Tiroidektomi yapılan hastalarda ameliyat sonrası görülen sesle ilgili semptomların yaşam kalitesine etkisi
The effect of postoperative voice-related symptoms on quality of life in parents undergoing thyroidectomy
  1. Tez No: 1005387
  2. Yazar: MELİSA UZUNAL OKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE CENGİZ AÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat Sonrası Dönem, Semptom, Ses Kalitesi, Tiroidektomi, YaşamKalitesi, PostoperativePeriod, Symptoms, Voice Quality, Thyroidectomy, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ:Bu araştırma tiroidektomi yapılan hastalarda ameliyat sonrası görülen sesle ilgili semptomların yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma Ekim 2024- Mart 2025 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisinde tiroidektomi ameliyatı geçirmiş olan 70 hasta ile yürütüldü. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Ses Yolu Rahatsızlığı Ölçeği”(SYRÖ) ve "Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeği (SİYKÖ) kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya katılan 70 hastanın demografik özelikleri incelendiğinde %81,4' ü kadın, %18,6'sı erkekti. Katılımcıların sesle ilgili yaşam kalitesi ölçeği (SİYKÖ) maddelerine verdikleri cevapları dağılımı incelendiğinde %98,6' sının sesi yüzünden sosyal ortamlara girmekten çekinmediği, %1,4' ünün sesi yüzünden sosyal ortamlara girmekten orta derecede etkilendiği belirlendi. Katılımcıların ses yolu rahatsızlığı ölçeği (SYRÖ) Belirti/His Şiddeti alt boyutu maddelerine verdikleri cevapların dağılımı incelendiğinde ise %65,7'sinin 2(hafif) puan, %27,3'ünün ağrıya 0 (hiç) puan verdiği, %5,7' sinin 4 puan (orta),%2,9'unun 1puan, %1,4'ünün 3 puan verdiği görüldü. Katılımcıların demografik ve klinik özelliklerinegöre ses yolu rahatsızlığı ölçeği (SYRÖ) toplam puanları yönünden yapılan karşılaştırmalarsonucunda; ses yolu rahatsızlığı ölçeği toplam puanları yönünden, evliler ile bekarlararasında, geliri giderden az olanlarla geliri gidere eşit ve fazla olanlar arasında, hipertansiyonuolanlarla olmayanlar arasında istatistiksel olarak önemli fark bulundu. Diğer demografik veklinik özelliklere göre önemli fark bulunmadı. Eğitim düzeyleri arasında fark bulunmasındandolayı yapılan ikili karşılaştırma testi sonucuna göre özellikle İlkokul eğitim düzeyi ile Liseve üzeri eğitim düzeyi arasında önemli fark olduğu tespit edildi. SONUÇ:Tiroidektomi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda sesle ilgili yaşam kalitesininciddi şekilde etkilenmediği görülmüştür. Ancak, bazı hastalarda sesle ilgili rahatsızlıklarınorta düzeyde yaşandığı ve bu durumun özellikle evlilik durumu, gelir düzeyi, hipertansiyonvarlığı ve eğitim düzeyi gibi demografik ve klinik özelliklere göre farklılık gösterdiğibelirlenmiştir. Özellikle ilkokul mezunu bireylerde sesle ilgili rahatsızlık düzeyinin dahayüksek olduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda, hemşirelerin tiroidektomi sonrası bakım sürecinde hastaların sesle ilişkili yakınmalarını erken dönemde değerlendirmesi, risk gruplarını belirlemesi ve uygun eğitim ile danışmanlık girişimlerini planlaması, hasta sonuçlarının iyileştirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
AİM: Thisstudywasconducteddescriptivelytodeterminetheeffects of postoperativesymptoms on voice-relatedquality of life in patientsundergoingthyroidectomy. MATERİALS AND METHODS: Thestudywasconductedwith 70 patientswhounderwentthyroidectomysurgery at the General SurgeryDepartment of Sakarya University Training andResearchHospitalbetweenOctober 2024 andMarch 2025. The“Voice TractDisorderScale”(VTDS) andthe“Voice-RelatedQuality of Life Scale”(VQL) wereused as datacollectioninstruments. FİNDİNGS: Whenthedemographiccharacteristics of the 70 patientsparticipating in thestudywereexamined, 81.4% werefemaleand 18.6% weremale. Whenthedistribution of theparticipants' responsestotheitems of the Voice-RelatedQuality of Life Scale (VQL) wasexamined, it wasdeterminedthat 98.6% did not hesitatetoentersocialenvironmentsbecause of theirvoice, and 1.4% weremoderatelyaffectedbytheirvoicewhenenteringsocialenvironments. Whenthedistribution of theparticipants' responsestotheSymptom/FeelingSeveritysubscaleitems of the Voice DisorderScale (VDS) wasexamined, it wasobservedthat 65.7% gave a score of 2 (mild), 27.3% gave a score of 0 (none) forpain, 5.7% gave a score of 4 (moderate), 2.9% gave a score of 1, and 1.4% gave a score of 3. As a result of thecomparisonsmade in terms of the total scores of the Voice DisorderScale (VDS) accordingtothedemographicandclinicalcharacteristics of theparticipants; Regarding total scores on thevocaltractdisorderscale, statisticallysignificantdifferenceswerefoundbetweenmarriedandsingleindividuals, betweenthosewithincomelessthantheirexpensesandthosewithincomeequaltoorgreaterthantheirexpenses, andbetweenthosewithandwithouthypertension. No significantdifferenceswerefoundbased on otherdemographicandclinicalcharacteristics. A pairwisecomparison test conductedduetodifferences in educationlevelsrevealed a significantdifference, particularlybetweenprimaryschoolandhighschool/aboveeducationlevels. RESULTS: It was observed that voice-related quality of life was not seriously affected in the majority of patients after thyroidectomy. However, it was determined that voice-related discomfort was experienced by some patients at a moderate level and that this situation varied according to demographic an clinical characteristics such as marital status, income level, presence of hypertension and level of education. It was determined that voice-related discomfort level was higher especially in individuals who graduated from primary school. Accordingly, nurses play a critical role in improving patient outcomes by early assessment of voice-related complaints during the post-thyroidectomy care process, identifying at-risk groups, and planning appropriate educational and counseling interventions.