Dörtlü lityum fosfit Li₄Sr₂XP₄ (X=C, Si, Ge, Sn) nano kristallerinin kararlılık incelemesi
Stability Investigation of Quaternary Lithium Phosphide Li4Sr2XP4 (X=C, Si, Ge, Sn) Nanocrystals
- Tez No: 1004126
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI ÖZIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nanokristaller, Optoelektronik, Polikristal, Yarı iletken kristaller, Üç boyutlu kristal örgüsü, Nanocrystals, Optoelectronic, Polycrystalline, Semiconductor crystals, Three dimensional crystal lattice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Dörtlü Lityum Fosfür (Li4Sr2SiP4) bileşiği daha az Lityum içermesi sebebi ile ilgi odağı olmaktadır. Yapılan deneysel karakterizasyonlar, bileşiğin P21/m (No. 11) monoklinik uzay grubunda kristalize olduğunu doğrulamıştır. Bu tez kapsamında, Si atomunun C, Ge ve Sn elementleri ile ikame edilmesiyle oluşturulan Li4Sr2XP4 (X=C, Si, Ge, Sn) bileşik serisinin monoklinik fazdaki yapısal, mekanik, titreşimsel ve termodinamik özellikleri, yoğunluk fonksiyonel teorisi (DFT) kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda, incelenen tüm bileşiklerin termodinamik, mekanik ve titreşimsel açıdan kararlı olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu, henüz deneysel olarak sentezlenmemiş olanların da sentezlene bilirliğine işaret etmektedir. Li4Sr2CP4, Li4Sr2SiP4, Li4Sr2GeP4 ve Li4Sr2SnP4 bileşikleri için hesaplanan Vicker's sertlik değerleri sırasıyla 2,6 GPa, 3,5 GPa, 5,2 GPa ve 4,9 GPa olup, bu değerler tüm malzemelerin incelenen yapıda yumuşak karakter sergilediğini ortaya koymaktadır. 1.26-1.39 aralığında hesaplanan Pugh oranı (B/G) değerleri, söz konusu bileşiklerin kırılgan davranışa sahip olduğuna işaret etmektedir. Yarı iletken olduğu belirlenen bileşiklerin temel durumdaki dolaylı bant aralığı (Eg) değerleri sırasıyla 0.521 eV, 1.073 eV, 0.641 eV ve 0.708 eV olarak bulunmuştur. Makroskobik mekanik modüllerinin iki ve üç boyutlu yönelime bağımlılıkları hesaplanmış, detaylı olarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Ek olarak, görselleştirilen fonon dağılım eğrilerinden, akustik ve optik dalların davranışları ile frekans aralıkları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The tetragonal lithium phosphide (Li4Sr2SiP4) compound is of interest due to its lower lithium content. Experimental characterizations have confirmed that the compound crystallizes in the P21/m (space group No. 11) monoclinic system. Within the scope of this thesis, the structural, mechanical, vibrational, and thermodynamic properties of the Li4Sr2XP4 (X=C, Si, Ge, Sn) compounds, formed by substituting the Si atom with C, Ge, and Sn elements, were calculated using density functional theory (DFT). The calculations revealed that all titled compounds are thermodynamically, mechanically, and vibrationally stable. This finding indicates that those not yet synthesized experimentally can be synthesized. The calculated Vicker's hardness values for the compounds Li4Sr2CP4, Li4Sr2SiP4, Li4Sr2GeP4, and Li4Sr2SnP4 are 2.6 GPa, 3.5 GPa, 5.2 GPa, and 4.9 GPa, respectively. These values reveal that all materials exhibit a soft character in the examined structure. The Pugh ratio (B/G) values, which were calculated to be between 1.26 and 1.39, indicate that the compounds in the sample exhibit brittle behavior. The indirect band gap (Eg) values in the ground state of the compounds determined to be semiconductors were found to be 0.521 eV, 1.073 eV, 0.641 eV, and 0.708 eV, respectively. The dependencies of their macroscopic mechanical moduli on two- and three-dimensional orientation were calculated, examined in detail, and interpreted. Additionally, the behaviors and frequency ranges of acoustic and optical modes were analyzed in detail from the visualized phonon distribution curves.