Behçet hastalarında serum midkine seviyesi ve hastalık aktivitesiyle ilişkisi
Serum midkine levels and disease activity in patients with Behçet's disease
- Tez No: 1005193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, Midkine, Midkin, Behçet's disease, Midkine, Behcet syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Behçet hastalığı (BH), tekrarlayan oral ve genital ülserler, deri lezyonları, göz, eklem, nörolojik ve gastrointestinal tutulum gibi multisistemik bulgularla seyreden kronik, inflamatuvar bir vaskülittir. Hastalığın etiyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve immünolojik mekanizmaların rol oynadığı düşünülmektedir. Özellikle endotel disfonksiyonu, nötrofil aktivasyonu ve proinflamatuvar sitokinlerin artışı patogenezde önemli yer tutar. Midkine, heparin bağlayıcı bir büyüme faktörü olup embriyonik gelişim, doku tamiri, anjiyogenez, inflamasyon ve kanser progresyonu gibi birçok biyolojik süreçte görev almaktadır. İnflamatuvar hastalıklarda Midkine düzeylerinin artış gösterdiği ve hastalık aktivitesi ile ilişkili olabileceği bildirilmiştir. Ancak Behçet hastalığında Midkine düzeylerine ilişkin literatür verileri sınırlıdır. Bu çalışmada, Behçet hastalarında serum Midkine düzeylerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması ve Midkine düzeyleri ile hastalık aktivitesi arasındaki olası ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran uluslararası Behçet hastalığı çalışma grubu tanı kriterlerine göre Behçet tanısı alan 50 hasta ve hastalarla sosyodemografik özellikler açısından benzer sistemik ve dermatolojik inflamatuar hastalığı olmayan 50 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Çalışma kriterlerini karşılayan 50 vaka ve 50 kontrol grubu hastanın aydınlatılmış onamı alındıktan sonra kan örnekleri toplandı. Çalışmaya alınan Behçet hastalarında hastalık aktivitesi kan örneği ile eş zamanlı olarak hastalık anlık aktivite formu (BDCAF) ile değerlendirildi. Serum midkine düzeyleri serum örneklerinde ELİSA yöntemi ile çalışıldı. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS versiyon 27.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, Behçet hastalarında serum MK düzeylerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisi incelenmiş; elde edilen sonuçlar hem biyokimyasal hem de klinik veriler ışığında değerlendirilmiştir. Bulgularımıza göre, hasta grubunda ortalama Midkine düzeyi (154,87 ng/L), kontrol grubuna (285,2 ng/L) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,007). BDCAF ile belirlenen hastalık aktivite skorları ile Midkine düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamış (r=-0,040; p=0,783) ve aktivite düzeylerine (inaktif, hafif, orta, şiddetli) göre Midkine değerleri arasında anlamlı fark görülmemiştir (p=0,785). Bazı alt gruplarda MK düzeylerinin kontrol grubundan daha düşük olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Behçet hastalarında serum midkine (MK) düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla daha düşük olabileceğini ve hastalık aktivitesi ile doğrudan ilişkili olmadığını göstermektedir. MK, tek başına güvenilir bir aktivite belirteci olmasa da özellikle akut alevlenme, vasküler tutulum ve göz tutulumu gibi yüksek inflamatuvar yük taşıyan olgularda anlamlı katkı sağlayabilir. Bulgular, MK'nın akut alevlenmelerden ziyade hastalığın farklı patofizyolojik süreçlerini yansıtabileceğini ve Behçet hastalığında beklenenin aksine farklı inflamatuvar yanıt paternleri gösterebileceğini düşündürmektedir. Bu durum, hastalığın immün mekanizmalarının daha ayrıntılı incelenmesini gerekli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Behçet's disease (BD) is a chronic, multisystemic, and inflammatory disorder characterized by recurrent oral and genital ulcers, skin lesions, ocular involvement, joint, vascular, neurological, and gastrointestinal manifestations. Its etiopathogenesis remains incompletely understood; however, genetic predisposition, environmental factors, and dysregulated immune responses are believed to play a role. Notably, endothelial dysfunction, neutrophil activation, and increased levels of proinflammatory cytokines are considered important in the pathogenesis. Midkine (MK) is a low molecular weight, heparin-binding growth factor involved in embryonic development, tissue repair, angiogenesis, inflammation, and cancer progression. It has been reported that MK levels are elevated in inflammatory diseases and may be associated with disease activity. However, literature data on MK levels in BD are limited. This study aimed to compare serum MK levels in patients with BD and healthy controls and to investigate the possible association between MK levels and disease activity. Materials and Methods: This study included 50 patients diagnosed with BD according to the International Study Group criteria and 50 age- and sex-matched healthy controls without systemic or dermatological diseases, who were admitted to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Atatürk University Faculty of Medicine. After obtaining informed consent, venous blood samples were collected from all participants. Disease activity in BD patients was assessed on the same day as blood sampling using the Behçet's Disease Current Activity Form (BDCAF). Serum MK levels were measured using the ELISA method. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. Results: The mean serum MK level in the BD group was 154.87 ng/L, which was significantly lower than that of the control group (285.2 ng/L) (p = 0.007). No significant correlation was found between MK levels and BDCAF scores (r = -0.040; p = 0.783). Similarly, no significant differences were observed in MK levels across different disease activity subgroups (inactive, mild, moderate, severe) (p = 0.785). In some subgroups, MK levels were found to be lower than in the control group. Conclusion: This study demonstrates that serum MK levels in patients with BD may be lower than in healthy controls and are not directly associated with disease activity. While MK alone may not serve as a reliable indicator of disease activity, it may provide additional insight in subgroups with acute exacerbations, vascular involvement, and ocular lesions, which are characterized by higher inflammatory burden. The findings suggest that MK may reflect different pathophysiological processes beyond acute flares and could show distinct patterns of inflammatory response in BD compared to other inflammatory conditions. Further research with larger, multicenter, and prospective studies is warranted to clarify MK's potential role as a biomarker in BD.