Kirişli plak ve çift doğrultulu dişli döşemeli bina tasarımlarında plan en boy oranı etkisi
The effect of plan aspect ratio on building designs with beam-supported slabs and two-way ribbed floors
  1. Tez No: 1004357
  2. Yazar: EMRE AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHDİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme döşemeler, Deprem analizi, Dişli döşeme sistemleri, Kirişli döşeme, Plan analizleri, Taşıyıcı sistemler, Yapısal analiz, Zemin sınıflaması, Reinforced concrete slabs, Earthquake analysis, Ribbed slab systems, Beam floor, Plan analysis, Supporting systems, Structural analysis, Soil classification
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Türkiye, aktif tektonik yapısı nedeniyle sık sık yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalan bir ülkedir. Bu durum, özellikle betonarme yapıların deprem güvenliği açısından doğru şekilde tasarlanmasını zorunlu kılmaktadır. Yapı davranışını etkileyen birçok parametre bulunmakta olup, bu parametrelerin mühendislik yaklaşımlarına göre farklı biçimlerde değerlendirilmesi çeşitli taşıyıcı sistem kurgularının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu tez kapsamında, betonarme konut tipi binaların tasarımında plan en-boy oranı, zemin sınıfı ve döşeme tipi parametreleri birlikte incelenmiştir. Plan en-boy oranı 1 ve 4 olarak seçilmiş; zemin sınıfı olarak ZB, ZC ve ZD türleri dikkate alınmıştır. Döşeme tipi olarak kirişli plak ve çift doğrultulu dişli döşemeler seçilmiş, bu parametrelerin kombinasyonlarıyla toplam 12 farklı model oluşturulmuştur. DTS-1 bölgesinde yer aldığı varsayılan 10 katlı bir betonarme konut binası, TBDY-2018 esaslarına göre tasarlanmıştır. Sonuçlar, zemin sınıfı kötüleştikçe ve en-boy oranı arttıkça deprem perdesi gereksiniminin arttığını göstermektedir. Ayrıca, çift doğrultulu dişli döşemeli sistemlerde plak sistemlere göre daha yüksek donatı ihtiyacı ve yanal ötelenme değerleri elde edilmiştir. Buna karşın, dişli döşemelerde beton ve kalıp miktarı daha azdır. Genel olarak, en-boy oranı ve zemin sınıfı değişimlerinin bina rijitliği, perde gereksinimi ve donatı sarfiyatı üzerinde belirleyici olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is a country frequently exposed to destructive earthquakes due to its active tectonic structure. This situation necessitates the proper seismic design of reinforced concrete buildings. Numerous parameters influence structural behavior, and different engineering approaches in evaluating these parameters lead to the development of various structural system configurations. In this thesis, the effects of plan aspect ratio, soil class, and slab type on the design of reinforced concrete residential buildings are examined together. Plan aspect ratios were selected as 1 and 4, while soil classes ZB, ZC, and ZD were considered. Beam-supported slabs and two-way ribbed slabs were chosen as slab types, and a total of twelve different models were created by combining these parameters. A ten-story reinforced concrete residential building, assumed to be located in a DTS-1 seismic zone, was designed in accordance with the Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBEC-2018). The results indicate that the requirement for shear walls increases as the soil condition deteriorates and the plan aspect ratio becomes larger. Moreover, systems with two-way ribbed slabs exhibited higher reinforcement demand and lateral displacement values compared to beam-supported slab systems. However, ribbed slabs required less concrete and formwork. Overall, it was concluded that variations in plan aspect ratio and soil class have a significant influence on building stiffness, shear wall requirements, and reinforcement consumption.