Rüzgâr türbinleri entegre edilmiş elektrik şebekelerinde alanlar arası salınımların dinamik analizi
Dynamic analysis of inter-area oscillations in wind turbine integrated electrical networks
  1. Tez No: 1005707
  2. Yazar: İBRAHİM NURETTİN ERDENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik güç sistemleri, Yenilenebilir enerji, Electric power systems, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Elektrik şebekelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması, zayıf iletim bağlantıları, yetersiz sönümleme karakteristikleri ve jeneratör kontrol yapıları gibi etkenler nedeniyle farklı bölgelerde yer alan jeneratör gruplarının birbirlerine göre salınımlı hareketler sergilemesi, alanlar arası salınımların önemli bir konu hâline gelmesine neden olmuştur. Bu tez çalışmasında, çift beslemeli indüksiyon jeneratörlü (DFIG) rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) şebekeye entegrasyonunun alanlar arası salınımlar üzerindeki dinamik etkileri incelenmiştir. Çalışmada, literatürde yaygın olarak kullanılan Svenska Kraftnät test sistemi kullanılmış ve senkron makineler ile DFIG tabanlı RES'ler arasındaki etkileşimler ele alınmıştır. Modelleme çalışmaları PSS®E ve PSS®NETOMAC yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş, rüzgâr türbinleri için WECC Tip-3 DFIG modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda, santral seviyesi kontrolör modelinin farklı çalışma modlarında kapsamlı dinamik simülasyonlar gerçekleştirilmiştir. Santrallerin reaktif güç/gerilim kontrol stratejilerini belirleyen gerilim referansı ve reaktif güç referansı kontrol modlarının salınım genlikleri ve sönüm oranları üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, RES'lerin alanlar arası salınımlar üzerindeki etkilerinin sistem koşulları ve kontrol yapılarına bağlı olarak değiştiğini ve sistem dinamiklerinin değerlendirilmesinde birlikte dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing penetration of renewable energy sources in power systems, together with factors such as weak transmission links, insufficient damping characteristics, and generator control structures, has led to oscillations among generator groups located in different areas, making inter-area oscillations an important issue. In this thesis, the dynamic effects of integrating doubly fed induction generator (DFIG) based wind power plants (WPPs) into the power grid on inter-area oscillations are investigated. The study is based on the widely used Svenska Kraftnät test system, and the interactions between synchronous machines and DFIG-based WPPs are examined. The modeling studies are carried out using the PSS®E and PSS®NETOMAC software environments, and the WECC Type-3 DFIG model is employed for wind turbine representation. Within this scope, comprehensive dynamic simulations are performed under different operating modes of the plant-level controller model. The effects of voltage reference and reactive power reference control modes, which determine the reactive power and voltage control strategies of the wind power plant, on oscillation amplitudes and damping ratios are comparatively analyzed. The results indicate that the impacts of WPPs on inter-area oscillations vary depending on system conditions and control structures, and that these factors should be considered jointly when evaluating system dynamics.