Taşınır rehni ve bu kapsamda Rehinli Taşınır Sicili (TARES)
Movable pledge and The Registered Pledge Over Movables Registry
  1. Tez No: 1004316
  2. Yazar: ŞEYMA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEHBİ UMUT ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rehin, Rehin hakkı, Taşınır mal, Pledge, Hypotheca, Movables
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Modern ekonomik yaşamda kredi ilişkilerinin artması ve ticari faaliyetlerin çeşitlenmesi, teminat sistemlerinin etkinliğini daha da önemli hale getirmiştir. Bu kapsamda taşınır mallar üzerinde tesis edilen rehin hakkı, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmana erişimini kolaylaştıran önemli bir araç olarak öne çıkmaktadır. Ancak, Türk hukuk sisteminde taşınır rehninin uzun süre teslim şartına bağlı kalması hem rehinin kurulması hem de uygulanabilirliği açısından çeşitli sınırlamalara neden olmuştur. Bu sorunları gidermek amacıyla yürürlüğe giren 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu, taşınır rehnine ilişkin köklü bir reform niteliği taşımaktadır. Kanun ile birlikte teslimsiz rehin uygulaması mümkün kılınmış ve rehin haklarının güvenli şekilde tesis edilmesi için elektronik ortamda merkezi bir sicil sistemi olan Rehinli Taşınır Sicili oluşturulmuştur. Bu tez çalışmasında, taşınır rehni kurumunun hem klasik yapısı hem de 6750 sayılı Kanun ile getirilen yenilikler ışığında mevcut durumu sistematik bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde taşınır rehninin hukuki yapısı, ilkeleri ve türleri ele alınırken; ikinci bölümde Rehinli Taşınır Sicilinin hukuki niteliği, işleyişi ve TARES'in uygulamadaki yeri değerlendirilmiştir. Tezde, mevcut sistemin güçlü ve zayıf yönleri analiz edilerek taşınır rehni sisteminin hukuki güvenlik ve ekonomik işlevsellik bakımından taşıdığı önem ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The increase in credit relationships in modern economic life and the diversification of commercial activities have made the effectiveness of collateral systems even more crucial. In this context, the pledge right established on movable property stands out as an important tool, especially for facilitating access to finance for small and medium-sized enterprises (SMEs). However, the long-standing requirement for delivery in the Turkish legal system has caused various limitations both in the establishment and enforceability of pledges. To address these issues, the enactment of Law No. 6750 on the Pledge of Movable Property in Commercial Transactions marks a significant reform. With this law, the possibility of non-delivery pledges has been made feasible, and a central registry system, the Pledge of Movable Property Registry, has been established in electronic form to securely record pledge rights. This thesis systematically examines the institution of movable pledge in light of its classical structure and the innovations introduced by Law No. 6750. The first section discusses the legal structure, principles, and types of movable pledge, while the second section evaluates the legal nature, operation, and practical role of the Pledge of Movable Property Registry. The strengths and weaknesses of the current system are analyzed, and the importance of the movable pledge system in terms of legal security and economic functionality is emphasized.