Glokom tedavisinde kullanılmak için tasarlanmış nanofarmasötiklerin hazırlanması, karakterizasyonu
Preparation and characterization of nanopharmaceuticals designed for use in glaucoma treatment
  1. Tez No: 1004475
  2. Yazar: HASAN CAN HOŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALPER ÖZTÜRK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KAYA TİLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nanotaşıyıcılar, Nanocomponents
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, glokom tedavisinde kullanılmak üzere brimonidin tartarat yüklü polimerik nanotaşıyıcı sistemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Glokom, retinal gangliyon hücrelerinin kaybıyla karakterize edilen nörodejeneratif bir hastalık olup, göz içi basıncının düzenlenmesi bu sürecin yönetiminde kritik öneme sahiptir. Brimonidin tartarat, α2-adrenerjik reseptör agonisti olarak hem göz içi basıncını düşürmekte hem de nöroprotektif etki göstermektedir. Ancak kısa yarı ömrü, düşük biyoyararlanımı ve oküler uygulamada sınırlı rezidans süresi nedeniyle formülasyon optimizasyonu gerektirmektedir. Bu doğrultuda, bu tez çalışmasında Eudragit RS 100 bazlı nanopartikül sistemleri geliştirilmiş ve karakterize edilmiştir. Çift emülsiyon ve buharlaştırma yöntemiyle hazırlanan bu sistemler parçacık boyutu, polidispersite indeksi, zeta potansiyel, in vitro salım ve salım kinetiği, katı hal karakterizasyonları (DSC ve FT-IR), salım ve salım kinetiği açısından değerlendirilmiştir. Ardından geliştirilen nanopartikül sistemlerin biyolojik aktiviteleri, retinal hücre hattı kullanılarak hücre canlılığı, sitotoksisite ve oksidatif stres koşulları altında hücre koruyucu etki yönünden incelenmiş; ayrıca nanopartikül taşıyıcı sistemin hücresel yanıt üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra, oftalmik kullanım açısından sterilite uygunluğu araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, brimonidin tartarat yüklü nanopartiküllerin başarıyla hazırlandığını ve uzatılmış salım sağladığını göstermiştir. Bu çalışma, oftalmik ilaç taşıyıcı sistemlerinde polimerik nanopartiküllerin terapötik etkinliği artırma potansiyeline dikkat çekerek, glokom tedavisine yönelik önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop polymeric nanocarrier systems loaded with brimonidine tartrate for use in the treatment of glaucoma. Glaucoma is a neurodegenerative disease characterized by the loss of retinal ganglion cells, and the regulation of intraocular pressure is critical in managing this process. Brimonidine tartrate, as an α2-adrenergic receptor agonist, both lowers intraocular pressure and exhibits neuroprotective effects. However, its short half-life, low bioavailability, and limited residence time in ocular applications necessitate formulation optimization. Accordingly, in this thesis study, Eudragit® RS 100-based nanoparticle systems were developed and characterized. These systems, prepared by double emulsion and evaporation methods, were evaluated in terms of particle size, polydispersity index, zeta potential, in vitro release and release kinetics, determination of storage conditions with trehalose, solid-state characterizations (DSC and FT-IR), and release and release kinetics. Subsequently, the biological activities of the developed nanoparticle systems were investigated using retinal cell lines in terms of cell viability, cytotoxicity, and cell-protective effects under oxidative stress conditions; furthermore, the effects of the nanoparticle delivery system on cellular response were evaluated. In addition, suitability for sterility in terms of ophthalmic use was investigated. The findings showed that brimonidine tartrate-loaded nanoparticles were successfully prepared and provided extended release. This study highlights the potential of polymeric nanoparticles to enhance therapeutic efficacy in ophthalmic drug delivery systems, making a significant contribution to the treatment of glaucoma.