Postpartum dönemde konfor kuramı temelli bakım ve sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının ağrı ve konfora etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of comfort theory-based care and virtual reality glasses use on pain and comfort in the postpartum period: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1005266
  2. Yazar: ZEYNEP GENÇ AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇEVİRME
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Doğum, Hemşirelik, Konfor, Postpartum Dönem, Sanal Gerçeklik, Comfort, Nursing, Pain, Parturition, Postpartum Period, Virtual Reality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Postpartum dönemde özellikle sezaryen doğum sonrası daha şiddetli görülmekte olan ağrı konforu azaltmakta, annenin kendisinin ve bebeğin bakım ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırmaktadır. Araştırmada annelere konfor kuramına temellendirilmiş holistik bir bakım sunulmaktadır. Bunun yanı sıra sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının rahatlamayı sağlayarak konforun artırılmasında etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; sezaryen doğum ile bebeğini kucağına alan annelere postpartum dönemde uygulanan konfor kuramı temelli bakım ve sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının ağrı ve konfora etkisinin belirlenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu randomize kontrollü deneysel çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde sezaryen doğum yapan 105 anne (sanal serçeklik gözlüğü=35, bakım=35 ve kontrol=35) ile yürütülmüştür (NCT06853821). Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Doğum Sonu Konfor Ölçeği, VAS Ağrı Skalası Formu, sanal gerçeklik gözlüğü grubuna ek olarak Sanal Gerçeklik Gözlüğü Formu uygulanarak toplanmıştır. SPSS 22.0 programında t testleri ve ki-kare analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA), Bonferroni post hoc testi, etki büyüklüğü ve Cohen d kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Elde edilen anlamlı farkların büyüklüğünü değerlendirmek için etki büyüklüğü (η²) değerleri raporlanmıştır. BULGULAR: Araştırmada sanal gerçeklik gözlüğü ve konfor kuramı temelli bakım grubunun son test konfor düzeyleri, kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Gruplar içi karşılaştırmalarda ise bağımlı gruplar t-testi sonuçları, her üç grupta da konfor düzeyinde anlamlı artış olduğunu göstermiştir (p<0,001). SONUÇLAR: Bu bulgular ile sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması ve konfor kuramı temelli bakım yaklaşımının postpartum dönemde ağrı kontrolünde fayda sağladığı ve hasta konforunu desteklediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Postpartum pain, which is particularly severe after cesarean delivery, reduces comfort and makes it difficult for the mother to meet her own and the baby's care needs. The study offers mothers holistic care based on comfort theory. Furthermore, the use of virtual reality glasses is known to be an effective method for improving comfort by promoting relaxation. The aim of this study is to determine the effects of comfort theory-based care and virtual reality glasses use on pain and comfort in mothers who have given birth via cesarean section during the postpartum period. MATERIALS AND METHODS: This randomized controlled experimental study was conducted with 105 mothers (virtual eye vision=35, care=35 and control=35) who underwent cesarean section at a training and research hospital (NCT06853821). Data were collected using a Personal Information Form, the Postpartum Comfort Scale, the VAS Pain Scale Form, and, in addition to the virtual reality headset group, a Virtual Reality Headset Form. T-tests, chi-square analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Bonferroni post hoc test, effect size, and Cohen's d were used in SPSS 22.0 software, with a significance level of p<0,05. Effect size (η²) values were reported to evaluate the magnitude of the significant differences obtained. RESULTS: In the study, the final test comfort levels of the virtual reality glasses and comfort theory-based care group were found to be significantly higher than those of the control group (p<0,05). In within-group comparisons, dependent groups t-test results showed a significant increase in comfort levels in all three groups (p<0,001). CONCLUSIONS: These findings indicate that the application of virtual reality glasses and a comfort theory-based care approach are beneficial in pain control and support patient comfort in the postpartum period.