Çift cidarlı cephelerde kullanılan gölgelendirme elemanlarının estetik değerlendirmesi
Aesthetic evaluation of shading elements used in double-skinned facades
  1. Tez No: 1005560
  2. Yazar: TUKA MOSHAWIH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZADEH REZAFAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anestetikler, Anesthetics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çift cidarlı cephelerde kullanılan gölgeleme elemanlarının estetiğe katkısı araştırılmıştır. Çift cidarlı cephe sistemleri, gölgeleme stratejileri ve estetik değerlendirme kriterleri için teorik bir temel oluşturmak amacıyla literatür taraması yapılmıştır. Seçilmiş çağdaş yapılardan alınan cephe örnekleri, form, oran, ritim, malzeme kullanımı, ışık-gölge efektleri ve cephe bütünlüğü gibi estetik kriterlere göre görsel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, cephelerin estetik algısını ölçmek amacıyla bir anket uygulanmış ve katılımcı değerlendirmeleri 5'li Likert ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Görsel analiz ve anket sonuçları birlikte yorumlanarak, farklı gölgeleme tekniklerinin cephelerin algılanan estetiğini önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics yazılımı kullanılarak analiz edildi. Analiz, farklı gölgeleme tekniklerinin cephelerin estetik görünümünü önemli ölçüde etkilediğini ortaya koydu. Araştırma bulguları, gölgeleme elemanlarının geometrik özellikleri ile bir binanın estetik algısı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar, işlev (gölgeleme) ve görsel şeffaflık arasında denge sağlayan modellerin en çok tercih edilenler olduğunu açıkça göstermektedir. Ayrıca, istatistiksel analizler, çeşitli meslek grupları (mimarlar, tasarımcılar ve öğrenciler) arasında estetik değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiş ve eğitim geçmişinin çift Cidarlı cephelerin estetik beğenisinde önemli bir rol oynadığını doğrulamıştır. Bu çalışma, çift cidarlı cephelerde kullanılan gölgelendirme elemanlarının cephe estetiğine katkısını incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the contribution of shading elements used in double-skin facades to aesthetics has been investigated. A literature review was conducted to establish a theoretical framework for double-skin facade systems, shading strategies, and aesthetic evaluation criteria. Facade examples from selected contemporary buildings were visually analyzed based on aesthetic criteria such as form, proportion, rhythm, material usage, light-shadow effects, and facade integrity. Additionally, a survey was conducted to measure the aesthetic perception of the facades, and participant evaluations were collected using a 5-point Likert scale. By interpreting the visual analysis and survey results together, it was determined that different shading techniques significantly affect the perceived aesthetics of the facades. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics software. The analysis revealed that different shading techniques significantly affected the aesthetic appearance of the facades. The research findings revealed a strong relationship between the geometric characteristics of shading elements and the aesthetic perception of a building. The results clearly demonstrate that models achieving a balance between functionality (shading) and visual transparency are the most preferred. Furthermore, statistical analyses indicated significant differences in aesthetic evaluation among various professional groups (architects, designers, and students), confirming that educational background plays a crucial role in the aesthetic appreciation of double-skin facades. This study aims to examine the contribution of shading elements used in double-skin facades to facade aesthetics.