Comparison of brain regeneration and brain cancer at transcriptomic level on zebrafish model; and modulation of cancer cells in accordance with the knowledge of transcriptomic profile
Zebrabalığı modelinde transkriptomik düzeyde beyin rejenerasyonu ve beyin kanserinin karşılaştırılması; transkriptomik profil bilgisine göre kanser hücrelerinin modülasyonu
- Tez No: 1004499
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜNEŞ ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Glioma, Rejenerasyon, Beyin, Zebrabalığı, Transkriptomik, Glioma, Regeneration, Brain, Zebrafish, Transcriptomics
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gelişim Biyolojisi Bilim Dalı
Özet
Rejenerasyon ve kanser, sonuçları tamamen farklı olsa da oldukça benzer mekanizmaları içeren biyolojik süreçlerdir. Bu bağlamda kanser, rejeneratif mekanizmaların dengeli bir şekilde yönetilmediği,“iyileşemeyen yara”olarak tanımlanmıştır. Kanserin başlangıcında belirli hücrelerde birçok farklı mutasyon oluşması gerekse de, kontrol edilemeyen mekanizmaların oluşması ile sonuçlanır. Bunlar proliferasyon, migrasyon, anjiyogenez, inflamasyon, farklılaşma ve metabolizma gibi mekanizmalar olabilir. Bunun yanında dokuların rejenere olması da bu mekanızmaları içerirken, bunları daha iyi düzenlenmiş bir şekilde ortaya koyar. Bu sebeple rejenerasyonda görülen“kontrol edilen mekanizmalar”, kanser hücrelerini kontrol edebilmek için keşfedilmesi gereken bir konudur. Glioma dünya çapında hızlı çoğalma, terapiye dayanıklılık ve nüksetme oranıyla ölümcül bir kanser tipidir. Glioma çalışmalarında, yeni perspektifler hastalığı daha detaylı anlamak ve yeni terapi seçenekleri geliştirmek için gereklidir. Bu sebeple glioma rejenerasyon-kanser bağlamında çalışılmalıdır. Yetişkin zebrabalığında beyin rejenerasyonu, beyin kanseri ve rejenerasyonu arasındaki parallel mekanizmaları anlamak açısından önemlidir. Beyin kanseri ve beyin rejenerasyonunu, insan genomu ile yüksek homolojiye sahip zebrabalığında modellemek, karşılaştırmalı transkriptom çalışmalarının önünü açar. Bu çalışmada, karşılaştırmalı transkriptom verisine dayanarak zebrabalığında beyin kanseri ile beyin rejenerasyonun ayrıştığı mekanizmalar tespit edilmiştir. Potansiyel bir sinyal molekülü olan aday gen, OLFML2B, glioma hücrelerinde hedeflenerek, proliferasyonu baskılayıcı bir etkisinin olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Regeneration and cancer are two biological phenomena that, despite their contrasting outcomes, share strikingly similar molecular mechanisms. Cancer has long been described as“a wound that does not heal”, highlighting its persistent activation of regenerative pathways, yet without the regulatory balance that characterizes normal tissue repair. Both processes include proliferation, migration, angiogenesis, inflammation, differentiation and metabolism; however, regeneration achieves these through precise control, while cancer represents the loss of that control. Therefore, understanding the molecular“brakes”that govern regeneration may unravel the mechanisms underlying uncontrolled tumor growth. Glioma is a deadly type of cancer worldwide, with its high proliferative capacity, resistance to therapy and recurrence ability. Exploring glioma within the regeneration-cancer continuum offers a powerful perspective to uncover shared and divergent pathways driving these processes. Adult zebrafish, with its remarkable ability to regenerate brain tissue, provides an ideal model for such comparative studies. Modelling brain cancer and regeneration within the same organism enables direct transcriptomic comparisons, leveraging the zebrafish's strong genetic and disease- related homology to humans. In this study, comparative transcriptomic analyses revealed genes and pathways that are oppositely regulated during brain regeneration and glioma progression. Targeting one such, OLFML2B, identified a potential signaling molecule in glioma cells, resulted in a observational reduction in tumor cell proliferation. These findings highlight OLFML2B as a promising molecular link between regenerative control and malignant transformation, offering new avenues for glioma therapy development.