Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Osmancık kazasının idari, sosyal ve iktisadi yapısı
The administrative, social and economic structure of Osmancık district from the Tanzimat era to the Republic
  1. Tez No: 1005014
  2. Yazar: CAFER KANITEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN EFE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, History
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nde modernleşme sürecinin taşra ölçeğindeki yansımaları ortaya koymak amacıyla Tanzimat'tan Cumhuriyet'e kadar geçen süreçte Osmancık kazasının idari, sosyal ve iktisadi yapısını incelemektedir. Osmanlı taşrasının dönüşümünü anlamada yerel ölçekli çalışmaların önemi, tarih yazımında giderek daha fazla vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda Kızılırmak nehrinin kenarında kurulan Osmancık kazasının eski çağlardan beri Anadolu'nun ana yol üzerinde yer alması, bu vesileyle payitaht İstanbul'u Bağdat, Tebriz gibi önemli ticari şehirlere bağlaması, kale, menzilhane ve derbent teşkilat yapısıyla bölgeye ve gelip geçenlere güvenlikli bir ortan sunması, tarihi süreçte bünyesinde yer alan köprüsü, camileri, mescitleri, medreseleri, zaviyeleri, imarethane ile hamamları, çeşmeleriyle önemli kamu hizmeti sunması ve idari ve sosyo-ekonomik yapısı itibarıyla dikkate değer bir örnek teşkil etmektedir. Çalışma, Tanzimatla birlikte şehrin idari, sosyal ve iktisadi yapısında hangi kurum ve uygulamaların ortaya çıktığını, bunların nasıl bir yerel idari ve toplumsal düzen oluşturduğunu, söz konusu düzende zaman içerisinde ne tür değişim ve dönüşümlerin meydana geldiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
daha sonra dolduThis study examines the administrative, social and economic structure of the Osmancık district in the period from the Tanzimat to the Republic in order to reveal the reflections of the modernization process in the Ottoman Empire on a provincial scale. The importance of local-scale studies in understanding the transformation of the Ottoman provinces is increasingly emphasized in historiography. In this direction, the Osmancık district, which was established on the banks of the Kızılırmak river, has been located on the main road of Anatolia since ancient times, on this occasion, it connects the capital Istanbul to important commercial cities such as Baghdad and Tabriz, offers a safe area to the region and passers-by with its castle, rangehouse and derbent organizational structure, provides important public services with its bridge, mosques, masjids, madrasahs, zawiyas, almshouses, baths and fountains in the historical process, and provides administrative and It constitutes a remarkable example in terms of its socio-economic structure. The study aims to reveal which institutions and practices emerged in the administrative, social and economic structure of the city with the Tanzimat, what kind of local administrative and social order they created, and what kind of changes and transformations occurred in this order over time.rulacaktır