Ağız ve diş sağlığı kurumlarındaki diş hekimlerinin örgütsel bağlılığı, iş doyumu ve tükenmişlik durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of organizational commitment, job satisfaction and burnout status of dentists working in oral and dental health institutions
  1. Tez No: 1005194
  2. Yazar: SERAP GÖMEÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR TARIK ÖZKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimleri, Sağlık yönetimi, Tükenmişlik, Örgütsel bağlılık, İş doyumu, Dentists, Health management, Burnout, Organizational commitment, Job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, ağız ve diş sağlığı kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin örgütsel bağlılık, iş doyumu ve tükenmişlik düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul ilinde yer alan 50 muayenehane, 9 ağız ve diş sağlığı polikliniği ve 1 ağız ve diş sağlığı merkezinde görev yapan diş hekimleri üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 754 diş hekimi oluşturmakla birlikte, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 255 diş hekimine çevrimiçi anketler aracılığıyla ulaşılmıştır. Aktif olarak görev yapan ve gönüllülük esasına dayalı olarak araştırmaya katılmayı kabul eden katılımcılardan, anketi doldurmaları talep edilmiştir. Anket 109 diş hekimi tarafından uygun şekilde doldurulmuştur. Araştırma, 2024–2025 öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Veriler nicel araştırma yöntemine dayalı kesitsel bir ilişkisel tarama modeli ile toplanmıştır. Betimsel istatistikler, fark testleri, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, iş doyumu ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunduğunu, tükenmişlik ile bu iş doyumu ve örgütsel bağlılık arasında ise negatif ilişkiler olduğunu göstermektedir. Ayrıca cinsiyet, yaş, çalışma süresi ve kurum türü gibi demografik değişkenlerin de sonuçlar üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuçlar, diş hekimlerinin iş doyumları ve örgütsel bağlılıklarının artırılmasının hem hekimlerin refahına hem de sağlık hizmetlerinin kalitesine katkı sağlayacağı yönünde önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the levels of organizational commitment, job satisfaction, and burnout among dentists working in oral and dental health institutions. The research was conducted on dentists working in 50 clinics, 9 oral and dental health polyclinics, and 1 oral and dental health center located in Istanbul. Although the study population consisted of 754 dentists, 255 dentists selected by simple random sampling were reached through online surveys. Participants who were actively working and voluntarily agreed to participate in the study were asked to complete the survey. The questionnaire was properly completed by 109 dentists. The research was conducted during the 2024–2025 academic year. Data were collected using a cross-sectional correlational survey model based on quantitative research methods. Descriptive statistics, difference tests, correlation, and regression analyses were used. The analysis results indicate that there are positive and significant relationships between job satisfaction and organizational commitment, while there are negative relationships between burnout and both job satisfaction and organizational commitment. Additionally, demographic variables such as gender, age, length of service, and type of institution were also found to influence the results. The results provide important clues that increasing dentists' job satisfaction and organizational commitment will contribute to both the well-being of dentists and the quality of healthcare services.