Güncel sanatta kimlik göstergeleri
Identity indicators in contemporary art
  1. Tez No: 1005616
  2. Yazar: ŞAHİN LATİFECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar, Güncel sanat, Multidisipliner sanat, Performans sanatı, Visual arts, Contemporary art, Multidisciplinary art, Performance art
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Güncel sanatçı tanımı, günümüzde üretmeye devam eden çağdaş sanatçılar ve genç kuşak sanatçılar için kullanılan bir ifadedir. Kimlik kavramı da kültürel, dini, etnik ve cinsiyeti kapsayan geniş bir yapıdır. Kimlik, birey ve toplulukların kendilerini ifade etme biçimi olarak güncel sanatta önemli bir rol oynamaktadır. Sanatçılar, kimliklerini politik ve sosyolojik yapılarla ilişkilendirerek toplumsal dinamikleri sorgulayan çalışmalar üretmektedir. Bu araştırma, kimlik kavramının güncel sanattaki yansımalarını ve sanatçıların bu alandaki yaklaşımlarını ele alırken, kişisel deneyimlerin ve toplumsal bağlamların nasıl kullanıldığını incelemektedir. Güncel sanat çalışmaları, kimliğin çok katmanlı doğasını ve toplumsal cinsiyet, etnik köken, sınıf gibi faktörlerin kimlik üzerindeki etkilerini açığa çıkarmaktadır. Çalışmada Türkiye'den sanatçılar üzerinden ilerlenmiştir. Bu sanatçılar çoğuna tanıklık ettikleri durumları; kimlik, göç, kriz ve bellek kavramlarını çalışmalarında sıklıkla ele almaktadırlar. Bu amaç doğrultusunda, nitel analiz yöntemi ile yapılan literatür taraması sonucunda, günümüz sanatında klasik sanat anlayışından ziyade, daha çok performatif jestleri merkezine alan bir sanat anlayışına odaklanılmıştır. Tez çalışmasında, Türkiye'de 1990'lı yıllardan günümüze, üretimleriyle 'kimlik' kavramını ele alan sanatçıların çalışmaları betimleyici ve yorumlayıcı analiz yöntemiyle göstergesel açıdan ele alınmıştır. Bu bağlamda araştırma sonucunda literatürdeki çalışmalar dikkate alınarak, sanat uygulamaları incelenmiş ve bu inceleme sonucunda, kimlik göstergelerinin sanata yansımaları, sanatçıların 90 sonrası performatif üretimleri üzerinden irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The definition of contemporary artists refers to those who continue to produce in the realm of contemporary art today. The concept of identity encompasses a broad structure that includes cultural, religious, ethnic, and gender aspects. Identity plays a significant role in contemporary art as a way for individuals and communities to express themselves. Artists create works that interrogate societal dynamics by relating their identities to political and sociological structures. This research examines the reflections of the concept of identity in contemporary art and the approaches of artists in this field, while investigating how personal experiences and social contexts are utilized. Contemporary art practices reveal the multi-layered nature of identity and the effects of factors such as gender, ethnicity, and class on identity. The study focuses on artists from Turkey. These artists frequently address concepts such as identity, migration, crisis, and memory in their works, often reflecting on situations they have witnessed. In this context, a qualitative analysis method was employed through a literature review, leading to a focus on an understanding of art that centers more on performative gestures rather than classical art concepts. In the thesis, the works of artists who have addressed the concept of 'identity' from the 1990s to the present in Turkey are examined through descriptive and interpretive analysis methods from a semiotic perspective. In this regard, the research results consider existing studies in literature, examining artistic practices and, as a result of this examination, exploring the reflections of identity indicators in art through the performative productions of artists post-1990s.