In vıtro assessment of arbutın as a modulator of enzymes assocıated wıth alzheımer's dısease and cytotoxıcıty analysıs ın SH-SY5 cells
Alzheımer hastalığı ile ilişkili enzimlerin modülatörü olarak arbutinin in vitro değerlendirilmesi ve SH-SY5 hücrelerinde sitotoksisite analizi
  1. Tez No: 1005708
  2. Yazar: DENİZ GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHİRİN TARBİAT MOHSENİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Arbutin, AChE, BuChE, GSK-3β, SH-SY5Y hücreleri, Alzheimer hastalığı, Arbutin, AChE, BuChE, GSK-3β, SH-SY5Y cells, Alzheimer's disease
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Asteraceae, Ericaceae, Proteaceae ve Rosaceae familyaları da dahil olmak üzere çeşitli bitki türlerinde bulunan, biyolojik olarak aktif, hidrofilik bir polifenol olan β-arbutinin (p-hidroksifenil-β-D-glukopiranozit) Alzheimer hastalığının (AD) temel patolojik özelliklerine karşı nöroprotektif potansiyelini araştırmaktadır. AD, dünya çapında demansa neden olan en yaygın nörodejeneratif hastalıklardan biridir ve tüm demans vakalarının yaklaşık %80'ini oluşturmaktadır. Hastalık, kademeli bilişsel gerileme, hafıza bozukluğu ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen davranışsal bozukluklarla karakterize edilir. AD'deki bilişsel işlev bozukluğu için önemli bir hipotez, hafıza bozukluğunu öğrenme ve hafıza için hayati bir nörotransmitter olan düşük asetilkolin seviyelerine bağlayan kolinerjik hipotezdir. Asetilkolin, kolinesteraz enzimleri olan asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (BuChE) tarafından parçalanır ve hastalık ilerlemesi sırasında AChE azalırken BuChE aktivitesi artar. Bu nedenle, her iki enzimin de inhibisyonu, Alzheimer hastalığı (AD) hastalarında asetilkolin seviyelerini ve bilişsel fonksiyonu iyileştirmek için önemli bir terapötik yaklaşım haline gelmiştir. Ayrıca, özellikle glikojen sentaz kinaz-3 beta (GSK-3β) içeren hücre içi sinyal yollarının anormal aktivasyonu, tau hiperfosforilasyonu ve nöroinflamasyon gibi süreçler yoluyla AD patolojisine önemli ölçüde katkıda bulunur. Hem kolinesteraz aktivitesini hem de GSK-3β fonksiyonunu hedeflemek, entegre terapötik faydalar sağlayabilir. Bu çalışma, inhibisyon tipini belirleyen in vitro testler ve sitotoksisite analizi kullanarak, β-arbutinin kolinesterazları ve GSK-3β'yi inhibe etme potansiyelini araştırmaktadır. Arbutinin kolinesteraz enzimleri üzerindeki inhibitör etkilerini test etmek için Ellman tekniği kullanılmıştır. Arbutinin GSK-3β üzerindeki inhibitör etkilerini ve inhibisyon kinetiğini değerlendirmek için ATP-Glo lüminesans test kiti kullanılmıştır. Arbutinin SH-SY5Y hücrelerindeki sitotoksisitesini değerlendirmek için Cell Titer-Glo 2.0 test kiti kullanıldı. β-arbutin, AChE, BuChE ve GSK-3β üzerinde sırasıyla 0,6, 4 ve 1,23 µM IC50 değerleriyle önemli inhibitör etkiler gösterdi. GSK-3β'nın ATP'ye göre inhibisyon kinetiği rekabetçi, substrata (GS-2) göre ise rekabetçi olmayan bir şekildeydi. Ayrıca, β-arbutinin SH-SY5Y hücrelerine tek başına uygulandığında hücre canlılığını etkilemediğini ve hücre canlılığının ve sağlığının sürdürülebilirliğini sağlayabileceğini bulduk.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disorder linked to cognitive decline and memory loss. The disease is characterized by a gradual cognitive decline, memory impairment, and behavioral disturbances that significantly impact quality of life. The cholinergic hypothesis explains cognitive functions in AD, which attributes memory impairment to decreased acetylcholine levels, which are affected by acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BuChE) activity. Aberrant activation of intracellular signaling pathways, alongside cholinergic dysfunction, significantly contributes to AD pathology. GSK-3β, a serine/threonine kinase, is involved in neurodegenerative processes. Dysregulated GSK-3β activity leads to neurofibrillary tangle formation and accelerates disease progression, highlighting its importance as a molecular target in AD research. This study investigates the potential of β-arbutin to inhibit cholinesterases and GSK-3β, utilizing in vitro assays and, cytotoxicity analysis, to explore its therapeutic implications. Ellman's technique was used to test the inhibitory effects of arbutin on cholinesterase enzymes. ATP-Glo luminescent assay kit was used to evaluate the inhibitory effects and inhibition kinetics of arbutin on GSK-3β. The Cell Titer-Glo 2.0 assay kit was used to assess the cytotoxicity of arbutin in SH-SY5Y cells. β-arbutin exhibited significant inhibitory effects on AChE, BuChE, and GSK-3β, with IC50 values of 0.6, 4, and 1.23 µM, respectively. Inhibition Kinetics of GSK-3β with respect to ATP was competitive, and with respect to the substrate (GS-2) was non-competitive. We further found that β-arbutin, when applied alone to SH-SY5Y cells, does not affect cell viability and can ensure the sustainability of cell viability and health.