Aslı Tohumcu romanlarının yapı ve anlatım tekniği bakımından incelemesi
An analysi̇s of Asli Tohumcu's novels i̇n terms of structure and narrati̇ve techni̇ques
  1. Tez No: 1004322
  2. Yazar: SEMA OZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Toplumsal yapı, Şiddet, Novel, Violence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yazar Aslı Tohumcu'nun romanlarını olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, anlatıcı ve bakış açısı, dil, anlatım ve üslup, anlatım teknikleri bakımından incelemektir. Bu bağlamda söz konusu çalışma iki ana hat üzerine kurulmuştur. Bunlar yapı unsurları ve anlatım teknikleridir. Aslı Tohumcu, içerisinde yaşadığı topluma ve toplumu oluşturan her türlü unsura fazlaca duyarlı bir yazardır. Tohumcu, toplumda meydana gelen hadiselere bir sosyolog duyarlılığı ile yaklaşır. Bu bağlamda, toplumda beraber yaşadığımız her türden insan onun romanlarına konu olabilmektedir. Tohumcu, bu çeşitlilikte meydana gelen her türlü uyumsuzluğa da ses yükseltir. En çok da kadın hak ve özgürlükleri, şiddet, adalet sistemi, toplumsal yaşam, ataerkil toplum yapısının oluşturduğu anlayış sistemi, güçlünün güçsüzü ezmesi, özel hayatın ihlali, halk inanışlarının insan hayatında yarattığı etki ve daha nicesi yazarın mercek altına aldığı konular olur. Yazarın bu konuları ele alırken dil ve üslubun imkânlarını kendine has şekilde kullanması, dili ve ifade kalıplarını mizahi-ironi karışımı argo ifadelerle süslemesi, fantastik masalsı anlatım tarzı, yerel inançları romana dâhil etmesi, romanlarında kullandığı şahısların eylemlerini uca taşıyarak bu eylemleri belirginleştirmesi, romanlarını kendi düşüncelerini ifadede bir araç olarak kullanabilmesi ve en önemlisi de kendi hayal gücünü romana tatbik etmesi dikkat çeker.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to analyze the novels of Aslı Tohumcu with reference to plot, characterization, time, space, narrator and point of view, language, style, and narrative techniques. Within this framework, the study is structured around two principal analytical frameworks: structural elements and narrative techniques. Aslı Tohumcu is a writer who demonstrates a pronounced sensitivity to the society in which she lives and to the social structures that shape it. Approaching social phenomena from a sociological perspective, she represents individuals from diverse segments of society in her novels and critically addresses the forms of conflict and incompatibility that arise within this diversity. Central to her works are themes such as women's rights and freedoms, violence, the justice system, social life, the ideological constructs produced by patriarchal social structures, power relations, the domination of the weak by the powerful, violations of privacy, and the influence of folk beliefs on human life. Moreover, Tohumcu's fiction is distinguished by her characteristic use of language and narrative style; she employs humor and irony alongside colloquial expressions, integrates fantastical and fairy-tale-like elements, incorporates local beliefs into the narrative structure, foregrounds character actions by rendering them more explicit, and utilizes the novel as a medium for articulating her intellectual stance, thereby embedding her imaginative vision within her literary production.