NGC 2168 ve NGC 2682 açık yıldız kümelerinin astrometrik fotometrik ve tayfsal analizleri
Astrometric photometric and spectroscopic analyses of the open star clusters NGC 2168 and NGC 2682
- Tez No: 1004624
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ AKKAYA ORALHAN, DOÇ. DR. AHMET DERVİŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Astrofizik, Astrophysics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, NGC 2168 ve NGC 2682 açık yıldız kümeleri için fotometrik ve tayfsal veriler kullanılarak üyelik analizi ve astrofiziksel parametre tayini gerçekleştirilmiştir. Fotometrik veri olarak GAIA DR3 astrometrik ve fotometrik kataloğu ile birlikte SPM UBVRI verileri kullanılmıştır. Kümelere ait renk-parlaklık diyagramları (CMD) oluşturulmuş ve bu diyagramlar üzerinden kümelerin genel özellikleri incelenmiştir. Üyelik belirleme işlemi, pozisyon ve kinematik bilgilere dayanan istatistiksel bir yöntem olan pyUPMASK algoritması ile gerçekleştirilmiş; her bir yıldız için üyelik olasılıkları hesaplanmıştır. Üye adaylarına ait LAMOST düşük çözünürlüklü tayflar analiz edilerek atmosferik parametreler (Teff, logg, [M/H])) MCMC tabanlı sentez tayf tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca küme üyesi yıldızların, TESS uzay teleskobundan elde edilen fotometrik verileri değerlendirilerek, kümelerdeki değişen üye yıldızlar tespit edilmiş ve ışık eğrileri analiz edilmiştir. Elde edilen fotometrik ve tayfsal sonuçlar birlikte değerlendirilerek kümelerin yaş, uzaklık ve metaliklik değerleri yeniden hesaplanmış ve literatürle karşılaştırılmıştır. Bu tez, fotometrik ve tayfsal verilerin bir arada değerlendirilmesiyle açık yıldız kümelerinin fiziksel özelliklerine yönelik kapsamlı bir analiz sunmakta; özellikle düşük çözünürlüklü tayf verilerinin üyelik analizleriyle birlikte kullanılarak astrofiziksel parametrelerin güvenilir biçimde belirlenebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, membership analysis and the determination of astrophysical parameters for the open star clusters NGC 2168 and NGC 2682 were carried out using both photometric and spectroscopic data. The photometric data set consists of the GAIA DR3 astrometric and photometric catalogue together with SPM UBVRI measurements, from which colour–magnitude diagrams (CMDs) were constructed to examine the general properties of the clusters. Membership probabilities for each star were obtained using the pyUPMASK algorithm, a statistical method based on positional and kinematic information. Low-resolution LAMOST spectra of the candidate members were analysed, and the atmospheric parameters (Teff, logg, [M/H])) were derived using an MCMC-based synthetic spectral fitting technique. Furthermore, photometric data from the TESS space telescope were evaluated to identify variable member stars and analyse their light curves. The combined assessment of the photometric and spectroscopic results enabled the recalculation of the clusters' ages, distances, and metallicities, which were then compared with the literature. This thesis therefore provides a comprehensive analysis of the physical properties of open clusters through the joint use of photometric and spectroscopic data, demonstrating that astrophysical parameters can be reliably determined, particularly when low-resolution spectral data are employed together with membership analyses.