17A düzeyleri ise enfeksiyon ile kolonizasyon ayrımında sınırlı bir ayırt edici değer gösterniştir. sTREM-1 ve IL-8'in birlikte değerlendirilmesinin enfeksiyon varlığını öngörmede tanısal gücü arttırabileceği düşünülmüştür. Yirmi sekiz günlük mortalite ile en güçlü ilişki nötrofili ve lenfopeni ile saptanmış, çok değişkenli analizlerde yalnızca nötrofil ve lenfosit sayıları bağımsız mortalite belirleyicileri olarak kalmıştır. Rutin inflamatuvar belirteçlerin mortaliteyi öngörmedeki katkısı sınırlı bulunurken, ELISA analizinde değerlendirilen parametreler arasında sIgA'nın ayırt ediciliği daha yüksek olarak gözlenmiştir. Sonuç olarak, endotrakeal aspirat örneklerinde ölçülen sTREM-1 ve IL-8 düzeyleri, A. baumannii'ye bağlı enfeksiyon ile kolonizasyonun ayırt edilmesinde klinik ve mikrobiyolojik verilere tamamlayıcı katkı sağlayabilecek umut verici biyobelirteçlerdir. Bu yaklaşımın, uygun antibiyotik tedavisinin zamanında başlanmasına ve gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılmasına katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, clinical, laboratory, and biomarker-based parameters that may contribute to the differentiation between ventilator associated pneumonia (infection) and colonization in intensive care unit patients with Acinetobacter baumannii growth in the endotracheal aspirate samples were evaluated, and the predictive value of these parameters for infection development and mortality was investigated. A total of 108 patients in whom Acinetobacter baumannii was isolated from endotracheal aspirate cultures between January and October 2025 and who were classified as having infection or colonization were included. In addition to demographic and clinical data and routine laboratory findings, endotracheal aspirate levels of IL-8, IL-17A, sTREM-1, and sIgA were measured using the ELISA method. The results demonstrated that sTREM-1 and IL-8 levels were significantly higher in patients diagnosed with infection compared to those in colonization group, whereas sIgA levels were lower in the infection group. IL-17A levels showed limited discriminatory value. Combined evaluation of sTREM-1 and IL-8 was considered to enhance the diagnostic performance for predicting the presence of infection. Neutrophilia and lymphopenia showed the strongest association with 28-day mortality. While the predictive performance of routine inflammatory markers for mortality was limited, sIgA demonstrated relatively higher discriminative ability among the parameters evaluated by ELISA. In conclusion, sTREM-1 and IL-8 levels appear to be promising biomarkers for distinguishing Acinetobacter baumannii related infecton from colonization when used as complementary tools alongside clinical and microbiological data. This approach may contribute to the timely initiation of appropriate antimicrobial therapy and the reduction of unnecessary antibiotic use.