Acil servise başvuran KOAH tanılı hastalarda fragmente qrs'in mortalite ve morbidite üzerindeki etkileri
The impact of fragmented qrs on mortality and morbidity in patients with COPD presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1004150
  2. Yazar: SALİH MERT KALFAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, fragmente QRS, elektrokardiyografi, mortalite, prognoz, Chronic obstructive pulmonary disease, fragmented QRS, electrocardiography, mortality, prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi ile başvuran hastalarda klinik sonlanımların ve mortalitenin öngörülmesinde klinik, laboratuvar ve elektrokardiyografik parametrelerin prognostik değerini değerlendirmektir. Özellikle arteriyel kan gazı parametreleri, DECAF skoru ve fragmente QRS (fQRS) varlığının yoğun bakım gereksinimi ve mortalite ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.12.2022- 01.12.2023 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafta Sultan Hastanesi'nde izlenen KOAH tanılı hastaların dahil edildiği retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, arteriyel kan gazı parametreleri, biyokimyasal ve hematolojik verileri, elektrokardiyografik bulguları ve DECAF skorları kaydedilmiştir. Klinik sonlanımlar taburculuk, servis yatışı ve yoğun bakım yatışı olarak sınıflandırılmış; ayrıca 1 yıllık mortalite değerlendirilmiştir. Değişkenlerin sonlanımlar üzerindeki ayırt edici gücü istatistiksel analizler ve ROC eğrisi analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 100 hasta dahil edildi. Çalışmamızda 1 yıllık mortalite oranı %31 olarak saptanmış olup hastaların %20'sinin yoğun bakım ünitesinde izlendiği belirlenmiştir. Yoğun bakım yatışını öngörmede pCO₂ ve pH başta olmak üzere arteriyel kan gazı parametrelerinin yüksek ayırt edici güce sahip olduğu gösterilmiştir. DECAF skorunun klinik sonlanımları ve yoğun bakım gereksinimini öngörmede güçlü bir prognostik performans sergilediği bulunmuştur. Mortal hastalarda hemoglobin düzeyleri daha düşük; üre ve laktat düzeyleri daha yüksek saptanmıştır. Buna karşın cinsiyet, atriyal fibrilasyon ve fQRS varlığı ile klinik sonlanımlar veya mortalite arasında anlamlı ilişki izlenmemiştir. Sonuç: KOAH alevlenmelerinde klinik seyri belirleyen temel faktörlerin solunumsal fizyolojik bozulma ve sistemik metabolik stres göstergeleri olduğu görülmüştür. Arteriyel kan gazı parametreleri ve DECAF skorunun birlikte değerlendirilmesi, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite riskinin erken öngörülmesinde pratik ve etkili bir yaklaşım sunmaktadır. fQRS'nin akut 51 dönemde sınırlı prognostik değere sahip olduğu gözlenmiştir. Bu bulgular, KOAH alevlenmelerinde fizyolojik bozulmayı merkeze alan bütüncül risk değerlendirmesinin klinik yönetimde önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the prognostic value of clinical, laboratory, and electrocardiographic parameters in predicting clinical outcomes and mortality in patients presenting with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD). In particular, the relationships of arterial blood gas parameters, the DECAF score, and the presence of fragmented QRS (fQRS) with intensive care unit (ICU) requirement and mortality were investigated. Materials and Methods: This retrospective observational study included patients diagnosed with COPD who were followed between 01.12.2022 and 01.12.2023 at Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine, Hafsa Sultan Hospital. Demographic characteristics, vital signs, arterial blood gas parameters, biochemical and hematological data, electrocardiographic findings, and DECAF scores were recorded. Clinical outcomes were classified as discharge, ward admission, or ICU admission, and 1-year mortality was also evaluated. The discriminative performance of variables for outcomes was analyzed using statistical tests and receiver operating characteristic (ROC) curve analyses. Results: A total of 100 patients were included in the study. The 1-year mortality rate was 31%, and 20% of patients required ICU admission. Arterial blood gas parameters, particularly pCO₂ and pH, demonstrated strong discriminative ability for predicting ICU admission. The DECAF score showed robust prognostic performance in predicting clinical outcomes and ICU requirement. Patients who died had lower hemoglobin levels and higher urea and lactate levels. In contrast, no significant association was observed between gender, atrial fibrillation, or the presence of fQRS and clinical outcomes or mortality. Conclusion: Respiratory physiological deterioration and markers of systemic metabolic stress appear to be the main determinants of clinical course in COPD exacerbations. Combined evaluation of arterial blood gas parameters and the DECAF score provides a practical and effective approach for early prediction of ICU need and mortality risk. The presence of fQRS was found to 53 have limited prognostic value in the acute setting. These findings support the importance of physiology-centered comprehensive risk assessment in the clinical management of COPD exacerbations.