Green synthesis of iron oxide nanoparticles from iron (III) chloride and iron sulphate heptahydrate using Dieffenbachia camilla and evaluation of their antioxidants, antibacterial, and photocatalytic properties
Dieffenbachia camilla kullanılarak demir (III) klorür ve demir sülfat heptahidrattan demir oksit nanopartiküllerinin yeşil sentezi ve antioksidan, antibakteriyel ve fotokatalitik özelliklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1005521
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÜRÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Demir oksit, Iron oxide
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Dieffenbachia Camilla bitki ekstresi kullanarak Demir sülfat heptahidrat ve Demir klorür nanopartiküllerin sentezine ve bunların ardından antioksidan, antibakteriyel ve fotokatalitik özelliklerinin değerlendirmesine odaklanmaktadır. Bu nanopartiküllerin sentezi kontrolü kosullar altında gerçekleştirilmiş olup, bitki ekstresi hem bir indirgeme ajanı hem de stabilize edici olarak görev yapmıştır. Sentezlenen nanopartiküllerin fizikokimyasal özellikleri çeşitli teknikler kullanılarak karakterize edilmiştir. Antibakteriyel aktivite, Escherichia coli ve Bacillus subtilis'e karşı disk difüzyon yöntemi ile değerlendirmiş ve önemli antimikrobiyal etkiler göstermiştir. Ayrıca fotokatalitik aktivite, UV ışığı altında metilen mavisi, metil kırmızısı ve metil turuncusu gibi organik boyaların bozunması yoluyla değerlendirilmiştir. Sonuçlar, çevresel iyileştirme uygulamaları için potensiyel fotokatalitik verimlilik göstermiştir. Bu çalışma, Dieffenbachia Camilla kaynaklı demir nanopartiküllerinin gelecekteki biyomedikal, çevresel ve endüstriyel uygulamalar için çok yönlü bir malzeme olarak potansiyelini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This current investigation centres on the synthesis of Iron sulphate Heptahydrate and Iron chloride nanoparticles, utilizing the plant extract of Dieffenbachia Camilla, and subsequent evaluassion for antioxidant, antibacterial, and photocatalytic properties. These nanoparticles were synthesised under carefully controlled conditions, the plant extract performing both the reduction and stabilization roles. Characterizations of the physicochemical properties of the synthesized nanoparticles were undertaken using a range of techniques. The antimicrobial effects of the substance were demonstrated by assessing its antibacterial activity against Escherichia coli and Bacillus subtilis using the disk diffusion method. The photocatalytic activity was assessed by examining the degradation of organic dyes such as methylene blue, methyl red, and methyl orange under UV illumination. The findings suggested a promising level of photocatalytic efficiency, with uses in environmental cleanup efforts. Analysis indicates the capability of Iron nanoparticles derived from Dieffenbachia Camilla as a material with diverse uses is showing potential for use in future biomedical, environmental, and industrial fields.