Psoriasis hastalarında Endotelyal Aktivasyon ve Stres İndeksi (EASIX) skorunun değerlendirilmesi
Evaluation of the Endothelial Activation and Stress Index (EASIX) score in patients with psoriasis
  1. Tez No: 1005230
  2. Yazar: HATİCE GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, endotelyal disfonksiyon, inflamasyon, biyobelirteçler, trombosit sayısı, kardiyovasküler hastalıklar
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, psoriasis hastalarında Endotelyal Aktivasyon ve Stres İndeksi'ni (EASIX) değerlendirmekle birlikte bu indeksin hastalık şiddeti, sistemik tedavi durumu ve sistemik inflamasyon belirteçleri ile ilişkisini araştırmaktır. Ayrıca EASIX'in psoriasiste endotelyal stresin dolaylı bir göstergesi olarak klinik kullanım potansiyelinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 100 naif psoriasis hastası, en az 6 aydır sistemik tedavi alan 100 psoriasis hastası ve 100 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 300 katılımcı dahil edildi. Demografik veriler, klinik özellikler ve biyokimyasal parametreleri kaydedildi. EASIX, Laktat Dehidrogenaz × Kreatinin / Trombosit sayısı formülü ile hesaplandı. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun parametrik veya non-parametrik testlerle yapıldı. EASIX'in bağımsız belirleyicilerini değerlendirmek amacıyla log dönüşümü sonrası Genel Lineer Model (GLM) analizi uygulandı. Bulgular: EASIX düzeyi naif psoriasis hasta grubunda en yüksek (0,66±0,36), sistemik tedavi grubunda orta düzeyde (0,58±0,21) ve kontrol grubunda en düşük (0,49±0,15) saptandı (p=0,001). Her iki psoriasis grubu kontrol grubundan anlamlı farklılık gösterirken, iki hasta grubu arasında fark izlenmedi. Naif grupta EASIX, PAŞİ ve yaş ile pozitif korelasyon gösterdi. Erkek cinsiyet ve hastalık şiddeti, log(EASIX) için bağımsız belirleyiciler olarak bulundu. NLR, MLR, SII, SIRI ve AISI değerleri özellikle naif psoriasis grubunda daha yüksek düzeyde saptanırken, sistemik tedavi alan hastalarda ise kontrol grubuna doğru kısmi azalma gösterdiği gözlendi. Sonuç: EASIX, psoriasiste sağlıklı bireylere kıyasla yüksek bulunmuş ve hastalık şiddeti ile ilişkili saptanmıştır. Bulgular, psoriasiste sistemik inflamasyon ve endotelyal stres arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. EASIX, psoriasiste tamamlayıcı bir sistemik belirteç olarak değerlendirilebilir; ancak cinsiyete özgü yorumlama gereklidir. Uzunlamasına çalışmalarla klinik prognostik değeri araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the Endothelial Activation and Stress Index (EASIX) in patients with psoriasis and to investigate its association with disease severity, systemic treatment status, and systemic inflammatory parameters. Additionally, the potential role of EASIX as an indirect marker of endothelial stress in psoriasis was explored. Materials and Methods: A total of 300 participants were included: 100 treatment-naïve psoriasis patients, 100 psoriasis patients receiving systemic therapy for at least six months, and 100 healthy controls. Demographic data, clinical characteristics, and laboratory parameters were recorded. EASIX was calculated using the formula: lactate dehydrogenase × creatinine / platelet count. Group comparisons were performed using appropriate parametric or non-parametric tests. Correlation analyses were conducted to evaluate associations between EASIX and inflammatory indices. After logarithmic transformation, General Linear Model (GLM) analysis was applied to determine independent predictors of log(EASIX). Results: Mean EASIX values were highest in the treatment-naïve psoriasis group (0.66±0.36), intermediate in the systemic treatment group (0.58±0.21), and lowest in controls (0.49±0.15) (p=0.001). Both psoriasis groups differed significantly from controls, while no significant difference was observed between the two patient groups. In treatment-naïve patients, EASIX showed positive correlations with PASI and age. Male sex and disease severity were identified as independent predictors of log(EASIX). CBC derived inflammatory indices (NLR, MLR, SII, SIRI, AISI) differed significantly among groups and demonstrated partial normalization under systemic therapy. Conclusion: EASIX levels were elevated in psoriasis compared to healthy controls and were associated with disease severity. These findings support a link between systemic inflammation and endothelial stress in psoriasis. EASIX may serve as a complementary systemic marker in psoriasis; however, sex-specific interpretation appears essential. Longitudinal studies are needed to clarify its prognostic and cardiovascular risk–stratification value.