İnferior alveolar sinir parestezisi gelişen hastalarda B vitamini kompleksi ve deksametazon kombinasyonu uygulamasına karşı B vitamini kompleksi ve düşük seviyeli lazer terapisi uygulaması
B vitamin complex and dexamethasone combination versus B vitamin complex and LLLT combination in inferior alveolar nerve paresthesia
  1. Tez No: 1004149
  2. Yazar: OĞUZHAN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BALABAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Deksametazon, Lazer, Parestezi, Dexamethasone, Laser, Paresthesia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnferior alveolar sinir yaralanmalarında kullanılan farklı tedavi stratejilerinin etkinliğini değerlendirmek ve birbiriyle kıyaslamak yoluyla klinisyenlere yol gösterici olmaktır. Gereç ve yöntem: 2 farklı tedavi stratejisi uygulanmış ve düzenli kontrol randevularına çağırılmış hastaların kayıtlarından elde edilmiş veriler ışığında tedavilerin etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Uygulanmış olan tedavi stratejilerine göre hastalar 2 ayrı gruba ayrılmıştır. İlk grupta yer alan olgular ''B vitamini kompleksi ve deksametazon uygulaması'' yapılmış olgulardan oluşurken diğer grupta yer alan olgular '' B vitamini kompleksi ve düşey seviye lazer terapisi''uygulanmış olgulardan oluşmaktadır. Seçilen hastalar fırça testi, subjektif ağrı skoru ve iki nokta diskriminasyonu testi uygulanmış olgular arasından seçilmiştir. Bulgular: Veriler ışığında her iki tedavi stratejisinin de inferior alveolar sinir parestezisinin tedavisinde etkili olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme meydana geldiği görülmüştür. Her iki tedavi stratejisi iki nokta diskriminasyonunda gelişme, subjektif ağrı skorlarında gelişme sağlamıştır. Deksametazon ve B vitamini kompleksi uygulanmış olan hastalarda istatiksel olarak fırça skorlarında anlamlı bir gelişme meydana gelmediği saptanmıştır. Her iki tedavi stratejisi de etki bakımından birbirilerine anlamlı bir üstünlük sağlayamamıştır. Sonuç: Her iki tedavi stratejisi de inferior alveolar sinir yaralanmasında etkilidir. Hekim tedavi stratejisini hastanın tıbbi durumuna, hastanın lazer uygulama randevularına uyum sağlama durumuna ve diğer kişisel durumlara göre belirlemelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to assess and compare the therapeutic efficacy of various treatment modalities employed in the management of inferior alveolar nerve injuries, with the ultimate goal of providing evidence-based guidance for clinical practice. Material and Method: The effectiveness of two different treatment strategies was evaluated based on data obtained from the medical records of patients who were managed with regular follow-up visits. According to the applied treatment protocols, patients were allocated into two groups. The first group consisted of patients who received a vitamin B complex in combination with dexamethasone, while the second group included patients treated with a vitamin B complex combined with low-level laser therapy. Only patients for whom the brush test, subjective pain assessment, and two-point discrimination test had been performed were included in the analysis. Results: Based on the obtained data, both treatment strategies were found to be effective in the management of inferior alveolar nerve paresthesia, with a statistically significant improvement observed following treatment. Improvements were noted in twopoint discrimination and subjective pain scores in both treatment groups. However, in patients who received dexamethasone in combination with a vitamin B complex, no statistically significant improvement was detected in brush test scores. Additionally, neither treatment strategy demonstrated a statistically significant superiority over the other in terms of overall effectiveness. Conclusion: Both treatment strategies are effective in the management of inferior alveolar nerve injuries. The choice of therapy should be individualized by the clinician, taking into consideration the patient's medical condition, compliance with scheduled laser therapy sessions, and other personal factors that may influence treatment outcomes.