Synthesis and characterization of polyaniline dopedcarbon based nanocomposite materials for aerospaceapplication
Havacılık ve uzay uygulamaları için polianilin katkılıkarbon esaslı kompozit malzemelerin sentezi vekarakterizasyonu
  1. Tez No: 1005771
  2. Yazar: MURAT ÖZLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BURGAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı malzeme mühendisliği, Karbon temelli materyaller, Kompozit malzemeler, Nanomateryaller, İki boyutlu malzemeler, Computational materials engineering, Carbon based materials, Composite materials, Nanomaterials, Two dimensional materials
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, sentez, deneysel karakterizasyon ve moleküler dinamik simülasyonlarını kapsayan, havacılık uygulamaları için geliştirilmiş ileri karbon tabanlı kompozit malzemeler üzerine kapsamlı bir araştırma sunmaktadır. İlk aşamada, grafen konsantrasyonu ve yüksek basıncın iletkenlik üzerindeki etkisini analiz etmek amacıyla grafit/grafen/polianilin (GGP) kompozitleri sentezlenmiştir. Çalışma, ağırlıkça %14 grafen oranında kritik bir eşik belirlemiş; bu oranın ötesinde 527 MPa basınç uygulanmasının, grafen katmanları ve PANI zincirleri arasındaki sinerjik etkileşimler sayesinde malzeme özelliklerini önemli ölçüde artırdığı gözlemlenmiştir. Optimize edilen numune (basınç altında GGP-14), olağanüstü ısıl iletkenlik (2253 W/m·K) ve elektriksel iletkenlik (210 S/cm) sergilemiştir. İkinci aşamada, bu GGP nanokompozitleri elektro eğirme yöntemiyle üretilen poliakrilonitril (PAN) matlara entegre edilmiş ve çok işlevli kompozitler oluşturmak üzere karbon elyaf takviyeli epoksi (CFRE) laminatlar arasına yerleştirilmiştir. Sonuçlar, ağırlıkça %30 GGP içeren numunenin (30GPC) en ideal performansı sağladığını; saf CFRE'ye kıyasla eğilme modülünde %34,95'lik bir artış ve 50.4 W·m⁻¹·K⁻¹ değerinde tepe ısıl iletkenlik sağladığını, ayrıca termoelektrik özelliklerin de iyileştiğini göstermiştir. Son olarak, kilitli (interlocked) grafen/grafit yapılarının ısıl taşınım mekanizmaları, Dengede Olmayan Moleküler Dinamik (NEMD) simülasyonları kullanılarak incelenmiştir. Optimize edilmiş Tersoff ve Hibrit Sinir Ağı (hNN-Grx) potansiyellerinin karşılaştırıldığı çalışmada, grafenin grafit ile kilitlenmesinin ısıl iletkenliği önemli ölçüde artırdığı doğrulanmıştır. Makine öğrenmesi tabanlı hNN-Grx potansiyeli, kilitli yapılar için 5000 W m⁻¹ K⁻¹'i aşan ısıl iletkenlik değerleri öngörerek fonon taşınım verimliliğine ilişkin deneysel hipotezleri doğrulamış ve üstün bir doğruluk sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive investigation into the development of advanced carbon-based composite materials tailored for aerospace applications, encompassing synthesis, experimental characterization, and molecular dynamics simulations. Initially, graphite/graphene/polyaniline (GGP) composites were synthesized to analyze the impact of graphene concentration and high pressure on conductivity. The study identified a critical threshold at 14 wt.% graphene; beyond this point, applying 527 MPa pressure significantly enhanced the material properties due to synergistic interactions between graphene layers and PANI chains. The optimized sample (GGP-14 under pressure) exhibited exceptional thermal conductivity (2253 W/m·K) and electrical conductivity (210 S/cm). In the second phase, these GGP nanocomposites were integrated into electrospun polyacrylonitrile (PAN) mats and interleaved within carbon fiber-reinforced epoxy (CFRE) laminates to create multifunctional composites. The results demonstrated that the inclusion of 30 wt.% GGP (30GPC sample) yielded optimal performance, achieving a 34.95% increase in flexural modulus and a peak thermal conductivity of 50.4 W·m⁻¹·K⁻¹ compared to pure CFRE, while also enhancing thermoelectric properties. Finally, the thermal transport mechanisms of interlocked graphene/graphite structures were investigated using Non-Equilibrium Molecular Dynamics (NEMD) simulations. By comparing optimized Tersoff and Hybrid Neural Network (hNN-Grx) potentials, the study confirmed that interlocking graphene with graphite substantially enhances thermal conductivity. The machine learning-based hNN-Grx potential offered superior accuracy, predicting thermal conductivities exceeding 5000 W m⁻¹ K⁻¹ for interlocked structures, thereby validating the experimental hypothesis regarding phonon transport efficiency.