Akıllı patlayıcılar yapay zekâ destekli füze ve mühimmat sistemleri üzerine bibliyometrik bir analiz
Smart explosives: a bibliometric analysis of artificial intelligence-supported missile and ammunition systems
- Tez No: 1005237
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAHRİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Civil Engineering, Mining Engineering and Mining, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, akıllı patlayıcılar, otonom silah sistemleri, bibliyometrik analiz, uluslararası insancıl hukuk, askeri etik, Artificial intelligence, smart explosives, autonomous weapon systems, bibliometric analysis, international humanitarian law, military ethics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yapay zekâ destekli akıllı patlayıcılar ve otonom silah sistemlerine ilişkin uluslararası literatürü bibliyometrik yöntemlerle inceleyerek, alanın güncel eğilimlerini, kavramsal kümelenmelerini ve bilimsel üretim ağlarını bütüncül bir çerçevede ortaya koymayı amaçlamaktadır. Web of Science veri tabanından elde edilen 2016–2025 dönemine ait 69 akademik yayın Biblometrix paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yıllık üretim eğilimleri, en etkili yazarlar ve ülkeler, kaynak etkisi, atıf örüntüleri, anahtar kelime eş-oluşum ağları ve tematik haritalar değerlendirilmiştir. Bulgular, literatürün son yıllarda belirgin bir ivme kazandığını, özellikle 2020 sonrası dönemde yayımlanan çalışmaların hem küresel hem yerel atıf düzeylerinde hızla merkezi bir konuma yerleştiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, akıllı mühimmat literatürünün teknik ve mühendislik odaklı yayınlardan ziyade etik, uluslararası hukuk, insancıl normlar ve güvenlik politikaları etrafında şekillendiğini; artificial intelligence (yapay zekâ), autonomous weapons (otonom silahlar) ve international humanitarian law (Uluslararası İnsancıl Hukuk) kavramlarının literatürün kavramsal çekirdeğini oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Bilimsel üretim coğrafi olarak ABD ve Birleşik Krallık merkezli yoğunlaşmıştır. Avrupa ülkelerinin ise daha yüksek uluslararası iş birliği oranlarına sahip olmuştur. Türkiye'nin sahadaki operasyonel üstünlüğüne karşın akademik literatürdeki görünürlüğünün sınırlı kalması dikkat çekici bir sonuçtur. Bu çalışma, akıllı mühimmat alanındaki disiplinler arası yapıyı sistematik biçimde haritalandırarak, gelecekteki araştırmalar için hem teknik hem normatif eksenlerde önemli açılımlar sunmakta; özellikle etik, hukuki ve yönetişim temelli araştırma ihtiyacını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The research establishes a complete academic framework of artificial intelligence-based smart explosives and autonomous weapon systems through an international literature bibliometric analysis. The Web of Science database contained 69 scientific publications from 2016 to 2025 which the“Bibliometrix”package analyzed to study annual scientific output and identify leading researchers and nations and their publication sources and their citation behavior and their applied keywords and research domains. The research shows that academic interest in this field has grown substantially since 2020 while new studies from this period have quickly become central elements in worldwide and domestic citation systems. The research findings show that researchers focus on ethical and legal aspects and humanitarian requirements and security concerns but they have not developed any technical engineering solutions. The three fundamental elements which form the basis of this field include artificial intelligence and autonomous weapons and international humanitarian law. Scientific output distribution reveals the United States and United Kingdom as leading producers yet European nations achieve better results in working with international partners. The Turkish military operates advanced unmanned systems and smart munitions through its operational command structure but the number of academic experts in this field remains minimal. The research establishes a complete analytical system through its methodical analysis of smart munitions research fields which demonstrates the requirement for unified solutions which handle both technical and normative aspects of autonomous military systems.